• 瀏覽: 4,846
  • 回覆: 65
引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-8-21 02:28 PM 發表
1949年前, 中共反國民黨也是違法.
中國共產黨的違法暴亂,當然亦要在學中國歷史時有清晰評價,以免學生有樣學樣。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-8-21 02:55 PM 發表

中國共產黨的違法暴亂,當然亦要在學中國歷史時有清晰評價,以免學生有樣學樣。
共產黨係同國民黨內戰,內戰不少國家都發生過,勝者為皇,以推翻另一個政權而話人地係暴動係毫無意思,都改朝換代了,如果黃之鋒班友想學共產黨咁,打一場內戰,推翻共產黨,話佢地係唔係暴動都無咩所謂啦,但此一刻,佢地犯左法,坐左監先至講,至於果d違法達義,當佢地打住飛機算了.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-8-21 03:14 PM 發表

共產黨係同國民黨內戰,內戰不少國家都發生過,勝者為皇,以推翻另一個政權而話人地係暴動係毫無意思,都改朝換代了,如果黃之鋒班友想學共產黨咁,打一場內戰,推翻共產黨,話佢地係唔係暴動都無咩所謂啦,但此一刻,佢地犯 ...
即係學共產黨的違法暴亂冇問題?

provided that 學到的話。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-8-21 03:16 PM 發表

即係學共產黨的違法暴亂冇問題?
都話係違法暴亂啦,唔怕坐監咪去馬囉,至於話共產黨當年違法,又如何呢,政權都奪得了,就算國民黨逃左去台灣,當時聯合國仲承認緊中華民國,蔣介石仲係話共產黨違反架,共匪前,共匪後,咁又點呢,所以班友想學共產黨就學得徹底d,就怕黃之鋒之類,連絕食都偷飲葡萄糖,點學到共產黨連命都唔要去打個江山.

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-8-21 04:55 PM 發表

你承認中國共產黨違法?
我唔係黨員,冇得"承認"。

況且,中國共產黨違法係歷史事實,冇"承認"或"不承認"的問題。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-8-20 05:43 PM 發表

希望多啲大日本皇軍後人出嚟評價
咁快回就唔好做烏龜啦.

引用:
原帖由 kxkx 於 2017-8-21 05:03 PM 發表

咁快回就唔好做烏龜啦.
開咗個頭,先有大日本皇軍後人回,你都係見我開咗個頭先敢入嚟啫

引用:
原帖由 paoon 於 2017-8-21 02:53 PM 發表

所以教與學中國歷史時,要認清五四運動的違法本質,加以清晰評價,以免學生有樣學樣。
車,你班法輪功一早講左啦,點做野架你?

http://www.epochtimes.com/gb/13/5/16/n3872627.htm

香港歷史學者馮xx揭露“五四運動”真相表示,這場運動“除了打傷一個人、燒毀一棟房、撤了三個官、留下暴力的火種之外,沒有什么裨益可言:既沒有救國,也沒有立德。一場胡鬧,僅此而已”。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-8-21 05:22 PM 發表

為甚麼你支持共產黨違法行為?
我係要反對你班法輪功邪教,你吹得漲乎。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-8-21 05:15 PM 發表

你支持共產黨違法行為?
我支持河童入冊.

五四運動否定中國一切, 主張全盤西化, 遺禍至今!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]