• 瀏覽: 8,650
  • 回覆: 139
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 waihin2013 於 2017-8-21 11:26 發表
新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/column/新聞/年輕人與其致命的自負-92102
睇吓 D 人開口埋口都話為咗「社會公義」、為咗「全港 700萬市民」、為咗「香港的未來」.........

就知道這些人並非「自負」,而是「自義」(自以為義)。

「自負」的人,衰多幾次就會醒,最起碼唔敢再亂搞嘢。

「自義」的人,愈衰愈盲目、愈衰愈瘋狂、愈衰愈亂搞嘢。

回想 e.g. 戴教授呢幾年的言行及轉變就會清楚。

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2017-8-21 12:03 PM 發表

睇吓 D 人開口埋口都話為咗「社會公義」、為咗「全港 700萬市民」、為咗「香港的未來」.........

「自負」的人,衰多幾次就會醒, ...
「我不入地獄 誰入地獄」,無呢啲自負的人,又點會有繁榮的香港,
最少,我睇唔到而家年輕人所做的,同當年「反貪污、捉葛柏」有什麼分別。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-8-21 12:06 發表

「我不入地獄 誰入地獄」,無呢啲自負的人,又點會有繁榮的香港,
最少,我睇唔到而家年輕人所做的,同當年「反貪污、捉葛柏」有什麼分別。
(一) 這些人如何促進了「繁榮的香港」?

(二) 葛柏因為逃避犯罪調查,逃往英國。師兄指而家年青人做的,

同當年「反貪污、捉葛柏」冇分別,是指這個麼?

(三) 「入地獄」都得,為何「入監獄」都要反口?

傳:各年紀的也有這自負!

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2017-8-21 12:17 PM 發表

(一) 這些人如何促進了「繁榮的香港」?

(二) 葛柏因為逃避犯罪調查,逃往英國。師兄指而家年青人做的,

同當年「反貪污、捉葛柏」冇分別,是指這個麼?

(三) 「入地獄」都得,為何「入監獄」都要反口? ...
我只係想講一樣好簡單的事,年輕人呢一種「自負」,從來就係推動社會變革的動力。

唔好講五四運動,年輕人話要改革中國,結果中國的確唔同哂!
亦都唔好講中共都係由一群年輕人成立,.....

睇黎你要讀多啲關於香港歷史的書了。

「反貪污,捉葛柏」係當年年輕人企出黎示威,要求嚴打貪污的口號,
結果有份促成廉政公署的成立。

令香港成為一個廉潔社會,而廉潔就係今日香港繁榮的一個好重要因素。

學聯三子, 理念無錯, 但手段, 行為等同 IS, 紅衛兵 (都係暴力, 只係嚴重性有分別)!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-8-21 12:43 PM 發表

我只係想講一樣好簡單的事,年輕人呢一種「自負」,從來就係推動社會變革的動力。

唔好講五四運動,年輕人話要改革中國,結果中國的確唔同哂!
亦都唔好講中共都係由一群年輕人成立,.....

睇黎你要讀多啲關 ...
首先要取得共鳴,如人人都想反貪,就很多人支持。

引用:
原帖由 Bedman123 於 2017-8-21 01:11 PM 發表

首先要取得共鳴,如人人都想反貪,就很多人支持。
但有啲人係永遠唔會有共嗚。

正如當年反貪都有好多人反對,理由係破壞中國人追求和諧的傳統。

引用:
原帖由 PKdickson 於 2017-8-21 12:52 PM 發表
學聯三子, 理念無錯, 但手段, 行為等同 IS, 紅衛兵 (都係暴力, 只係嚴重性有分別)!
乜講道理重有用咩?

人大常委會的框架有退讓餘地嗎?

義和圑都係為國為民架,仲有句口號扶清滅洋,幾正氣

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-8-21 12:06 PM 發表

港英政府反貪嘅原因係因為當時香港已被華人地下勢力控制,社會收益都歸佢地邊以至影響英國在香港利益。

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2017-8-21 12:03 PM 發表

「自負」的人,衰多幾次就會醒, ...
大妖身分混亂,身為被告,又以學者身分發表言論,簡直不知所謂。
觀眾自己做埋,旁述同球證又自己做晒。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]