• 瀏覽: 52,802
  • 回覆: 820
  • 追帖: 6
+109
自己睇解釋詳細:
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26872666

甚麼破壞法治,

我想問,

法從何來?

是人民選出來的代表自由修改制定的法律嗎?

若果不是的,

為何破壞或推翻這法律有錯?

一切是源於這個政府沒人民受權,不能選擇,不能辭職及推翻的,

所以才會有用以[犯法]去突顯這問題的嚴重性,

你覺得守法重要過這些?

就算這是[皇法],[苛法],

由皇帝及暴君所訂下的法律你都一樣要無條件地接受?

請革命

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-8-21 11:38 AM 發表
甚麼破壞法治,

我想問,

法從何來?

若果不是的,

所以 ...
你講既, 係政權既合法性, 如果你就不認同中共對大陸及香港有合法性管治, 就唔需要討論落去,
你直接搞革命算了, 仲講乜春

咁你即係認為香港的基本法是皇帝或暴君訂下的。
咁仲有乜好討論呢。
你嗎揾返殺切你夫人,問佢點解將香港交俾一個暴政囉

樓主,請問你持有"香港永久性居民身份證"嗎?
請問你承認這個身份嗎?
請問你知道這張身份證是誰發給你嗎?
請問你承認發給你這張身份證的權力及地位嗎?

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-8-21 11:38 AM 發表
甚麼破壞法治,

我想問,

法從何來?

若果不是的,

所以 ...
挑戰基本法的合法性(legitimacy)?

但最好笑就成日話政府違憲!

如果基本法亳無合法性,那麼政府違憲只係笑話。

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2017-8-21 12:01 PM 發表
請問你承認這個身份嗎?
即係點?

有張身份證就要全盤接受這個國家或政府的一切?

係唔係要加要收60%利得稅都唔可以吵?

有悪法被訂立都唔可以吵?

想有自己選擇政府最高領導人的資格都唔可以吵?

有張身份證同吵唔吵,反唔反對,爭唔爭取有咩關係?

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2017-8-21 12:01 PM 發表
請問你承認這個身份嗎?
樓主會話這是一張不合法的身份證。
黃絲基本上是一群非法居港人仕。

上訴庭潘兆初法官引用了大量英國案例。

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-8-21 12:05 PM 發表

即係點?

有張身份證就要全盤接受這個國家或政府的一切?

係唔係要加要收60%利得稅都唔可以吵?

有悪法被訂立都唔可以吵?

想有自己選擇政府最高領導人的資格都唔可以吵?

有張身份證同吵唔吵 ...
非黑即白的思維。

現實係你有張身份證,你依然有製造嘈吵的自由。

引用:
甚麼破壞法治,

我想問,

法從何來?

若果不是的,

所以 ...
連屎片也沒帶來世界的人,授權政府的權力怎樣來的?

引用:
原帖由 cortet 於 2017-8-21 12:16 PM 發表

非黑即白的思維。

現實係你有張身份證,你依然有製造嘈吵的自由。
你終於承認[嘈吵]係可以的了,

可惜北方政權不是這樣,

[嘈吵]都要拉要鎖有很多人,封閉屏閉,

我地就唔想變成一樣,

咁香港[嘈吵]係得的,

問我有冇身份證係要我點?

罵奸臣不罵皇帝?

[嘈吵]不包括有[犯法]的手段?

就算已經[嘈吵]再多都沒人理會,

因為這個威權有人有兵有槍有錢,

都係只能口頭上[嘈吵]?

長久地和平集會到佔路都不行的?

根本你就承認你只接受威權可接受的[嘈吵]而已,

再多的得要拉要鎖了,

但若他[意見接受,態度照舊]你我又可怎樣?

口頭上的[嘈吵] --> 被拉的[嘈吵] --> 革命

原來口頭上的[嘈吵] ?其他都要付出代價?而怎都不能改變的?

引用:
甚麼破壞法治,

我想問,

法從何來?

若果不是的,

所以 ...
係咪香港人黎架? 識唔識香港跟隨英國行習慣法? 法律有好大部份唔係成文法,即係唔係有人制訂既,係千百年來習慣傳落黎,要改有固定程序,唔係你話唔鐘意就可以唔遵守。

樓主同赤共討論簡直晒9氣,香港自決到了危急關頭了,應立即武裝起義!

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-8-21 12:26 PM 發表

你終於承認[嘈吵]係可以的了,
可惜北方政權不是這樣,

[嘈吵]都要拉要鎖有很多人,封閉屏閉,

我地就唔想變成一樣,

咁香港[嘈吵]係得的,

問我有冇身份證係要我點?

罵奸臣不罵皇帝?

...
你真係不知所謂!
甚麼叫 終於承認[嘈吵]?
基本法一直提供嘈吵的自由!即係話你的嘈吵一直在基本法的保護傘之下!但係你又要否定基本法的合法性!

你知唔知醜?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]