• 瀏覽: 50,325
  • 回覆: 411
  • 追帖: 3
+15
引用:
原帖由 geccn 於 2017-9-13 09:27 PM 發表

你就唔好亂講啦,日本已經更改中國叫法,唔會再用羅馬拼音,只用平假名稱呼,理由就係「支那」已經在二戰變成辱駡詞,自己用翻譯機查吓啦。
我已有日本朋友,証實當年是將介石戰後強迫日本人改china支那作中國,因為戰後將介石是戰勝國代表,日本是戰敗國,所以才無牙力,被迫改支那作中國。
如你看世界其他國家都係叫支那china支那china支那china, 沒有不敬

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2017-9-13 09:32 PM 發表

其實現在中國那麼強,己平反了當年侵華時「支那」屬於衰弱的意思,

現在說「支那」,應該回復古代中華強勢的榮耀感,不須避忌,「支那」己復興,

就像大陸人穿回漢服為榮的心態,「支那」必再令世界震 ...
係?! 咁美國有憲法保障人人平等, 咁黑人俾人閙黑鬼都應該不須避忌啦, 係咪呢?

引用:
原帖由 遊鯤 於 2017-9-13 09:37 PM 發表

你若不認自己是中國人,大可自稱「支那」。
這是你的自由。
我認是中國人,但我覺得「支那」代表衰弱的時代己過去,現在中國回復強盛,

所以現在「支那」應該回復強盛的原來意思! 雖然最初不習慣,但不用刻意逃避!

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-13 08:34 PM 發表
你唔識歷史就唔好亂講啦,
支那是原本中國的稱呼,沒有不尊重。反而改名中國是孫文/將介石/毛澤東為了強權操控藏,疆,香港
英文讀音都係叫支那,china支那china支那。
不過後來國民黨與共黨改支那作中國,是因為"中國" ...
夠鍾食

引用:
原帖由 全馬 於 2017-9-13 09:41 PM 發表

係?! 咁美國有憲法保障人人平等, 咁黑人俾人閙黑鬼都應該不須避忌啦, 係咪呢?
唔,白人鬧黑人黑鬼,黑人鬧白人白鬼,言論自由下,其實都算平等!

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-13 09:40 PM 發表

我已有日本朋友,証實當年是將介石戰後強迫日本人改china支那作中國,因為戰後將介石是戰勝國代表,日本是戰敗國,所以才無牙力,被迫改支那作中國。
如你看世界其他國家都係叫支那china支那china支那china, 沒有不敬
日本侮辱中國嘅事, 你叫日本朋友去証實, 你真係好叻呀!
依家連日本國內都唔準用呢個詞語去形容中國人, 你嗰位日本朋友有無同你証實?
就算姓將又好, 姓蔣又好, 呢個係一個侮辱中國人嘅詞語, 身為中國人必不能接受! (走狗,漢奸, 賣國賊除外)

內地黃絲快滾

恭喜唐立培

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2017-9-13 09:45 PM 發表

唔,白人鬧黑人黑鬼,黑人鬧白人白鬼,言論自由下,其實都算平等!
言論自由? 你喺香港講就無問題, 你覺得喺美國講又得唔得?
我希望你真係跳出個井, 睇下外面世界啦

提示: 違規內容已被屏蔽
樹大自然有枯枝

我認為中國人接受「支那」呢個詞語, 就等於有人X你老母, 你仲好開心咁話無問題吖, 歡迎吖。等於覺得, 時代唔同左, 俾人X老母都係好應該接受吖...咁囉

返去問下自己老豆老母邊到黎啦!on9

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]