• 瀏覽: 10,808
  • 回覆: 77
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-9-8 01:50 PM 發表

https://thestandnews.com/politics/練乙錚-毛澤東曾提倡湖 ...
所以我讚同當今嘅港獨分子要被軍隊"討伐"

引用:
原帖由 smart889 於 2017-9-18 12:01 PM 發表

中國積弱百年,給西方列強半殖民,其中香港亦要到97才可回歸。所以弱國無外交,俾人分割壓迫無可避免。
港獨賣國賊幫外人,攪自己人,仲好意思回應,不知羞恥為何物。
如果冇英國照住,喺反右、大躍進、文革時,香港起碼死咗一半人。香討起碼有一半人唔喺度!

引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-9-24 02:28 PM 發表

亂世出英雄,自然規律。
仲有句野要調轉講,娘一定有奶,明白嗎?
冇奶就不是娘,明哂

引用:
原帖由 得閒看看 於 2017-9-24 23:35 發表

如果冇英國照住,喺反右、大躍進、文革時,香港起碼死咗一半人。香討起碼有一半人唔喺度!
文革係歷史上的錯誤,但現在泛民叛國賊正在香港挑起港式文革,天地不容。

點?做反未?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-9-25 07:33 AM 發表

文革係歷史上的錯誤,但現在泛民叛國賊正在香港挑起港式文革,天地不容。
吓,港式文革?即係香港政府最高領導層搞政治鬥爭,再下令所有武裝部隊配合,鬥跨政敵,最後班學生每人攞住一本紅簿仔湧去禮賓府等接見…

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-16 01:25 AM 發表

即係國家強就唔可以講獨立,國家弱就可以講。

有奶便是娘。
<所以我從不支持不可行嘅港獨,只會搵夠就走>這句話是你說的,
看來你分裂國家前首先自我分裂咗

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2017-9-25 09:21 AM 發表

這句話是你說的,
看來你分裂國家前首先自我分裂咗
毛澤東都可以……

引用:
原帖由 得閒看看 於 2017-9-25 08:31 發表

吓,港式文革?即係香港政府最高領導層搞政治鬥爭,再下令所有武裝部隊配合…
泛民叛國賊正挑動緊港式文革,佔中暴動,支持港獨亦係反民主,令政制原地踏步。泛民不問是非,為反而反,正在阻礙緊港人改善生活。當然同恐怖分子講道理係無用的,泛民亦可算是另類的恐怖分子。

引用:
原帖由 smart889 於 2017-9-25 06:21 PM 發表

泛民叛國賊正挑動緊港式文革,佔中暴動,支持港獨亦係反民主,令政制原地踏步。泛民不問是非,為反而反,正在阻礙緊港人改善生活。當然同恐怖分子講道理係無用的,泛民亦可算是另類的恐怖分子。
咁即係唔係文革喇。
文革係由「上」(當權者)煽動「下」(平民)嘅運動。而港獨只是以前那些所謂揭竿而起嘅運動啫。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2017-9-25 07:31 PM 發表
咁即係唔係文革喇。
文革係由「上」(當權者)煽動「下」(平民)嘅運動。而港獨只是以前那些所謂揭竿而起嘅運動啫。
文革係由一個已失勢的毛澤東煽動下面的民眾鬥倒當權者(劉、鄧....... 共產黨官僚)的運動。

睇吓維基。
當年老毛搞湘毒,結果當年的建制派、國父孫中山派兵討伐。

如果老解要討伐呢啲倡議港獨人士,唔知阿學者係唔係一併認同?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-9-25 06:21 PM 發表

扣人喺恐怖分子?殺咗幾多?
及得上中共及毛澤東殺嘅多嘛!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]