• 瀏覽: 46,020
  • 回覆: 119
以前有普通話堂,依家點解要普教中?搞到d小朋友明明係香港人,但吾識講正宗廣東話,語言可並存但點解要消滅廣東話,要香港遷就大陸學生,點解吾係佢地嚟香港讀書從而學廣東話?
姐係有好多內地學生去美國讀書,但要人地國家改變自己母語去遷就內地人?
我一向都係廣東話教中文,又有普通話堂!依家我雖然吾係精通但都識聽識講!
我是香港人,保衛自己本土文化

若然你地都有同感,不論你是藍絲定黃絲,但你地都係香港人母語是廣東話!

希望學校政府可以退一步,一半廣東話一半普通話教中文,見到自己小朋友明明係香港人,但係學習嘅地方竟然係普通話,仲要大部分廣東話都唔識.........真係好心酸

引用:
原帖由 ranyoip 於 2017-9-3 05:31 PM 發表
以前有普通話堂,依家點解要普教中?搞到d小朋友明明係香港人,但吾識講正宗廣東話,語言可並存但點解要消滅廣東話,要香港遷就大陸學生,點解吾係佢地嚟香港讀書從而學廣東話?
姐係有好多內地學生去美國讀書 ...
平時中文堂學普通話, 廣東話可以平時用, 而家好多外國人都識普通話架啦, 我移民美國20 年, 好多鬼佬好過我, 以前識d大陸人因為唔識普通話成日攪出笑話, 就係因為香港以前沒教普通話,普通話可以同大陸13億人接軌, 廣東話有柒用咩! 以前美國唐人街都係廣東話為主, 而家都轉晒普通話, 無數鬼佬要仔女第二語言學普通話, 中國大部份地方都可以普通話同地方方言共存, 我讚成中文堂用普通話

引用:
原帖由 ranyoip 於 2017-9-3 05:31 PM 發表
講嘢一嚿嚿,
廣東話包括很多方言(開平,順德....),你所說的應該叫廣州話,係廣州人講的地方語言,
咁反政府推廣普通話的話,你最好用番香港原居民語言...客家圍頭話,
你口中的不是廣東話,係普遍叫做白話

引用:
盲毛港燦 : 梨理解的母語 廣東話 = 粵語 白話  發源地係廣東省的封開縣(屬肇興市轄區).

引用:
什麼學校呀?
竟然教到小朋友唔識講廣東話?
除了國際學校和菲傭湊大的, 諗唔到有什麼學校可以令小朋友的父母, 唔教佢地講廣東話喎

樓主的母乳是豬奶!

引用:
原帖由 peterpeterbbc 於 2017-9-3 08:14 PM 發表

平時中文堂學普通話, 廣東話可以平時用, 而家好多外國人都識普通話架啦, 我移民美國20 年, 好多鬼佬好過我, 以前識d大陸人因為唔識普通話成日攪出笑話, 就係因為香港以前沒教普通話,普通話可以同大陸13億人 ...
I am sorry, but 美國唐人街都係廣東話為主.

引用:
廣東話係地方語言,應該保留。香港要同外界接軌,就要學外面的語言。同樣人哋可以問你,香港點解要用英文教學,而唔係用廣東話教學一樣道理,因為呢個世界廣東話冇人識,呢個世界中文(普通話)同英文係最多人講嘅語言,明不明白(understand)。

我屋企自細教粵語,奏算去咗學校,返屋企都係講粵語,無覺得學普通話有乜問題,語言不過係溝通嘅工具,俾細路一個粵語環境,佢自然識講

引用:
原帖由 cheungcrm 於 2017-9-4 01:29 PM 發表

I am sorry, but 美國唐人街都係廣東話為主.
我講得誇張左d, 但事實多左好多普通話, 96 年果時我在NY唐人街真係全部廣東話

引用:
原帖由 海邊中心的樓主 於 2017-9-4 04:10 PM 發表
我屋企自細教粵語,奏算去咗學校,返屋企都係講粵語,無覺得學普通話有乜問題,語言不過係溝通嘅工具,俾細路一個粵語環境,佢自然識講
香港人就係咁, 如果在學校學英文或日文, 就唔會咁多野講

引用:
你死啦白痴

都未係壞事,小學先普教中,小學時廣東話已經講得好好,學多樣語言無壞,只中文係接受到的

滅聲

樓主你平時唔係同仔女用廣東話溝通㗎咩?點可能唔識講?你作故仔都用多啲個腦啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]