• 瀏覽: 1,309
  • 回覆: 3
+2
香港係一個國際大都會,香港人一直以黎都係獅子山下為生活打拼,最緊要係安定繁榮,有飽飯食,有工做,有瓦遮頭!而家仲有好多唔同既娛樂係香港出現,唱k睇戲,大把野玩!留係屋企都可以歎住冷氣打下機!大多數人都成日放題自助餐,大魚大肉。。。一年去幾次日本泰國旅行買野亦大有人在!

你有不滿,可以遊行示威,表達訴求!係香港,你鍾意鬧邊個就鬧邊個,難為有d日日係到屌鳩政府既人話無言論自由。。。

香港罪案率亦係全球較低,治安良好,唔會有咩恐襲危機!省港旗兵自回歸後亦消失左!香港地方咁細,交通又方便!失業率又唔算好高,對比美國,大把30幾歲既人都要訓街,攞救濟金!係香港,你有對手肯做,搵工絕對唔難!

加上,好慶幸香港唔會有地震海嘯火山爆發呢d天災發生,颱風打過黎都唔會有咩太大威脅!其實香港既生活條件真係好好!當然係經濟發展既同時有d野亦係要犧牲。。會有美中不足既地方需要解決!但點解會係生於亂世???因為就係冇民主,所以就係亂世?定樓價貴冇屋住,所以係亂世?

香港而家係有好多問題要正視,要解決房屋問題,減少新移民,收入追唔上通賬呢d都係要正視既問題!但直到呢一刻,香港既狀態真係叫生於亂世?咁中東受戰火摧毀既國家叫咩?非洲受糧食短缺問題困擾既國家叫咩?有好多人話移民外國好,係咪真係咁好自己諗啦。。。你唔會掛住香港先算啦!

有民主係好事,代表社會會進步!但未有民主選舉既香港係呢一刻絕對唔差!

同埋而家好多未出黎做過野既後生仔成日話要點點點。。。你想問個社會攞野之前,不如問下你俾左d咩野個社會啦!

.

附件

IMG_4817-1024x576.jpg(84.17 KB)

13015520_1071376319600981_7236511709965607667_n.jpg(142.18 KB)

只係玩意識形態啫

引用:
原帖由 醉愛霉西 於 2017-8-20 02:33 AM 發表
香港係一個國際大都會,香港人一直以黎都係獅子山下為生活打拼,最緊要係安定繁榮,有飽飯食,有工做,有瓦遮頭!而家仲有好多唔同既娛樂係香港出現,唱k睇戲,大把野玩!留係屋企都可以歎住冷氣打下機!大多數人都成 ...
有民主代表進步咩?我去旅行台灣,日本,韓國,泰國,就算去到歐洲。無一個夠香港進步wo.
不過傳統上有民主地方的人都有一種地方自豪感,可能長期受政客選舉工程同地方傳媒影響。
最好笑系台灣,連十年前的廣州都不如,但就自覺高尚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]