• 瀏覽: 11,447
  • 回覆: 85
  • 追帖: 8
+11
又話政治中立﹖嘩!!原審法官既判詞偏頗到吖!!!!!!!!

trump 上台前後的分別

咁都做到法官 西鳩利

法庭審理案件,是以法理量度,不以個人感情臆猜罪犯如何理想,秉持公正嚴明,維持法治是首要原則。

托詞虛無飄渺的崇高理想來凌駕法律,這是破壞法治,為罪犯張目,延伸下來,崇高理想的恐怖分子豈不是亦要輕判?人人以崇高理想為由,無視法紀,香港還會是個法治社會?

佔領時期,已經有幼稚青少年呼喊法律第二,現在法庭上張官亦以空中樓閣的崇高理想為第一嗎?

引用:
原帖由 xenium 於 2017-8-19 12:42 AM 發表
張天雁判詞偏頗,推翻是意料之內。
佢果篇係辯方劣屍的求情信。

叫人去死前要嗰個人簽咗生死狀,唔通就全無責任?事實係三人叫人衝,去衝嗰啲人犯法等同三人係主謀,罪加一等。

如果受傷的保安員是你的兒女受傷至癱瘓你是否有感受

https://www.youtube.com/watch?v=dKgKQMzyEsg&feature=youtu.be

引用:
原帖由 共產邪教必亡 於 2017-8-19 08:34 AM 發表
你遊行共慘黨又用錢叫人去遊行反對你,你用少少暴力衝擊佢就鎖你去坐監,這個社會已經沒有公義,好似大陸一樣,比車撞倒瞓喺條街度幾個鐘冇人理
傳,共產黨用錢。
如果有人比錢,你去唔去?
釘書機事件,你都唔醒覺。返來啦

好質疑張天雁是否適合當裁判官!
邊有偏頗到咁離譜咖?
如果係咁,人人口中有理想就可以任意妄為?
到時社會大亂,世界都可以跟著大亂啦

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-8-19 12:37 AM 發表
「雙學三子」黃之鋒、羅冠聰、周永康,2014年9月26日重奪「公民廣場」揭開佔領運動序幕,去年在東區裁判法院經審訊後分別被裁定參與非法集結及煽惑他人參與非法集結等罪名成立,被判社會服務令或緩刑。律政司司長認為 ...
感覺(feeling)上張官是崇高理想第一,法治/法律第二。 法治觀感不好!

情況就同上年有單case相似

原審法官讚個犯有商業頭腦而輕判

一樣比律政司覆核判刑

最後上訴庭由服務令改判坐監

引用:
原帖由 xenium 於 2017-8-19 12:42 AM 發表
貌似一篇辯方律師結案陳詞。

引用:
明顯 黃屍 法官~

黃色假髮狗又要判豬雜佬坐監,唔考慮被告人背後嘅想法嘅。對抗破壞香港肥佬泥係公義,整件事不涉個人利益,無人受傷係洗下豬屎啫,同廣場班保安受傷情況不能比。狗官又唔判社服

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]