• 瀏覽: 10,169
  • 回覆: 186
+5
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-17 05:25 PM 發表

咦,樓主嘲笑大陸人用借記卡冇credit, 我同佢講佢碌信用卡到期入數同大陸人碌借記卡碌前入數冇分別,你冇睇晒就幫樓主拖? 你既然係樓主戰友就係佢同路人,你有冇些少理解能力去睇貼文架?
大陸人無credit, 申請不到credit  card 是事實,正如有固定收入的香港人,可申請credit card,都是事實,至於覺得好笑,還是不好笑,是主觀性問題,你可以覺得自己無credit是好威,大叫自己是大陸人,香港人是海邊人喎!

但問題是你,自己覺得自己身為大陸人好醜,不肯認!

引用:
原帖由 冰火愛作詩 於 2017-8-17 09:31 AM 發表
在外國購物,好易知誰是香港人
沒錯,我死人都話自己是香港人,話香港同mainland china 不同,情願講英文,也不講國語。

引用:
原帖由 lrr174 於 2017-8-17 02:31 PM 發表
重點 香港電子付款已落後於大陸, 快d跟大隊
以為 香港人仲好高尚 死快d!!
(利申: 香港人)
每個人對落後都可以有不同睇法,為何你不用指紋、面相、聲紋付款,你好落後喎!

將來,香港人一出街就可購物,食飯,你還停留在手機付款年代!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-8-17 10:17 PM 發表

沒錯,我死人都話自己是香港人,話香港同mainland china 不同,情願講英文,也不講國語。
講英文 ?

traveling 定 travelling ?

哈哈 .... 慳 d 喇

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-8-17 10:10 PM 發表

大陸人無credit, 申請不到credit  card 是事實,正如有固定收入的香港人,可申請credit card,都是事實,至於覺得好笑,還是不好笑,是主觀性問題,你可以覺得自己無credit是好威,大叫自己是大陸人,香港人是海 ...
事實兩個字又俾你侮辱左,銀聯卡最初發行以借記卡為主,到系統在商戶層面大量推廣,使用方便,信用卡一樣做唔少,連visa同master都唔夠銀聯做,呢D商業策略既野你識條鐵咩。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-8-17 10:10 PM 發表

大陸人無credit, 申請不到credit  card 是事實,正如有固定收入的香港人,可申請credit card,都是事實,至於覺得好笑,還是不好笑,是主觀性問題,你可以覺得自己無credit是好威,大叫自己是大陸人,香港人是海 ...
你柒夠未呀?大陸人無信用卡都講得出口,仲要係咁重覆講,好心你做人唔好咁低B啦!

2017年中國信用卡發卡數量、各全國性銀行累計發卡量及各區域性銀行信用卡累計發卡量分析
http://m.chyxx.com/view/534561.h ... /201706/534561.html

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-8-17 10:21 PM 發表

每個人對落後都可以有不同睇法,為何你不用指紋、面相、聲紋付款,你好落後喎!

將來,香港人一出街就可購物,食飯,你還停留在手機付款年代!
你落後仲以為自己好先進
足不出戶都可以購物,食飯
你還要出街購物食飯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]