• 瀏覽: 273,732
  • 回覆: 1,084
  • 追帖: 25
+66

係打就快d打

【14:20更新】天文台最新預測調高天鴿風速,料天鴿明日早上11時登陸前,中心持續最高風速由每小時120公里,增加至130公里

天文台預測「天鴿」明天會最接近香港,並會以「颱風」級別、中心持續最高風速每小時120公里在本港南面近距離掠過,預測屆時吹東至東南烈風,很大機會會掛8號或更高訊號,市民應密切留意風暴的最新資訊。

根據天文台考慮掛10號風球的標準,是指風暴正面襲港,而「風力現正或預料會達到颶風程度,持續風力達每小時118公里或以上,陣風更可能超過每小時220公里」。由於天文台預測明日早上天鴿最近會距離本港100公里範圍內,中心持續最高風速每小時亦達120公里,換言之已符合懸掛10號風球的標準。

天文台於24小時船舶天氣預報亦預測,本港海域稍後會吹暴風級別;歐洲的電腦模式亦指天鴿襲港時,本港有機會吹更高級別的颶風(時速逾118公里),即10號波標準。

那麼何時風力較強呢?由天文台的航空天氣預報可見端倪。預測明天早上8時起,機場一帶會開始吹東北烈風,早上11時已更有狂風大驟雨。由於預示會吹烈風,估計會在明日凌晨至少會掛起8號風球。
天文台掛風球指引
「天鴿」明天會最接近香港,並會以「颱風」級別、中心持續最高風速每小時120公里在本港南面近距離掠過

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170822/57111538

Deleted

有冇咁勁呀

引用:
原帖由 ala2005 於 2017-8-22 11:33 AM 發表
聽日準時返工啦
你自己返啦 為反而反

引用:
原帖由 曳曳型男 於 2017-8-22 11:38 AM 發表

你自己返啦 為反而反
由得呢啲R老綜既窮人啦

提示: 違規內容已被屏蔽
咁早爆響口話10 號

放緊大假,唔淮掛

引用:
原帖由 有樓有高潮 於 2017-8-22 11:40 AM 發表

由得呢啲R老綜既窮人啦
或者佢係十號波都要返工既人 唔抵得人放風假

毒果含能

明天零晨3點掛8號,到早上10:00改掛3號,大家記得吃完早餐就好去返工!

引用:
原帖由 ka626168 於 2017-8-22 11:35 AM 發表
有冇咁勁呀
預計中心最高風速120公里,仲要南面掠過既話,
由於地勢關係,香港南面較少高山擋風,食正都幾係野;
除左做定防風措施,去超市買定D 糧餉都要

言之有理,我十個撐

主題標籤 #天文台
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]