• 瀏覽: 68,829
  • 回覆: 725
  • 追帖: 3
+36
引用:
原帖由 曹木各 於 2017-8-18 16:33 發表

記者於本月7日早上8時15分乘紅磡直通車前往廣州東站,其後轉乘廣州地鐵到長壽路站,再步行約15分鐘到達上下 ...
竟然支持一地兩檢,世界變。

二號線 廣州南站坐12個站到公園前,公園前轉轉一號線,坐3個站到長壽路,頂多38分鐘,何來59分鐘?

謝認為,價錢不是問題,反而憂慮一地兩檢

引用:
原帖由 ttstt12 於 2017-8-18 04:41 PM 發表
二號線 廣州南站坐12個站到公園前,公園前轉轉一號線,坐3個站到長壽路,頂多38分鐘,何來59分鐘?
九成九夾硬要坐到公園前轉番1號線兜番落去長壽路

高鐵係全國通行, 唔係淨係去廣州東!

作故仔可以合理d嗎?向大陸工作得會驚一地兩檢誇境執法? 一入大陸境就捉啦!駛等你去西九先做嘢?

咁如果住邊境更加唔會選擇高鐵啦!這些比較根本多餘,多一個選擇也不是問題吧

去西九要1個鐘?佐敦咋喎?唔撚係呀?

而且廣州地鐵22號線已經獲批,今年開建,2020年建成
係全世界最快的地鐵,時速160公里
廣州南站去到白鵝潭就10分鐘,白鵝潭就是珠江,白天鵝酒店,沙面,黃沙海產,上下九一帶
南站坐地鐵22號快線,5個站去到芳村站,芳村站轉1號線,坐2個站就到長壽路站
比在東站坐1號線11個站去到長壽路站快多了

廣州地鐵18號線,全線9個站,時速160公里,從南沙到廣州東站全程30分鐘
呢兩條全球最快的地鐵2020年開通後,
廣州南站坐22號線,在番禺廣場站轉18號線去廣州東站,車程15分鐘左右

呢兩條快線都是8A車

發張廣州網民整的2023年左右廣州地鐵線網圖

附件

IMG_0487.PNG(1.16 MB)

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2017-8-18 04:45 PM 發表
作故仔可以合理d嗎?向大陸工作得會驚一地兩檢誇境執法? 一入大陸境就捉啦!駛等你去西九先做嘢?
點解經常往返內地的人會怕一地兩檢?唔明

一講起香港高鐵,就不停咁話去廣州.

你估好似香港成日拉布,廣州南人地一發展好快搞掂,到時就多一個旺區。

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-8-18 04:46 PM 發表

已經不是問題,行得正,企得正,怕什麼?7226787
格格終於改邪歸正, 可喜可賀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]