• 瀏覽: 14,112
  • 回覆: 165
+3
引用:
原帖由 bbq3825 於 2017-8-20 11:09 PM 發表

我討論緊"何謂漢奸",你就1,2,3,4點打游擊咁失焦,依家又加多一點"5",邊度夠你龍門多呀!
請問何謂漢奸?
係你在搬龍門囉,你嘅漢奸定義咁難理解,我就真係唔知你所謂的漢奸係點囉。上面太多師兄指出咗你嘅錯誤,大家其實對何謂漢奸都有普遍的認識,唯獨你嘅漢奸論就比其他人特別。由此可見,我地都好想知你所謂嘅漢奸係點定囉,根本現在就係你喺度死抝。

其實歷史上連秦朝都有焚書坑儒啦,依你所講嘅漢奸論,都係摧毀咗華夏五千年文化囉。孫中山想引入三民主義,依你所講就是摧毀了幾千年以帝制為主的文化,不也是你口中的漢奸嗎?你的漢奸論不斷搬來搬去,有時就話引入外族制度摧毀華夏文化,有時又話子鬥父、妻鬥夫,完全都係因為你想搬個龍門去就你自己想去批鬥嘅中共。這樣就足以證明你係用非理性的角度去討論事情,所以才給別人太多的地方可以反證你的錯誤。還有,以往咁多朝代,莫說民間會有子鬥父、妻鬥夫的事情發生,有歷史記載的就有很多皇帝都有如此事件發生啦。為爭權奪利而弒兄殺父的,甚至子鬥父,妻鬥夫都好,根本就係個人的行為,甚麼制度下都會出現。

事實係,你嘅所謂漢奸論根本就不堪一擊,你還是想過另外一個理由吧啦。

引用:
原帖由 流文 於 2017-8-21 08:54 AM 發表
談到漢奸 ,第一個想起吳三桂
吳三桂為陳圓圓降清 ,後人當覺得他人格非常卑劣

世人將吳三桂變節歸咎於其愛妾陳圓圓被擄
令吳三桂為奪回陳氏而出賣國家

詩人吳梅村以西施諷今 ,譜下七言長詩…..圓圓曲 :
嘗聞 ...
師兄,人地嘅漢奸論係為了中共而定義的,所以同我地普遍所知的漢奸定義係有很大出入的。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-8-21 09:30 AM 發表

我第一個想起的是五代十國后晉的"兒皇帝"石敬塘, 為了推翻后唐, 向遼借兵並割讓了燕雲十六州, 使中原痛失北面藩籬, 整個宋朝跟遼/西夏/金對抗, 一直處於下風便因此而起.

不過再說遠一點, 唐高祖李淵好像也不是 ...
根本這樣的事情就同甚麼華夏文化一點關係都無,但有人就強行將這些事與文化混為一談,其實明眼人都明白這種論點是如何無知,但竟然有人為了死撐而唔知自己已經犯上錯誤。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-8-21 05:06 PM 發表

根本這樣的事情就同甚麼華夏文化一點關係都無,但有人就強行將這些事與文化混為一談,其實明眼人都明白這種論點是如何無知,但竟然有人為了死撐而唔知自己已經犯上錯誤。
普渡眾生,有教無類,哈哈

evening all

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-8-21 04:56 PM 發表

師兄,人地嘅漢奸論係為了中共而定義的,所以同我地普遍所知的漢奸定義係有很大出入的。
哈哈 ,最近”佢地”豬隊友比敵人還要多 ,惡名昭彰

給市民的信賴度越來越低
所以想要”偷回”道德高地 ,做番中國人

最好笑係佢地冇種學當年項羽
出征過江後把渡船都鑿沉以示決心

引用:
原帖由 貓男 於 2017-8-21 10:24 AM 發表

片面之詞,有點獻強。
見仁見智

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-8-21 11:28 AM 發表
"

插句咀, 所謂外族思想, 你是指社會主義, 共產主義吧?
社會主義或共產主義, 只是對社會資源及財富既創造及分配方式與資本主義有大不同, 而對人權, 平等既擁護, 尤勝資本主義

所謂"子鬥父,妻鬥夫,破四舊 ...
是可以笑的,看站在什麼立場笑
請問何謂漢奸? 贈外族國土的黨是漢奸嗎?

推咗落老毛度企圖為打著外族思想主義(據說符合國情嘅好主義)統治華夏的黨洗白,真係有點兒滑稽
共產主義國已經買少見少啦

引用:
原帖由 bbq3825 於 2017-8-22 03:14 PM 發表

是可以笑的,看站在什麼立場笑
請問何謂漢奸? 贈外族國土的黨是漢奸嗎?

推咗落老毛度企圖為打著外族思想主義(據說符合國情嘅好主義)統治華夏的黨洗白,真係有點兒滑稽
共產主義國已經買少見少啦
哦,現在又不推話摧毀華夏文化了嗎?你終於明白管治制度同文化是沒必然關係了。

不過,你嘅漢奸論都係一樣錯誤囉。現在中國的制度的改革,正正就是因為昨天所犯的錯誤而慢慢改善,而這種改變亦令現在的中國人民生活得到改善,簡單講就係中共的這種制度正正帶給人民福祉。大家可以唔認同中共的執政方針,但事實係現在的中共為人民帶來了前所未有的改變,令大部份人民的生活有了重大的改善。反觀蘇聯又如何?國家的發展比中國還好嗎?

中共管治的成員是否由中國人出任?中共有沒有把中國的管治權給予外國管治?中共有沒有成為其他國家的傀儡政權?若然沒有的話,你這個漢奸論就肯定係錯囉。當然,你要搬龍門去演繹漢奸一詞去遷就你要反共的目的,那就當然任你講啦。

國土給外族佔有,你只可以話國力弱被人侵略而已。若贈國土論成立的話,那中國幾千年來,好多朝代的統治者都變成漢奸了。我實在覺得你的理論十分粗糙,好難自圓其說囉。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-8-22 07:30 PM 發表

哦,現在又不推話摧毀華夏文化了嗎?你終於明白管治制度同文化是沒必然關係了。

不過,你嘅漢奸論都係一樣錯誤囉。現在中國的制度的改革,正正就是因為昨天所犯的錯誤而慢慢改善,而這種改變亦令現在的中國人 ...
你慢慢兜,我睇緊,睇下你點為你黨自圓其說

引用:
原帖由 bbq3825 於 2017-8-22 08:15 PM 發表

你慢慢兜,我睇緊,睇下你點為你黨自圓其說
沒有辦法搬龍門了吧,其實你點搬都搬唔到去你嘅漢奸論啦,因為你嘅漢奸論根本就犯上基本上的邏輯錯誤,實在主觀主義太重了。

中共跟我沒有關係,佢嘅功過根本唔輪到我去論定。只不過我唔認同你嘅漢奸論,我是純以理性角度去思考你嘅論點。當然,在你而言,我擊中你論點的錯誤令你反共的論調做不成,你就以為我在維護中共吧。真係唔好意思,你有這種思維就證明你並不是純以理性角度去看待事情。當然,你一講你嘅漢奸論就已經充份顯示你以主觀偏見來論述事情了。

老實講,中共的好與壞根本不能只由你我可以論定,要睇就要睇中國人民對中共統治的信任度,滿意度等等去判斷。不過,這個事實係你永遠都無法接受的,因為事實和你思想上的印象是截然不同。

?
引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-8-22 09:00 PM 發表

沒有辦法搬龍門了吧,其實你點搬都搬唔到去你嘅漢奸論啦,因為你嘅漢奸論根本就犯上基本上的邏輯錯誤,實在主觀主義太重了。

中共跟我沒有關係,佢嘅功過根本唔輪到我去論定。只不過我唔認同你嘅漢奸論,我是純以理性角度去思考你嘅論點。當然,在你而言,我擊中你論點的錯誤令你反共的論調做不成,你就以為我在維護中共吧。真係唔好意思,你有這種思維就證明你並不是純以理性角度去看待事情。當然,你一講你嘅漢奸論就已經充份顯示你以主觀偏見來論述事情了。

老實講,中共的好與壞根本不能只由你我可以論定,要睇就要睇中國人民對中共統治的信任度,滿意度等等去判斷。不過,這個事實係你永遠都無法接受的,因為事實和你思想上的印象是截然不同。
"中共的好與壞根本不能只由你我可以論定,要睇就要睇中國人民對中共統治的信任度,滿意度等等去判斷"

你嘅邏輯好可笑,出賣國土俾蘇聯,朝鮮,印度......還"要睇中國人民對中共統治的信任度,滿意度等等去判斷"?
你又想將漢奸罪名讓中國人民同你黨綑綁? 乜唔係講過話"犯我中華者,雖遠必誅?

引用:
原帖由 bbq3825 於 2017-8-17 08:16 PM 發表

請問共黨是漢奸嗎?
佢要符合以下條件:
有冇受外國資助?
有冇送國土比外國?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]