• 瀏覽: 36,795
  • 回覆: 399
  • 追帖: 10
+21
恕我愚昧

我知道咩叫政教分離、政教合一,亦明白時下為何要將信仰核心價值注入社會、法律、政治...
信仰道德應該高於一切地上既事,我真係明,我都係返教會大。

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
'我行緊公義,我好緊憐憫,我好謙卑,我非暴力,我係為左社會、香港、國家....'
就等於你真係行左公義、非暴力。

You can never be your own judge!
你今日生活係呢個世界,法官話你犯左法,就要接受後果。End of story!
就算佢係秋後算帳,就算佢係再加刑罰,又如何?邊個叫你一開始做犯法既事?

一邊話要挑戰法律彰顯公義,一邊要法律保障你既權益?係咩邏輯?

係!你可以話個政治體制唔公平,唔夠完善。你可以發聲、投訴、甚至遊行。從正途申請的話,係香港日日遊行鬧政府都唔會有人拉你!

法律既目的,唔係為左彰顯某一個宗教既公義,而係要係眾多唔同價值觀地下,設立底線,令大家既權益受到公平既保障。

法律既公義,同信仰既公義,可以好唔同。唔可以混為一談。

老闆唔加人工卻自己買靚車。作為員工,見到掃地嬸嬸唔夠錢食飯,我係咪可以霸佔佢屋企、佢停車場、畫花佢架車?
同你班人衝入去立法會/XX廣場,整傷D保安,打爛人地既嘢,有咩分別?

批判性思考,唔係批判別人,而係批判自己既想法。做嘢亦唔係一味靠衝,心口掛個勇字,口裡說著無限既真理,就有用。

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 12:29 PM 發表
恕我愚昧

我知道咩叫政教分離、政教合一,亦明白時下為何要將信仰核心價值注入社會、法律、政治...

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
'我行緊公義,我 ...
關於你提及這些人犯法可能出於制度不公,我有一點意見。

權利義務,一體兩面。當這些人慷慨激昂地爭取一國兩制中,“兩制”下的普選權,那“一國”下的義務(如國民教育、廿三條立法),他們又承擔過嗎?

過去十餘年中,只看到反對派極力抵擋一國義務,兩制權利卻是非公民提名不妥協。請問那個中央是儍瓜會接受這種只取不予的deal? 在香港沒有承擔一國義務下,中央還送出“袋住先”大禮,反對派還挑三撿四說中央背棄承諾,那才叫“不公”呢!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-8-18 01:27 PM 發表

權利義務,一體兩面。當這些人慷慨激昂地爭取一國兩制中,“兩制”下的普選權,那“一國”下的義務(如國民教育、廿三條立法),他們又承擔過嗎?

過去十餘 ...
嗨 多謝你回我
某程度上我同意,特別是關於權利義務。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-8-18 01:27 PM 發表

過去十餘年中,只看到反對派極力抵擋一國義務,兩制權利卻是非公民提名不妥協。請問那個中央是儍瓜會接受這種只取不予的deal? 在香港沒有承擔一國義務下,中央還送出“袋住先”大禮,反對派還挑三撿四說中央背棄承諾,那才叫“不公”呢!
講得非常好!

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 12:29 PM 發表
恕我愚昧

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
信仰 >>> 宗教 >>> 邪教

中國在 1960's 也曾上演過一場類似的鬧劇。

引用:

過去十餘 ...
所謂一國義務,咪又係中共陰點嘅三個特狗唔做嘢。

香港人有選擇咩?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 02:36 PM 發表

香港人有選擇咩?
為何港英時代香港人無選擇權?

鄭松泰名言:大眾選民皆白痴。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 02:36 PM 發表

香港人有選擇咩?
2O15年3月31日萍果日報

二十三條與普選死局

“二十三條及普選的死局是因兩者不能有先後,因此要破局,就把它們同步實行好了。我的建議是二十三條立法與普選特首同步草擬、辯論及執行。” - 戴耀廷
佔中過后戴都鬼拍后尾枕承認沒一國義務(廿三條)便沒有兩制權利(普選)。即是說不先解這個局便發動的佔領行動,戴心知肚明是出師無名,中央港府也絕不會予取以求的。

明知是個死局都藉口“違法達義”推年青人們去以身試法,令今天眾多人坐牢,不錯這些背后黑手還能怪誰?

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 01:42 PM 發表

嗨 多謝你回我
某程度上我同意,特別是關於權利義務。
不謝。老共一直對教會控制得這麼嚴,看看下面每天都號稱在“行公義、好憐憫”的名單,香港已搞到天翻覆地了,內地當然要更小心了。
天主教/基督教人才濟濟, 天天見報.
今日登場: 黃之鋒、林子健

香港天主/基督徒只有37萬多及48萬多, 不比佛教/道教的過百萬及逾百萬, 但無疑他們的聲音及影響力更大

陳雲 - 基督徒,熱血時報工2016-1-24專欄<香港偽福音書>“二十年前,我(陳雲)在基督教會…“
黎智英 - 羅馬天主教
黃之鋒 - 基督徒
涂謹申 - 基督徒
譚得志 - 基督教
戴耀廷 - 基督徒
朱耀明 - 牧師
陳健民 - 已受洗, 但"我也不會叫自己做基督徒" - 按教會智囊第65-66期和平佔中陳健民專訪
李卓人 - 基督徒
何秀蘭 - 基督徒
梁家傑 - 天主教
李柱銘 - 羅馬天主教
陳日君 - 天主教會樞機
陳方安生 - 天主教
余若薇 - 天主教
陳淑莊 - 天主教
袁彌明 - 基督徒
毛孟靜 - 基督徒
許仕仁- 天主教
郭炳江- 基督教
曾蔭權 - 天主教
張達明 - 基督教
黃碧雲 - 基督教
莫乃光 - 基督教
黃毓民 - 基督教
馮檢基 - 基督教
陳文敏 - 天主教
郭榮鏗 - 基督教
陶君行 - 天主教
陳偉業 - 基督教
譚香文 - 基督教
岑倚蘭 - 基督教

引用:
恕我愚昧

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
信仰道德? 信仰有條毛道德。
希特勒都係基督徒, 到死都無被教庭驅逐出教, 道德呢?

道德係教人分對錯, 無論其他人講咩; 宗教就相反, 無論係對係錯, 教徒只會跟人做。

引用:

香港人有選擇咩?
本來你今年有得揀

不過被否決左
連班建制嗰一下都白癡左
都唔知要班議員來做乜

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 03:32 PM 發表

本來你今年有得揀

不過被否決左
連班建制嗰一下都白癡左
都唔知要班議員來做乜
831咁嘅爛方案都有人盲撐。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-8-18 02:56 PM 發表

為何港英時代香港人無選擇權?

鄭松泰名言:大眾選民皆白痴。
港英時代點都好,唔係中共造假違反自己寫嘅基本法嘅藉口。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 03:34 PM 發表

831咁嘅爛方案都有人盲撐。
其實
爛唔爛 我覺得可以討論
只係 無人去認真地傾

講真
反對派一日到黑只係話方案唔好
係從感官出發去判定中央會干預
(雖然我都覺得會)

但從來無用專業既方式去討論
和提出解決方案

其實林鄭放晒水
叫大家集中係提名委員會既組成上討論
其實即係話
本來有機會擴大/改變提名委員會既組成
去令方案比較容易接受

呢個世界
好多野唔係就一步到位
唔可以話 一係唔做 一係就要做盡
世界係複雜的
有時亦需要等一個方案行左
比人睇到 '真係唔work wor'
再作改善

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-8-18 03:19 PM 發表

不謝。老共一直對教會控制得這麼嚴,看看下面每天都號稱在“行公義、好憐憫”的名單,香港已搞到天翻覆地了,內地當然要更小心了。
天主教/基督教人才濟濟, 天天見報.
今日登場: 黃之鋒、林子健

香港 ...
我唔係來反對宗教
我自己都係教會大

我只係覺得
無需要亦唔應該
隨隨便便拿信仰來做犯法既藉口

大家有問題
可以拿出來傾
運用大家既知識、能力,去解決問題
認真地 technically 解決問題

主題標籤 #立法會