• 瀏覽: 2,999
  • 回覆: 25
+5
  五天飛三次,“生意”火爆啊!

繼今年7月中國人民解放軍轟-6戰機數度繞台飛行後,8月份尚未過半,解放軍軍機又三度繞飛台灣!

http://m.sina.com.hk/news/article/20170813/1/10/2/還能不能好好玩耍了解放軍連推戰機環台遊綠媒偏要扯攻台戰役-7788050.html

附件

IMG_4488.JPG(26.91 KB)

估計同特朗普訪華有關,施壓推進兩岸統一,順利的話會有「第四公報」

又係恐嚇哩招,睇唔見台灣人會驚囉

睇見哩度D師兄比自己國家一吹,即刻high到爆晒,真係好好笑

引用:
原帖由 嫖-俠 於 2017-8-13 08:50 PM 發表

真係無咩好驚,要驚的只是台獨人士。
師兄
得閒就出國見識吓啦,成日係電腦面前做鍵盤戰士冇用架,台灣每個人都唔會覺得自己係中國人架,去台灣見識吓先講啦

引用:
原帖由 sampeter03 於 2017-8-13 08:45 PM 發表
又係恐嚇哩招,睇唔見台灣人會驚囉
大概只係擔心,仲未使驚住

引用:
原帖由 sampeter03 於 2017-8-13 08:54 PM 發表
師兄
得閒就出國見識吓啦,成日係電腦面前做鍵盤戰士冇用架,台灣每個人都唔會覺得自己係中國人架,去台灣見識吓先講啦
相當大部分,但唔係「台灣每個人」
台灣人組成本來就比較複雜,有原住民、日本遺民、中國移民

反正佢地認唔認都冇乜關係,總之台灣島就係中國一部分
當兩岸統一,可以送佢地返去日本祖國

引用:
原帖由 sampeter03 於 2017-8-13 08:54 PM 發表

師兄
又出地圖炮

引用:

師兄
電腦可以搵到好多資訊
點解民進黨完全執政,但唔敢將「領土更變」等台獨議題進行公投?

引用:
原帖由 嫖-俠 於 2017-8-13 09:08 PM 發表

你一個人以為自己代表全台灣人,看來你都好毒下。

你參左軍未呀?

打少d飛機啦天材。
對一般人泥講
政治離我地好遠
民主——代議政制,只係每4-5年去投票
之後,咪又係班上佐台既亂搞
錯英文上任以泥既施政得到每個台灣人同意?

只有傻人會認為政治咁重要

引用:

師兄
師兄
台灣人講中文寫中文, 過農曆年講恭喜發財派利是, 瑞午中秋是假期
另一個是政府機構公佈的日期, 除了公元年號, 也一拼公佈民國年號
嘴硬不認也沒脫不了這關係

先唔講心埋層面,單係軍事上:

解放軍今時今日軍費預算夠大,以前睇餸食飯既日子已經一去不回。即使隔日出軍機環島遊都係碎料,可以當係正常訓練使費。

相反台灣軍費小,每次有「戰機環台遊」凡接近領空既,如果都要緊急升空相同數量既戰機戒備,每次既燃料、維修、後勤,加加埋埋夠係佢個國防筆直咬個窿。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]