• 瀏覽: 36,818
  • 回覆: 399
  • 追帖: 10
+21
引用:
原帖由 cortet 於 2017-8-18 04:06 PM 發表

中共有無違反基本法?中共無拒絕比選擇權 (比左香港就衰硬),中共只係將個 完整選擇權 拖住先。
大眾選民皆白痴,比選擇權班白痴即係害死香港,拖住先方為上策。
23 條立法令國安有可靠、國民教育改變香港人的 ...
如果中共陰點特首有法,又點會咁多人嘈。事實證明689之流之冇能有目共賭。

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170817/s00003/1502905929716

人人可以追求自己心中的公義,但是如果人人都認為「我即公義」,為此可以使用暴力乃至任何手段,社會必然大亂,因此需要有法律約束。

不少社運人士和政客不滿裁決,「政治逼害」、「司法暴力」、「白色恐怖」等字眼層出不窮,然而一味政治炒作,不理法律觀點,妄言「司法政治化」之人,其行為本身才是將司法政治化。

「我即公義」迷思危險之處,在於認定自己等於正義,只有自己勝利才代表公義伸張,結果容易變成盲動胡來,認為成大事不拘手段。
--------------------------
樓主依個post...令我諗起前日睇果篇明報社評...

我都頂唔順...某啲人開口埋口講...自己係為左公義先去違法...
問題係佢認定既公義...是否大多數人都認同既公義?
以反東北發展為例...真心想知道...香港會係贊成發展既人多定反對既人多?...
若果事實係贊成發展既人佔多數...佢地所講既『公義』...又是否真正既公義?...定只係美化違法暴行既借口?

等同古代...好多亂臣賊子...都鍾意用『清君側』既名義去起兵...實則係為將自己叛變、謀反既行為合理化。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-8-18 03:29 PM 發表

信仰道德? 信仰有條毛道德。
希特勒都係基督徒, 到死都無被教庭驅逐出教, 道德呢?

道德係教人分對錯, 無論其他人講咩; 宗教就相反, 無論係對係錯, 教徒只會跟人做。
宗教衹有一個道德標準--信。

RE # 6
原本有(雖然我認為大家根本唔識選), 不過就是這班"為市民爭民主"的垃圾令大家都沒有機會選.

伊斯蘭國都覺得自己係好正義

最好間吓天主教神棍陳老妖

講中哂我心聲!

引用:
原帖由 cortet 於 2017-8-18 02:56 PM 發表

為何港英時代香港人無選擇權?

鄭松泰名言:大眾選民皆白痴。
Agree 200%

黃絲狂熱份子不可能分到什麼是權利和義務,什麼叫法律,全因黃絲廢人無腦無思想無人性,這樣叫黃絲怎去分辨事非黑白,且毒果定時發功灌毒,這樣黃絲廢人只會一日毒過一日…樓主你怎苦口婆心都好,那些黃絲廢人畜牲是看不懂的。

引用:
原帖由 Marcus.E 於 18/8/2017 12:29 發表
恕我愚昧

我知道咩叫政教分離、政教合一,亦明白時下為何要將信仰核心價值注入社會、法律、政治...
信仰道德應該高於一切地上既事,我真係明,我都係返教會大。

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
'我行緊公義,我 ...
非常好……支持

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-8-18 03:19 PM 發表

不謝。老共一直對教會控制得這麼嚴,看看下面每天都號稱在“行公義、好憐憫”的名單,香港已搞到天翻覆地了,內地當然要更小心了。
天主教/基督教人才濟濟, 天天見報.
今日登場: 黃之鋒、林子健

香港 ...
個D教徒信眾、

簡稱:神經學會

引用:
原帖由 caledis 於 18/8/2017 14:36 發表

所謂一國義務,咪又係中共陰點嘅三個特狗唔做嘢。

香港人有選擇咩?
無錯
乜野都要一步登天
否則就係衰正苦

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 12:29 PM 發表
恕我愚昧

我知道咩叫政教分離、政教合一,亦明白時下為何要將信仰核心價值注入社會、法律、政治...

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
totally agree
其實全部都係為錢

引用:
原帖由 Marcus.E 於 2017-8-18 12:29 PM 發表
恕我愚昧

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
守法都做吾到講咩信仰.  
有次特登去見識一次雨傘教會聽下戴耀庭講咩, 有咩信仰支持......結果對自己係失望嘅

引用:
恕我愚昧

但我只係想講
唔係你自己把口話 -
寫得好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]