• 瀏覽: 13,158
  • 回覆: 115
+13
引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 04:51 PM 發表
[quote]原帖由 nigel2014 :我地星斗市民,英文吾好,都識分別(citizens),同(residents)絕對吾同,... ]

梁振英也用了 “香港市民”這個詞:
【來源:https://www.facebook.com/cyleung2012/posts/26763001998 ...
cy吾係大律司喎

引用:
原帖由 CV16LN ...
.
請看看#74.
梁振英也是使用“香港市民”這個詞的。
按照你的邏輯,他也疑似 港獨?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 04:57 PM 發表

.
請看看#74.
玩咩呀你? 人地問你點樣分(citizens),同(residents), 你英文咁叻點解唔直接解釋?

關CY 講香港市民咩事? ...
"香港市民", 只解"居住在香港這城市的人"

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 04:57 PM 發表

.
請看看#74.
佢用中文「香港市民」,冇用英文「HK citizens」。

同埋何謂香港市民?我都想問下佢同你。

我手上得香港特別行政區永久性居民身份證,冇香港市民身份證,梁振英先生講咗啲嘢,但唔代表佢用詞準確哦。。

引用:
原帖由 伍皓昌 :玩咩呀你? 。。。

注意用詞。你可以罵其他人“扑街”,但不可以這樣對我說這種話。
2. 新特首也是使用“香港市民” 這個詞:
【來源:http://www.hkcna.hk/content/2017/0802/597884.shtml
香港特區行政長官林鄭月娥2日表示,新一屆特區政府上任一個月來,工作充實,做了許多接觸各界人士的工作。希望政府整個政治問責班子與高層官員,今後能落實和履行管治新風格,為香港市民做實事。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 05:17 PM 發表
新特首也是使用“香港市民” 這個詞:
【來源:http://www.hkcna.hk/content/2017/0802/597884.shtml
香港特區行政長官林鄭月娥2日表示 ...
你肯定特首用詞一定正確?特首講乜你都跟足?

引用:
原帖由 CV16LN 。。。特首講乜你都跟足?
。本帖子是因為你說我使用“香港市民”這個詞而說我 疑似港獨:
主張 *井水不犯河水* 是否等於 搞港獨

2.梁振英, 林鄭月娥 同樣使用“香港市民”這個詞,你是否也認為。。。?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 05:32 PM 發表

。本帖子是因為你說我使用“香港市民”這個詞而說我 疑似港獨:
主張 *井水不犯河水* 是否等於 搞港獨

2.梁振英, 林鄭月娥 同樣使用“香港市民”這個詞,你是否也認為。。。?
我係話你用英文「HK citizens」,我冇同你討論過中文「香港市民」,唔好老屈。

請問何謂「HK citizens」?
請問何謂「香港市民」?

請問你是否認為特首用詞一定準確?特首講乜你都認同?你絶對支持特首所有用詞?

引用:
原帖由 CV16LN 。。。梁振英先生講咗啲嘢,但唔代表佢用 ...

問題不是梁振英用詞的準確性,而是

梁振英, 林鄭月娥 同樣使用“香港市民”這個詞,你是否也認為他們搞港獨運動?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 06:08 PM 發表

梁振英, 林鄭月娥 同樣使用“香港市民”這個詞,你是否也認為他們搞港獨運動?
認屎認屁扮英文專家,網友問你兩個英文字既分別及解釋都要逃跑

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 06:08 PM 發表

佢哋有冇使用英文 HK citizens?

引用:
原帖由 伍皓昌認屎認屁扮英文專家。。。

紅字 = 伍浩昌的素質?
2.梁振英, 林鄭月娥 同樣使用“香港市民”這個詞,你是否也認為認屎認屁

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-18 05:17 PM 發表

注意用詞。你可以罵其他人“扑街”,但不可以這樣對我說這種話。
2. 新特首也是使用“香港市民” 這個詞:
【來源:http://www.hkcna.hk/content/2017/0802/597884.shtml】
香港特區行政長官林鄭月娥2日表示 ...
你是誰,為什麽可以駡其他人「扑街」,但不能對你講?又自以為高人一等。

2. 你為何引用中文版,英文版用什麼字,又有意誤導。

引用:
原帖由 40342 於 2017-8-18 06:31 PM 發表

你是誰,為什麽可以駡其他人「扑街」,但不能對你講?又自以為高人一等。

2. 你為何引用中文版,英文版用什麼字,又有意誤導。
話說樓主又轉移視線,樓主仲未解釋點解佢要生安白造1#第一點。

引用:
原帖由 CV16LN 於 2017-8-18 06:40 PM 發表

話說樓主又轉移視線,樓主仲未解釋點解佢要生安白造1#第一點。
可以向超版投訴。

又玩扭曲事實,原本用英文,現在只用中文「市民」,存心誤導。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]