• 瀏覽: 6,855
  • 回覆: 84
+2
日午戰爭,中國輸俾日本。清政府即刻受到全國民眾攻擊,民心盡失,好快清政府倒台。
如果中國打印度,如果打輸咗,中共政權會倒台。中國只能打贏,不能打輸。

打仗勝負難料,要打百分百勝仗,戰神再生也難打。

大陸係輸唔起。

大陸政權派系鬥爭激烈,一戰敗,話事人即唔使做。
另一方面,雖然中國貴為世界強國,全世界第二大經濟體,但大陸人自大又自卑。一方面自吹幾有錢,一方面又追風捕影話俾人歧視。一戰敗,14億人仲唔狂吊中共?

打贏都冇好處,反成西方抵制中國的另一藉口。

打仗就是鬥錢多及鬥生生產力。當年山本五十六當初反對日本攻擊美國,是因為知道曰本的生産力不及美國。pearl harbour 打唔到航母當天就輸左一半。印度生產力強過中國?

先瞭解印度國情 富人歧視窮人 種姓制度 殖民統治四百年下 懂英語的人歧視不懂英語的國民 但國內仍有8億人口不懂英語 而GDP 中國是印度的3-4倍

中印沒有爆發全面戰爭的危機

瓷器對缸瓦,瓷器總會讓三分。今次缸瓦對缸瓦,咁就燒你數簿了

引用:
原帖由 亞洲大人 於 2017-8-18 02:04 PM 發表
打仗就是鬥錢多及鬥生生產力。當年山本五十六當初反對日本攻擊美國,是因為知道曰本的生産力不及美國。pearl harbour 打唔到航母當天就輸左一半。印度生產力強過中國?
你咁講就錯晒。四十年代,你估中國有好多錢,好有生產力咩?

打仗講盟友多,二戰日本仔周圍係敵人,唯一盟友德國在歐洲。一揪一百,鐵人都死。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-8-18 11:12 AM 發表
大陸係輸唔起。

大陸政權派系鬥爭激烈,一戰敗,話事人即唔使做。
另一方面,雖然中國貴為世界強國,全世界第二大經濟體,但大陸人自大又自卑。一方面自吹幾有錢,一方面又追風捕影話俾人歧視。一戰敗,14億人仲唔狂 ...
自大又自卑?好似講緊樓主自己喎

百戰百勝,非善之善者也;不戰而屈人之兵,善之善者也

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-8-18 10:58 AM 發表
日午戰爭,中國輸俾日本。清政府即刻受到全國民眾攻擊,民心盡失,好快清政府倒台。
如果中國打印度,如果打輸咗,中共政權會倒台。中國只能打贏,不能打輸。

打仗勝負難料,要打百分百勝仗,戰神再生也難打。 ...
樓主果然神人,有邊個國家打敗仗個經濟民心仲勁過打勝仗?

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-8-18 10:58 AM 發表

打仗勝負難料,要打百分百勝仗,戰神再生也難打。 ...
乜L野叫「日午戰爭」呀?吊你, 唔識就收皮啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]