• 瀏覽: 3,286
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
+6
定驚鎮痛魚柳包

屈穎妍

外遊大半個月,回港第一件事就是去飲茶。記得前特首曾蔭權在赤柱坐了兩個月牢後獲保釋外出,第一頓與家人吃的飯,就是到酒樓品茗。一般香港人,離開久了,一回家就會思念蝦餃燒賣腸粉和茶香,食物可以解鄉愁,這是人之常情。

所以,當我們看到民主黨茄喱啡聲稱被內地國安人員以釘書機威嚇禁錮釘大脾,獲釋後竟然帶著滿身污泥、腳插廿一口釘書釘,走進馬鞍山頌安商場麥當勞狂吃兩個魚柳包,實在莫名其妙,難道麥記魚柳包有定驚之效?有鎮痛之功?還是這齣笑片事前簽了麥記及釘書機為贊助商?一定要讓有關商品在記者會上亮一亮相?

無論如何,這幾天香港人確實開懷了,大家都化身金田一,為釘大脾疑案尋線索,令厭悶的夏日添笑料。

疑點已有太多,我不再一一列舉,我倒覺得,這案件可以成為一個很好的公民教育及通識教材,教育大眾。

第一,當一個人被擄被禁錮被施酷刑後,一覺醒來,發現四處是沙,不知身在何處,恰巧你手機錢包又沒失去,你其實是可以打開手機,啟動GPS功能,用Google Map搜查一下,就知道自己確實位置,然後,用那手機致電999。

第二,當你半夜兩點遇事後,竟然可以在西貢荒山野嶺截到來此處兜客的的士,你可以直接跟司機說出經歷,然後他會直接車你到警局,作為一個受害人,如果你肚餓,警方一定為你提供飲食,雖然未必一定是你想吃的定驚鎮痛魚柳包。

第三,即使被強姦,也要忍受身體被污辱的髒,千萬不要去沖涼洗衣服,現今世代的科學鑑證好厲害,一條毛髮一根纖維都可以捉到賊,這種常識不用看太深奧的《Sherlock》或者《CSI》,TVB劇都有講。

第四,這世上不只是內地人才講國語,正如說阿拉伯話的未必一定是阿爾蓋達。況且沒有人會蠢到綁架完你之後給你留張名片說我是國安部的達文西,常理是香港人在外面做了醜事會扮日本人、新義安劈完你會說自己是和合圖,這招轉移視線,童叟都懂。

第五,無論你想出名還是想嫁禍他人,說故事之前,請先記住,這是一個遍佈天眼的世界,人在做,天眼在看,這世界除了擄人禁錮是罪,報假案、浪費警力、提供虛假資料錯誤引導警方,都是罪行。

所以,我在此呼籲,如果你是曾接載過釘書機人的的士司機,或者凌晨二時在馬鞍山頌安商場廿四小時麥當勞的食客及侍應,如此一個釘書機怪人一定曾引起你注意,請大家當個好市民,盡快挺身向警方主動提供線索,讓笑片早日結案。
&gt;&gt;<a href="http://lifestyle.etnet.com.hk/column/index.php/internationalaffairs/watwingyin/48461" target="_blank" class="bburl">http://lifestyle.etnet.com.hk/co ... rs/watwingyin/48461</a>

事到如今,肯定肥林99.9999999%講大話,今次犯民算5算跟車太貼???

5知AV仁,李狀棍........會點樣兜?肯定套戲下半場仲惹笑!

>>湯文亮﹕書釘事件令支持者希望幻滅
>>警fb呼籲切勿跟車太貼 網民:「靚抽」

定驚鎮痛魚柳包 唔怪得知我尋晚經過老麥咁多人。

肥林最期待(應該係妄想)的畫面終於出現了! 可惜拉個2位差人5係講國語!http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_30.gif

引用:
原帖由 willy222 於 2017-8-15 12:00 PM 發表
定驚鎮痛魚柳包 唔怪得知我尋晚經過老麥咁多人。

肥林比差佬拉左咁耐,5知要食幾多個定驚鎮痛魚柳包先定到驚?!

我下奏都買左一個黎食,真係幾好味

建議M記做宣傳

凡購買兩個魚柳包

將可獲贈釘書機一件

引用:
原帖由 RVD104 於 15/8/2017 16:36 發表
建議M記做宣傳

凡購買兩個魚柳包

將可獲贈釘書機一件
唔好咁寸,小心黃絲炸咗間麥記,佢地無嘢做唔出,尤其是眾志,如果同佢地講,炸咗就有民主,可能連 KFC 都一齊炸埋!

引用:
原帖由 x747x 於 2017-8-15 06:01 PM 發表

唔好咁寸,小心黃絲炸咗間麥記,佢地無嘢做唔出,尤其是眾志,如果同佢地講,炸咗就有民主,可能連 KFC 都一齊炸埋!
唔怕!
麥記不是中國人開的, 黃絲最愛幫趁

引用:
原帖由 劉婕 於 15/8/2017 18:10 發表

唔怕!
麥記不是中國人開的, 黃絲最愛幫趁
唔係呀,中港麥記好似中資收購咗,佢地咁叻應該一世唔食!

引用:
原帖由 2017!女主葉劉 於 2017-8-15 02:24 PM 發表

肥林最期待(應該係妄想)的畫面終於出現了! 可惜拉個2位差人5係講國語!http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_30 ...
李柱銘的愛將
https://www.youtube.com/watch?v=195fJ76c268

引用:
原帖由 x747x 於 2017-8-15 06:11 PM 發表

唔係呀,中港麥記好似中資收購咗,佢地咁叻應該一世唔食!
我只知KFC被中資收購左, 唔知連麥記都係...
嘩!嘩! 咁好危險呀

引用:
原帖由 劉婕 於 15/8/2017 18:15 發表

我只知KFC被中資收購左, 唔知連麥記都係...
嘩!嘩! 咁好危險呀
反東北啲人被收監,眾志而家好嬲,應該會整炸彈搵人祭旗,要小心呢班香港 ISIS!

引用:
原帖由 x747x 於 2017-8-15 06:16 PM 發表

反東北啲人被收監,眾志而家好嬲,應該會整炸彈搵人祭旗,要小心呢班香港 ISIS!
眾志有乜野時候係唔嬲嘅哩?

主題標籤 #曾蔭權
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]