• 瀏覽: 2,204
  • 回覆: 18
學運三子最近被判入獄,網上又再次熱烈討論佔中事件,曾經我也是討論佔中熱烈的分子,但三子入獄只令我回想很少的佔中回憶,反而偶然聽到BEATLES的《revolution》才憶起佔中回憶的種種。

三年前,我在香討發表了《二十歲女佔中有感》(http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23840177),當時我堅決反對佔中。現在我立場沒變,但沉澱過後,我更了解為何自己有此立場。反對佔中不是因為認同當時政府,而是反對佔中的抗爭手法,你可以付出自己甚至犧牲自己逹到目的, 但在非人自願下以影響其他人,以逹到自己目的是不道德也不應該。所以我支持判入獄,這不是因他們立場的懲罰,而是他們不當抗爭手法的懲罰。

我的立場如BEATLES的《revolution》:
You say you want a revolution
Well, you know
We all want to change the world
(相信地球的大部分人也覺得世界並不完美,充滿著不公義,不合理,我們也想改變世界,為人也為己)
But when you talk about destruction
Don't you know that you can count me out
(但如果為了改變而帶來破壞,我便不同意你們)
You say you got a real solution
We'd all love to see the plan
(如果有一個改變世界的方案,我相信很多人包括我都樂意去聽,去了解)
You ask me for a contribution
We're all doing what we can
(很多人包括我,只會為改變世界付出自己可以付出的那一份)
But if you want money for people with minds that hate
All I can tell you is brother you have to wait
(為充滿憤怒的人而付出,我們需要三思)
You say you'll change the constitution
We all want to change your head
You tell me it's the institution
You'd better free your mind instead
(如果你想改變甚至建立新的社會體制,你需要開闊你的胸襟,因為賢者是能容納別人包括反對者意見,亦能因別人意見完善自己的想法)
But if you go carrying pictures of Chairman Mao
You ain't going to make it with anyone anyhow
(John Lennon當時寫這歌時,國內有支持共產主義政府的聲音,所以寫此歌表達不同意他們,現在時代不同,地理也不同,任合的立場也有支持與反對他們的人)
Don't you know know it's gonna be alright
Alright, alright
(這是我最想講的,雖然進化得很慢,但其實世界已經愈來愈變得美好)

當你再多二十歲嘅智慧時,你就會醒悟佔中係大錯特錯

引用:
原帖由 buluku 於 2017-8-23 03:41 AM 發表
(相信地球的大部分人也覺得世界並不完美,充滿著不公義,不合理,我們也想改變世界,為人也為己)
可惜,有些人認為西方已經很完美,
或者明知西方是不完美,
都要接受西方的一套.

引用:
原帖由 krolik 於 2017-8-23 07:12 AM 發表
當你再多二十歲嘅智慧時,你就會醒悟佔中係大錯特錯
同意。  小朋友唔明佔中背後真正目標

引用的歌詞很好!

現在的年輕人許多都被誤導是違法達義,但前途由此斷送,是社會的殤

明眼人都知「佔中」只係西方策動既反中亂港陰謀,係國際政治角力,與公義毫無關係

引用:
原帖由 bikeprint 於 2017-8-23 08:27 AM 發表
引用的歌詞很好!

現在的年輕人許多都被誤導是違法達義,但前途由此斷送,是社會的殤
現在很多人,包括他們自己也覺得判刑太重,好明顯是他們行動前規劃錯誤,低估後果
你看梁麗幗一身輕就知個人決定是要個人承受,不是社會的錯

引用:
原帖由 buluku 於 2017-8-23 03:41 發表
學運三子最近被判入獄,網上又再次熱烈討論佔中事件,曾經我也是討論佔中熱烈的分子,但三子入獄只令我回想很少的佔中回憶,反而偶然聽到BEATLES的《revolution》才憶起佔中回憶的種種。

三年前,我在香討發表了《二十 ...
好文章!

引用:
原帖由 buluku 於 2017-8-23 03:41 AM 發表

三年前,我在香討發表了《二十 ...
獨立思考的完美示範

想講下公義。其實雙腳踢入政治既人,邊有乜野公義丫。呢個世界講到政治,亦唔會有乜野公義,只有利益。小至個人利益,以致集團利益,國家利益。利比亞卡達菲統治其間,人民處於歷來最好既時期,生活讀書方方面都有保障,但因為佢地既領導人想擺脫美國,最終俾美國滅佐,人民生活打回煉獄。咁公義咩?!公義?事實係政治唔係講公義,公義只係一種好好用既意識型態,用黎作包裝,即係包裝得好靚既物品,自然多人買,食落係毒藥都未可知。

當你家好地地時,有金有銀,有無諗過呢個世界有其他賤人會貪戀你家呢舊肥豬肉,要去破壞你家庭幸福而撿利益嗎?呢啲就係政治,而當你家散了,你流血了,世界既結論竟然係基於公義。現實世界呢種情況不斷咁循環,所謂公義係呢個世界已經搞到好多國家人民生不如死。

係香港既市民,有無諗過如果背靠既中國仲係以前8國聯軍時既虛弱狀態,中國呢舊肥豬肉有可能已經好似利比亞咁俾其他國家瓜分?咁處身係香港既我地,處境又會點呢?

所以我一向都好怕人講乜野爭取民主係基於公義。呢類人講到自己好似神咁高,不知所謂。呢種人每次講親公義,我就覺得佢地係講緊利益。

引用:
原帖由 breakhkjc 於 2017-8-23 01:46 PM 發表
想講下公義。其實雙腳踢入政治既人,邊有乜野公義丫。呢個世界講到政治,亦唔會有乜野公義,只有利益。小至個人利益,以致集團利益,國家利益。利比亞卡達菲統治其間,人民處於歷來最好既時期,生活讀書方方面都有保 ...
公義?拳頭大先有“公義”啫
(拳頭指影響力,包括金融戰貿易戰宣傳戰)
一介平民,點講都無公義
扮民主派口中既公義,只存在於佢把口中
有無問過我?

引用:
原帖由 starr 於 2017-8-23 08:37 AM 發表
明眼人都知「佔中」只係西方策動既反中亂港陰謀,係國際政治角力,與公義毫無關係
完全同意。

佔中既終極目標就係佔領監倉,然後齊齊乞食!

阻人民道路威脅政府
只會變成人民唾棄既良心犯

引用:
原帖由 breakhkjc 於 2017-8-23 01:46 PM 發表
想講下公義。其實雙腳踢入政治既人,邊有乜野公義丫。呢個世界講到政治,亦唔會有乜野公義,只有利益。小至個人利益,以致集團利益,國家利益。利比亞卡達菲統治其間,人民處於歷來最好既時期,生活讀書方方面都有保 ...
同意

呢個世界既公義,係由勝利者把口up出黎,由最好打個個定義出黎.......
sad but true 既道理,從來都係........

如果搞港獨個班,搞抗爭個班真係去武裝起義,大大革命而成功推倒成個政權,取得成功後,先有資格能大口地講自己係公義........

學似佢地,口叫公義,卻無能地似小朋友咁,lur地,周圍吐口水搞破壞,只係掛口號黎呃飲呃食既廢物......
係最無資格講民主講正義既一班失敗的渣滓.......

所謂藍絲,親中派,係唯物論者,只係現實地選擇站在勝利者,贏面大的那一邊而已.......

世界從沒有完美,
最少,我感覺不到受到什麼壓迫,如何不自由........
看不到有任何必要性要搞埋d弱智抗爭.......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]