• 瀏覽: 39,243
  • 回覆: 412
  • 追帖: 3
+4
孟子曰:「人必自侮,然後人侮之」,
如果唔係香港黃絲和垃圾議員高調辱華宣誓,
相信西方人都唔夠膽如此明目張膽侮辱華裔。

一名華裔女子在當地周三(16日)中午,致電曼哈頓一間餐廳Cornerstone Cafe叫外賣。當她到餐廳取餐時,發現收據上的顧客名字一列,寫上含有種族歧視意味的「Ching Chong(中國佬)」。該華裔女子女兒的朋友周詩琪在當天下午致電餐廳投訴,餐廳經理沒有立即道歉,反問該名華裔女子的名字發音是否與「Ching Chong」相似,又指可能是職員聽錯名字。周詩琪其後把收據的照片上載至facebook,呼籲華裔人士發聲抵制,獲眾多民眾支持。有不少網民在餐廳的facebook專頁上留言抨擊,又給予最低分的「一顆星」評價。餐廳經理在當晚發表公開道歉聲明,稱餐廳不是種族歧視,又指已經解僱涉事職員。周詩琪表示,把事件公諸於世並非想抹黑餐廳,而是希望華人遭受歧視時要勇敢發聲。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170819/s00005/1503131583426

掃黃遊擊隊 -
鏟除港英本土,
支持香港土地革命,
要求人人均分郊野公園!
如果中國仲係以前咁弱,你估鬼佬會唔會道歉?
一味吹外國人點文明、點公義無用嘅!

引用:
原帖由 理+誠 於 2017-8-19 18:40 發表
如果中國仲係以前咁弱,你估鬼佬會唔會道歉?
一味吹外國人點文明、點公義無用嘅!
正確,難聽啲,吹雞都要有實力,唔係比人當傻仔。

證明中國國力越強,國民在外不再被欺負!

Ching Chong  ,咁似 King Kong 金剛既?!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2017-8-19 06:52 PM 發表
Ching Chong  ,咁似 King Kong 金剛既?!
咩英文黎

車,有幾L奇啫

晌香港呢個自己地方,都有人大講'支那',仲未找數

提示: 違規內容已被屏蔽
以後係咪可以用Ching Chong黎叫china人?

白人歧視有幾奇,係D黃皮膚歧視返自己先奇

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-19 06:56 PM 發表

咩英文黎
清朝賣豬仔到美國的華人俗稱。

唔通要寫「漢奸」

咪以為什麼氓主大國,人權大國,就不會有種族歧視。睇下黑人點被白人槍殺而無罪便知。那些自認自願慰安的,叫人支那的,一定是自願被倭寇輪姦生出來的孽種。

支持,中國人咁有錢都咁敢玩?!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]