• 瀏覽: 1,377
  • 回覆: 13
楊岳橋昨晚便口出瘋言,先指自己以往勸誡年輕人,留有案底,影響一生,惟對於近日被判或將判囚者,他的看法則是「這個案底是令他們人生變得更加精彩。」(https://hkgpao.com/articles/145114)

聯想起一個舊笑話,但楊大狀只教你第一頁   

《 葵花寶典 》

有一日東方不敗得 《 葵花寶典 》,面對第一頁「 欲練神功,引刀自宮 」八個大字,猶豫未決。

苦思七日七夜,痛是思痛,喀嚓一聲,引刀自宮。

東方不敗翻第二頁,*入眼簾又是八個大字:「 若不自宮,也能成功 」,東方不敗即場暈倒。

甦醒後,東方不敗心想反正都自宮了,還是趕快練功吧。翻第三頁,又是八個大字:「 即使自宮,未必成功 」氣得他七孔生煙,他繼續往下翻,發現整本《 葵花寶典 》都在討論成功與自宮的關係。

這時東方不敗已接近崩潰邊緣,在翻到尾二頁時,他終於看到了結論:「若要成功,不要自宮」。快昏過去時他突然心想:「 不行,我要把最後一頁看完,那是我最後希望」。

看畢,東方不敗吐血而亡。

最後一頁寫的是:「如已自宮,就快進宮」。

(記憶中來源係N年前李力持笑話集)

註釋:
自宮 = 犯法
神功 = 氓主大法好
進宮 = 入獄

最睇唔起楊岳橋呢種人,特別係佢最近在林子健事件中的表現,又再網台講d無邏輯嘅說話,好明顯呢條友係立場先行,佢乞人憎嘅程度拍得住梁家傑.

有建制派議員叫佢精彩番一次就真係講得啱,但睇怕佢只係叫人衝自己鬆果類啦.

所謂案底令人生更精彩,呀楊生你有本事推翻共產黨先至講啦,真係活在自己世界之中.

楊惡Q下一句金句可能是:「人性不扭曲, 港人沒笑聲。」

要驗證佢講的說話是對是錯,
很簡單,睇下佢D仔女有冇參加,

引用:
原帖由 小稀 於 2017-8-18 11:27 AM 發表
要驗證佢講的說話是對是錯,
很簡單,睇下佢D仔女有冇參加,
痴瘋既老豆老母都推個仔去死喎

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-8-18 10:29 AM 發表
最睇唔起楊岳橋呢種人,特別係佢最近在林子健事件中的表現,又再網台講d無邏輯嘅說話,好明顯呢條友係立場先行,佢乞人憎嘅程度拍得住梁家傑.

有建制派議員叫佢精彩番一次就真係講得啱,但睇怕佢只係叫人衝自己鬆 ...
冇辦法,佢靚仔,新東又係黃營,議員地位穩如泰山

引用:
原帖由 starr 於 2017-8-18 11:51 AM 發表

應該睇痴風個仔女,有沒有參加

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-8-18 10:29 AM 發表
最睇唔起楊岳橋呢種人,特別係佢最近在林子健事件中的表現,又再網台講d無邏輯�說話,好明顯呢條友係立場先行,佢乞人憎�程度拍得住梁家傑.

有建制派議員叫佢精彩番一次就真係講得啱,但睇怕佢只係叫人衝自己鬆 ...
所有訟棍都係呢類人,本身冇立場,代表控方或辯方都可以搵到歪理去講,死都拗番生。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-8-18 11:52 AM 發表

我就唔覺得佢靚仔,呢d嘢各花入各眼.

引用:
原帖由 starr 於 2017-8-18 11:51 AM 發表

甘又未必,即然已經改變唔到坐里個事實,就順勢做埋英雄,有得返轉頭,睇下會唔會甘講

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-8-18 11:52 AM 發表
佢靚仔  

係社會打滾,邊個唔係閹人
又老又樣衰咪岳不群囉,靚仔d咪林平之囉好無,如果到化景就東方不敗架啦

羊悪橋係人咩?

楊惡橋、河童同豬西將會係香港未來最大嘅禍患

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]