• 瀏覽: 1,868
  • 回覆: 17
見有機會打風,星期三好大機會放假,又發文講下強國人

China, 有云系瓷器的意思,瓷器俾人感覺很脆,不夠硬凈,其實,也得看原產地,強國的,你絕對碰不起

第一,先講共享單車事件

共享單車有好多家公司,不過ofo小黃車絕對系其中的前列, ofo小黃車的特色, 就系以機械式4環數字鎖鎖車,客戶安裝好apps, 充好押金和存款(或月卡等等)手續,就可以掃描車上QR code (二維碼),然后就收到該車的解鎖密碼,客戶再自行解鎖,用完車,上鎖返再整亂密碼就得

如是者,幾簡單幾方便啊

可惜,事就最怕有心人,這樣4環鎖,給人輕易地破解了,而破解的,系一班中小學生為主

按ofo章程,足12歲才可以開通正常用戶,才可以正常租車

而呢班破解密碼鎖的小鬼,由幾歲到十幾歲都有,反正免費騎

我想講的case, 系一個不久的case, 一個上海的學生,不足12歲,往常一樣,破解了一架小黃車,然后在馬路上騎行(中國很多地區,單車應該在單車道和行人路騎行,而非馬路)

重點系,呢個學生逆線而行,終于在一個灣位,同一架公共巴士(單層)迎頭相碰,單車同學生被壓在車底,不久后因為失救.........

事件發展到這,你猜最后

1.死者得不到任何賠償(偷車,逆線)

2.小黃車給予安慰金給死者家人,家人感謝

3.社會大眾給予死者家屬幫忙,發揮互助精神

以上全部不是,事件發展系死者要求多方共878萬人民幣的賠償,單單小黃車,就被claim 700萬人民幣加要求小黃車換全部鎖(即可能仲要洗多上千萬以上)

嗨,霸氣,你丫敢車死我個仔,我就敢要你的命....NO, 錢

根據國內法例,巴士系強方,小孩加單車屬于弱方,單車公司亦系強方,呢單野賠償應該走唔甩,賠多少未知

呢單未算O嘴,下單仲奇芭,因為有人死,不過你估唔到邊個

呢個case,系一位四十幾歲開電動車阿叔,送左個暈低的阿婆去醫院,阿婆家人后來到醫院,一口咬定阿婆俾阿叔撞傷,要求賠償45萬人民幣

呢個阿叔家人即系趴街,邊有甘多錢?阿叔同家人到處找目擊者,以證明自己清白,可惜了奔跑幾日,全無頭緒,對方家人又苦苦相逼,到最后,阿叔自殺,向社會作最后申訴

后來記者幫助,終于在附近找到一個人,原來同佢有關連........

原來呢個人之前見有個阿婆暈低在馬路邊,走過去幫忙,見自己一個人搞唔掂,就望望附近有無人,佢見到阿叔系前面停低,睇野但無意識埋去幫忙,佢就招手叫阿叔埋去,最后系阿叔叫的士幫忙送阿婆到醫院,而呢位仁兄因為趕飛機去外地,無一齊去醫院,剛剛回來兩日,不知道阿叔事件發展

估計阿叔可能就系想搵呢個人做證明

記者問呢個路人,會唔會系阿叔撞傷阿婆,路人話唔似,因為當時已經留意附近有無剎車痕跡,有無碰撞痕跡,而阿叔當時離開阿婆幾遠,行車路線平行計亦離開阿婆好遠(路面大)

事實醫院亦認為阿婆系暈倒而非被外力撞傷

不過呢D系唔重要,強國人要claim, 就一個理由就夠, "唔系你做你會扶去醫院"?

八達嶺女人自駕在老虎園地落車,連累老母俾老虎咬死,湖北男新年逃票誤入老虎園要求賠償呢D cases,街知巷聞,不多講,講D你地無可能知道的,因為無新聞會報

廣東某個鎮,一家香港老板開的工廠,老板一向節約,除左接待客人先會豪食,平時自己中午就港式茶餐廳食碟頭飯,晚黑自己煮兩味

由于難請工人,呢位老板經過"包工頭"(大陸一種工人介紹單位,以個人經營為主)請左二,三十人,新工人上左兩日班,第三日中午飯時間,一個中年婦女話唔舒服,工廠按正常做法,送工人到醫院

醫生檢查后,話個女人有重病,腦有瘤,生命凈得不超過半年,當然還得不停治療駁命,家人告知工廠,這病他們知道的,亦不想救了,你老板就賠償4到5萬人民幣給我們家庭就行了

呢位老板當然O嘴, 亦不打算賠,家屬就在路邊街燈廣告,打電話搵收數公司,話自己依家要十萬,因為涉及收數,你俾20萬啦,老板當然call 公安,公安話你工人有病,要求賠償系民事,收數無傷人亦不可以拉

最后"包工頭"出手,話各出10萬,即共20萬擺平事件,呢件事,我班朋友話包工頭個個土豪,可能真系出左10萬,我就話包工頭夾埋工人碰瓷

呢件同樣發生在某鎮,不過背景系一間日資工廠

工廠有提供 lockers俾工人放野,因為車間(生產線)不容許帶私人物品

有一日,有個工人話手機放locker 唔見左,要求工廠賠償,寫字樓去查,發覺有人話唔見左部"某米"手機,全新唔洗一千元人民幣,而手機更加系用過一段時間

工廠覺得無證無據,無人見到佢放手機,key又系工人自己keep, 唔見野關人乜事

工人情緒好激動,話工廠無理,無承擔

第二日,工人上寫字樓,帶同蠟燭和易燃液體,話要同老板同歸于盡(老板其實是日本公司招聘做管理的國內人,不是工廠的股份持有人,呢D工人唔識分,以為最大的就系老板)

如是者,大家無估錯,殺人放火原來不容易,條友雞手鴨腳,最后乜都燒唔到,只燒到自己

工廠點會想搞出人命,當然馬上送人去醫院同通知受傷者家人

工廠雖然有向家屬解釋,不過家人見到傷者受傷,大叫無法無天吖,喪盡天良,要求工廠馬上賠償88萬人民幣私了

大家O嘴未,老板乜都無做過,有人想同佢同歸于盡,最后仲要賠償八十多萬

呢個系經典中的經典,可以話剃香港人眼眉,不過香港人一定一直選擇性失明

事件可叫為打出個Jackpot

費事打字,維基copy算了

2011年2月5日,大年初三,上午八時時許,友佳旅遊導遊林如蓉帶團友先後到香港紅磡民樂街一間珠寶店及土瓜灣道一鐘錶珠寶店購物。來自安徽的團友張勇稱,上午十一時旅客返回旅遊巴準備吃午餐,林如蓉不滿團友在店內只看不買,辱罵旅客。張勇稱他擬上前和林如蓉理論,期間兩人互扯,張勇妻子及大陸領隊介入,四人扭作一團,同告被打受傷。[1]

警方接報到場,將四人拘捕,並送四人到伊利沙伯醫院驗傷,再被帶返警署調查。其中大陸領隊當晚獲釋,其餘三人被控在公共地方打架罪。張勇翌日突然主動向傳媒表示,和導遊爭執出於溝通問題,誤會已經消除,法院撤銷三人控罪後,張氏夫婦一直拒絕記者追訪,並迅速離開香港返回合肥。

友佳旅遊(香港)負責人郭偉明於2月10日出席電台訪問節目,間接承認曾向與本地導遊林如蓉「火併」的內地旅客張勇作出賠償,又指因受旅遊業議會的壓力,想息事寧人;有消息指張勇收了十二萬元「掩口費」──張勇曾一度向友佳要求高達七十萬港元賠償予其五口家庭,最終還價至十二萬「成交」

嘩,旅遊致富不是夢,去香港玩,有得打MMA,仲有十零萬獎金落袋

強國人,你地邊個仲敢碰

5 個 cases 全部寫好,大家得閑可以望望,多D了解強國人

當然,不是每個強國人都一樣,不過大家上大陸都系小心D好

這就是中國瓷器
https://www.youtube.com/watch?v=o7TazTAobbU

你來試試看

太大段,冇心機睇

引用:
原帖由 hoiwingn 於 2017-8-23 09:38 AM 發表
太大段,冇心機睇
不用看
結論如下 :
大陸無法無天

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-8-23 01:04 AM 發表
這就是中國瓷器
https://www.youtube.com/watch?v=o7TazTAobbU

你來試試看
呢個印度軍人應該claim 返中國瓷器工廠一千萬人民幣,落佢面,加果只腳應該廢左

引用:
原帖由 hoiwingn 於 2017-8-23 09:38 AM 發表
太大段,冇心機睇
如果你會上大陸公幹或旅遊,應該睇一下,有機會幫忙你遇見事去做決定

打風,當笑話睇都幾過癮,不過最恐怖就系全是事實

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-8-23 09:44 AM 發表

不用看
結論如下 :
大陸無法無天
強國人心態,反正有事我就cliam 爆你,無分誰對誰錯,反正錢是不會錯的

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2017-8-22 22:29 發表
嘩,旅遊致富不是夢,去香港玩,有得打MMA,仲有十零萬獎金落袋

這只是個人問題

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-8-23 12:11 PM 發表

這只是個人問題
絕對系,如果每個強國人都系甘,中國早早內戰

不過呢類資訊,可能幫忙到其他香港人,有人唔熟國情,可能上大陸玩時候去扶阿婆,隨時中招

如果系我,我會選擇扶,不過我會多叫幾個人做證,手機拍低埋,盡可能選有視頻街拍的位,好心一樣要做,不過亦要保護好自己

支拿,日文發音是sina。和china是完全兩會事。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]