• 瀏覽: 36,814
  • 回覆: 399
  • 追帖: 10
+21
引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 12:29 PM 發表
恕我愚昧

我知道咩叫政教分離、政教合一,亦明白時下為何要將信仰核心價值注入社會、法律、政治...
信仰道德應該高於一切地上既事,我真係明,我都係返教會大。

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
'我行緊公義,我 ...
講得好,我都發現教會中多左這類人,咩都話公義行先,好似法律係次要咁。令我都開始唔太想返教會。(我係返了廿幾年教會的人)聖經真係咁教人的嗎?定係經上所說假先知的出現,騙取世人,便是這樣呢?

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 03:43 PM 發表

其實
爛唔爛 我覺得可以討論
只係 無人去認真地傾

講真
反對派一日到黑只係話方案唔好
係從感官出發去判定中央會干預
(雖然我都覺得會)

但從來無用專業既方式去討論
和提出解決方案

其實林鄭放晒水
叫大家集中係 ...
非常同意你所講

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 03:34 PM 發表

831咁嘅爛方案都有人盲撐。
咁究竟係盲撐啱啲定盲反啱啲呢?有但唔完美定完全無好啲?

引用:
原帖由 sdu123 於 2017-8-19 09:03 AM 發表

佢好廢,同坐牢三廢一樣都係咁廢,俗啲講句,抵X死
甘地無解放賤民,但佢無主動奄鳩廣大印度人利益.  但泛民就唔同,佢地發動一系列官司與政治事件奄鳩香港人公眾利益,最奇景係班泛民班信徒廢青,俾泛民奄咗,自己下體滴住血,仲要如痴如醉讚泛民奄得好手勢.

香港社會困局源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋價格暴漲問題,更帶動通漲與社會資源枯竭既延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 咪就係公民黨喺2001年利用雙非鼻祖莊豐源案,去告鳩香港特區政府而搞出單雙非居港權,嚟棟鳩本土香港人囉!

你就先 assume 我呃Q你,以下列出每項事件,自己上網翻查事件來龍去脈,自己用腦分析諗諗我有無點你.

list out:
(1)1998年用吳嘉玲案搞大陸人蛇兒童居港權  (民主黨伙拍社組所為);
(2) 2001年用莊豐源䅁搞出單雙非居港權 (時稱45條關注組既公民黨律師團);
(3) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);
(4) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組所為);
(5) 2009年幫菜園村無土地業權既非原居民,跟有業權既原居民平權,即是香港40萬原居民丁權問題,俾泛民煲大到近60萬 (有20萬無業權既非原居民),邊個埋單賠俾非原居民? 唔係由原居民出錢,而係無辜既香港納稅人找數,香港可建多層大廈住宅既土地更加缺乏! (全部泛民政黨都有份棟香港人);
(6) 立會日夜拉布去拖跨香港, 特別係開地建屋既事,公民黨及民主黨用單雙非居港權及即享福利去引入了90萬大陸新移民到香港,卻跟手阻止開地建屋建新市鎮去容納人口暴漲,就係想以推爆樓價租金及輪爆公屋去製造民怨. (全部,泛民都有份);
(7) 發動佔中堵路去折磨香港人 (全部泛民都有份);
(8) 2015年否決一人一票選特首既政改方案,否則我地香港人喺2017年已經可以集體普選入閘既特首候選人,包括泛民捧出嚟既胡官及薯片曾,咁為咩事口喊民主既泛民要否決政改去制止香港市民有普選權? (全部泛民都有份);
(9) 用難民聲請去引入南亞假難民食福利,以賺取法援律師費,即使整死香港也在所不惜 (民主黨/公民黨律師團及工黨都有份)
(10)2016 年,係立法會拉布拖死醫療改法案,阻止開放香港醫療專業,延續本土醫生群體壟斷市場. (公民黨醫生)

而以上列舉泛民禍港噤多次,單單對香港傷筋動骨,鑊鑊甘! 單單都發生喺你身邊喺你眼前.

以前謀朝篡位既人都話自己「天命所歸」,中國人係咁㗎啦,又唔洗從此唔拜神嘅

引用:
原帖由 Psyco 於 2017-8-19 09:20 AM 發表

甘地無解放賤民,但佢無主動奄鳩廣大印度人利益.  但泛民就唔同,佢地發動一系列官司與政治事件奄鳩香港人公眾利益,最奇景係班泛民班信徒廢青,俾泛民奄咗,自己下體滴住血,仲要如痴如醉讚泛民奄得好手勢 ...
講緊坐牢三廢喎,你做乜叉開講泛民啲衰野,做人唔好太離題,雖然知你好想唱衰泛民

很多人借教會之名行惡事。

很多人借教會之名行惡事。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 03:37 PM 發表

港英時代點都好,唔係中共造假違反自己寫嘅基本法嘅藉口。
當年基本法喺由中國及香港兩方派出代表團,花上近8年時間拉據下共同寫成基本法,  港方代表團中不乏港英政權下官委既達官貴人,當年民主黨元老李柱銘就係當年英方代表之一去起草基本法,佢自己已經係執業律師,若果基本法既國藉法條文真係有問題,何解李栓銘由80‘s到2000年都唔出聲?  由得公民政黨係2001年用雙非鼻祖莊豐源案去棟鳩香港人?!  依你講法民主黨又居心何在?  你答!

發生咗呢種事,可能性只有兩個,如下:

可能性(1) - 如你所講基本法國籍條文真有問題,而李栓銘及一衆上千既香港律師及法官都岸鳩鳩呃飯食,所以立下基本法廿幾年都無律師察覺去提出警告,以至俾立壞心腸既公民黨律師,係2001年利用去棟鳩香港人;

可能性(2)- 基本法根本就無問題,所以係80‘s 中由英中兩國立法以來廿幾年,李栓銘及一眾律師法官都無質疑條文有問題,直致2001年由立壞心腸既公民黨律師以歪曲法理邏輯去幫雙非鼻祖棟鳩香港人,搞出單雙非居港權去奄鳩我地香港人!

得兩個可能性,你揀一個認咗去~'

引用:
原帖由 lawo 於 2017-8-19 08:30 發表

黃絲廢人無腦無思想無人性??幾年前絕不會同意,更會像張天雁法官一樣,覺得對他們要寬大,要包容!
但是當看到現在這些未來社會棟樑像馮X莖,像鄭蟲太,像梁遊, 林肥健,.....的所作所為,不拿出大棒把這些混帳打扁 ...
同樓主都有一樣想法,前時還有些希望那些青年只是為香港好,但事實放在前面不可能不正視他們的無知,無腦,無思,做美狗的走狗攪亂香港為榮。為反對而反對,不問政策是否對港有利,不守法,不顧香經濟,不理民生。還有些政棍常推這些傻仔去做傻事,再加上毒果定時放毒,這些黃絲狂熱份子不 受一些教訓永不知錯。

ISIS都一樣

引用:
原帖由 caledis 於 2017-8-18 02:36 PM 發表

所謂一國義務,咪又係中共陰點嘅三個特狗唔做嘢。

香港人有選擇咩?
上文咪講L咗lor!
DLLM 死蠢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]