• 瀏覽: 50,297
  • 回覆: 411
  • 追帖: 3
+15
引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-13 08:34 PM 發表
你唔識歷史就唔好亂講啦,
支那是原本中國的稱呼,沒有不尊重。反而改名中國是孫文/將介石/毛澤東為了強權操控藏,疆,香港
英文讀音都係叫支那,china支那china支那。
不過後來國民黨與共黨改支那作中國,是因為"中國" ...
我中文唔好,只識蔣介石,唔識將介石

引用:
原帖由 watergame 於 2017-9-13 08:34 PM 發表
支那是原本中國的稱呼,沒有不尊重。反而改名中國是孫文/將介石/毛澤東為了強權操控藏,疆,香港
其實現在中國那麼強,己平反了當年侵華時「支那」屬於衰弱的意思,

現在說「支那」,應該回復古代中華強勢的榮耀感,不須避忌,「支那」己復興,

就像大陸人穿回漢服為榮的心態,「支那」必再令世界震驚!

引用:
原帖由 雜種主席 於 2017-9-13 08:56 PM 發表
支那由古時已經講緊是中國 話人家是蘿白頭就得 人家話你是支那就唔得 自卑心作崇
咪係,畀人話下黃屍廢青都唔得。

引用:
你要咁叫你老豆老母你鍾意眯得囉

尼D咪on 99囉用微信發表偉論咪出事囉,支蛆人好L小氣,真係底L被開除

大小狗漢奸何其多!

引用:
原帖由 雜種主席 於 2017-9-13 08:56 PM 發表
支那由古時已經講緊是中國 話人家是蘿白頭就得 人家話你是支那就唔得 自卑心作崇
你返去古代啦,現代唔啱你住。

引用:
16年前,你喺美國街頭大聲叫'真主偉大'係無問題嘅
7X年前,你喺德個必要大聲叫'布特拉萬歳', 否則會死
咁你明唔明?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2017-9-13 09:35 PM 發表
支蛆什麼意思???

大陸國內特別詞語?
你叫五毛點敢回你支蛆我都想知咩叫支蛆

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2017-9-13 09:32 PM 發表

其實現在中國那麼強,己平反了當年侵華時「支那」屬於衰弱的意思,

現在說「支那」,應該回復古代中華強勢的榮耀感,不須避忌,「支那」己復興,

就像大陸人穿回漢服為榮的心態,「支那」必再令世界震 ...
你若不認自己是中國人,大可自稱「支那」。
這是你的自由。

引用:
7328820 7328821
咁你閙人老母嘅同時, 係咪要欣然接受返人哋閙你老母? 覺得好應該咁話喇, 係咪?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]