• 瀏覽: 34,101
  • 回覆: 796
  • 追帖: 4
+31
引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-20 09:27 AM 發表

南斯拉夫的分裂並非民主化引致的,鐵托死後已經開始分裂,南斯拉夫的所謂統一是一戰後列強夾硬強加的,根本唔可以算在美帝的頭上,而且樓上已經有數據,南斯拉夫分裂後的GDP比之前更好,所以唔可以話美帝攪到人家 ...
南斯拉夫是經歷你老美和北約空襲而家破人亡的,你說現在GDP比以前更好,我沒有數據所以不便說話(我比你客觀),但用人命來換GDP就說值得,就好像你的愛國同伴說用5億中國人民的生命去換取領土都是值得一樣,別人的生命在你來說就這麼賤嗎。再講,中國的GDP增長迅速,已是世界第二大經濟體,再有二十年的和平發展,可望超越你老美,那和平發展而增長的GDP不是比空襲死人而增長的GDP更好嗎?
說到越南,如果你老美打敗北越,他所扶植的南越政權不是你所說的 '民主' 政權嗎?越南在打敗你老美後,現在的GDP比前更好,那又代表什麼啊!
你的結論是 "...結論應係美帝推銷民主會令人地國家進步生活更好的比率比攪到人家破人亡的比率高。"你用 "推銷民主" 來形容你老美的顛覆別國行為,真是無言以對,你所指的 "推銷" 實際是 你老美用所謂的民主基金來顛覆中國,手段如前文所述的比錢資助一些所謂的 '人民' 去製造輿論,挑撥和鄰國的關係,收買傳媒(如毒果日報),製造暴亂,造謠生事(如大妓元,發倫公),我用這等手法向你推銷,你會接受嗎?你的清朝領土案例,我沒反對用和平談判來解決(說了很多遍,你總是看不到),我更主張追溯至漢朝,這不是更愛國嗎(不要又再說什麼只有清朝的不平等條約才是國際公認,你還欠我証據呢!)

引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-20 09:31 AM 發表

挑撥人唔為國家人民利益而只為保護阿爺當家之位而對抗美帝,其心更可誅。
為人民利益才不主張發動戰爭,在你來說,中國人的命是不值錢的,就像你的同伴說死5億人來換清朝失去的領土也是值得的,其心不是可誅嗎?

引用:
原帖由 Only_G 於 2017-9-20 06:27 PM 發表

為人民利益才不主張發動戰爭,在你來說,中國人的命是不值錢的,就像你的同伴說死5億人來換清朝失去的領土也是值得的,其心不是可誅嗎?
你又老屈,幾時講左係同伴?

冇人支持現在發動戰爭,一向主張對俄帝,應係比對美帝立場更強硬,其心可誅係講緊個只挑戰美帝,唔挑戰俄帝的敗類漢奸。
你好似都係講緊只挑戰美帝,唔挑戰俄帝wow。

引用:
原帖由 Only_G 於 2017-9-20 06:13 PM 發表

南斯拉夫是經歷你老美和北約空襲而家破人亡的,你說現在GDP比以前更好,我沒有數據所以不便說話(我比你客觀),但用人命來換GDP就說值得,就好像你的愛國同伴說用5億中國人民的生命去換取領土都是值得一樣 ...
你攪錯,美帝冇顛覆中國,你所講的,只係顛覆阿爺作為當家的地位,美帝到目前為止,還未亦未顯出有顛覆中國繼而統治中國的野心。

反之俄帝一路都有咁野心,想顛覆中國實質控制中國,唔係毛澤東等革命先烈頂住,今日中國可能已係俄羅斯其中一個聯邦。

你地哩班五毛死左都冇面目見毛周等革命先烈。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-20 07:37 PM 發表

你又老屈,幾時講左係同伴?

冇人支持現在發動戰爭,一向主張對俄帝,應係比對美帝立場更強硬,其心可誅係講緊個只挑戰美帝,唔挑戰俄帝的敗類漢奸。
你好似都係講緊只挑戰美帝,唔挑戰俄帝wow。
屈吾屈自己知。
我是贊成和平談判解決所有領土紛爭,包括你所指清朝所失去的,清楚吧!

引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-20 07:44 PM 發表

你攪錯,美帝冇顛覆中國,你所講的,只係顛覆阿爺作為當家的地位,美帝到目前為止,還未亦未顯出有顛覆中國繼而統治中國的野心。

反之俄帝一路都有咁野心,想顛覆中國實質控制中國,唔係毛澤東等革命先烈頂住 ...
你的邏輯能得到大家認同嗎?中國的現政權是中共,你喜不喜歡都好,中國的唯一合法管理人,就是中共。顛覆ㄧ個國家,當然是指顛覆其政權,而不是其人民或在這土地上的飛禽走獸,這是常識吧!等如你老美要談中國的事情,就只能跟中共政府談,而不會找台灣民進黨談吧!
說到你死咬不放的清朝所失的領土,若硬說要付責任,其後的政權包括中華民國和中華人民共和國都要負。你這麼堅持又這麼喜歡打仗,不如組成國共聯軍,先從最近失去的ㄧ個一個打,印度,越南,日本,俄國。這樣你開心了吧!

引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-20 07:44 PM 發表

反之俄帝一路都有咁野心,想顛覆中國實質控制中國,唔係毛澤東等革命先烈頂住 ...
中共只要倒台, 中國四分五裂既機會好大, 伊拉克, 敘利亞, 利比亞, 阿富汗,  有邊個有好收場? 烏克蘭睇下點.
反而伊朗北韓古巴呢D 外國勢力搞佢地政權唔死, 衰極都有個譜.
以前蘇聯搞完中國, 宜家蘇聯收左皮, 到美國搞. 呢D 無關話邊個國家特別鐘意搞人. 以前蘇聯勢大, 中美聯合, 咁蘇聯唔搞中國搞邊個? 宜家美國勢大, 中俄聯合, 美國自然要搞中國, 連俄國都搞埋.
你估中國唔搞其他國家呀, 南北越南北韓分治, 中國都有份搞出黎, 大陸以前不時都拉住北越唔比佢打得南越太傷, 後來北越投靠蘇聯, 先消滅到南越. 以前阿富汗D 反蘇勢力, 背後一樣有中國支持.
印度果D 遊擊隊, 你又估下點解可以打極都有?

陳璉,陳布雷的女兒,年青時非常反叛,同時迷上了共慘主義,並踏上了背叛自己父親的道路,偷取父親的情報送給周恩來。做了不忠不義不孝的事情,迫到自己父親去自殺。之後報應來了。

文化大革命開始後,被批為叛徒。1967年11月19日跳樓自殺。

1979年陳璉被平反。胡耀邦稱之為「家庭叛逆,女中英豪」。

引用:
原帖由 Only_G 於 2017-9-20 08:25 PM 發表

你的邏輯能得到大家認同嗎?中國的現政權是中共,你喜不喜歡都好,中國的唯一合法管理人,就是中共。顛覆ㄧ個國家,當然是指顛覆其政權,而不是其人民或在這土地上的飛禽走獸,這是常識吧!等如你老美要談中國的 ...
鐵的衙門,流水的官;國家人民如手足,當家如衣服。

當家的不時更換是古今中外的常態,換當家唔等如亡國,但國家唔可以更換,國家更換即亡國。

引用:
原帖由 Patricklau2083 於 2017-9-21 04:30 PM 發表

咁你地日提夜提南京大屠殺,釣魚臺做咩,精神分裂阿?
唔覺有人係呢度日提夜提南京大屠殺, 衹係見你日提夜提蘇軍暴行,
問你所謂蘇軍姦左幾十萬東北婦女, 數字出自何處, 你又答唔到.
提蘇軍暴行仲要專登係七七,九一八等日子特落力, 有乜居心, 心照啦.
揾食啫, 明既

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-9-20 08:35 PM 發表

中共只要倒台, 中國四分五裂既機會好大, 伊拉克, 敘利亞, 利比亞, 阿富汗,  有邊個有好收場? 烏克蘭睇下點.
反而伊朗北韓古巴呢D 外國勢力搞佢地政權唔死, 衰極都有個譜.
以前蘇聯搞完中國, 宜家蘇聯收左皮, 到美 ...
中共只要倒台, 中國四分五裂既機會好大, 伊拉克, 敘利亞, 利比亞, 阿富汗,  有邊個有好收場?

又係想當然,或妄想被迫害症,上面已經同另一師兄有詳細的論述,你可以自己睇。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-9-21 05:29 PM 發表

中共只要倒台, 中國四分五裂既機會好大, 伊拉克, 敘利亞, 利比亞, 阿富汗,  有邊個有好收場?

又係想當然,或妄想被迫害症,上面已經同另一師兄有詳細的論述,你可以自己睇。
根本唔係想當然, 清政府倒台發生乜野事? 好彩可以唔打住, 點知袁世凱又七下七下要稱帝, 佢倒台又發生乜野事? 一倒就無得救啦.
跟住民國幾十年都係四分五裂. 國民政府只收到幾個省既稅.唔好話國民政府同直皖軍閥呢D 北洋政府軍閥死對頭打餐死, 打完後, 國民政府自己果邊既軍閥又打. 搞到東北空虛, 然後先有日本侵華.呢個就係一個強大既中央政府倒台既下場. 你果D 所謂詳細論述, 根本就係小學生程度既九up, 完全唔似有讀過近代史.

引用:
原帖由 Patricklau2083 於 2017-9-21 04:30 PM 發表

咁你地日提夜提南京大屠殺,釣魚臺做咩,精神分裂阿?
你是否認錯人,我那篇文有說過南京大屠殺?你拿得出來,我再回你啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]