註冊 登入

[本港新聞評論] 網民熱話:推車仔刮舊車 婆婆遭索$4000

網民熱話:推車仔刮舊車 婆婆遭索$4000 E-mail 此主題給朋友

有人隅恭u為代步,有人則視車如命。昨晚(11日)一名愛車男在尖沙咀加連威老道駕車時,坐駕剛巧被一名推紙皮車的婆婆不小心碰

事後有聲稱是涉事司機的朋友留言,並提供手機對話截圖為司機解圍:「佢確實有收1000(港元),唔通有人肯賠唔收?但無收到4000(港元),婆婆就話唔收啫,(當時講)4000(港元)只係車房報價,唔係話識就幫住佢。」蚨竷薑ㄜn公審。

翻查資料,涉事私家車於2000年出廠,並於2001年首次登記,車齡17年。屬私人登記,車主登記地址為公共屋邨,連稅價值近7萬港元。據網上汽車買賣網顯示,同年份同型號二手車正以5500至8000港元放售。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812162949352-0812_00822_001.html

寧願有心栽花花不開...好過無心插柳柳成蔭
每段人生都有一些陌生的過客....對你而言...個位過客就係我
既然控制唔到...不如等佢順其自然 睇其變化~
未來的一切都是未知的啊!
我們一直都站在通往未知的旅途上,下一個瞬間的事情,是沒有人能夠預測的~
原來惡過老虎係咁解。
舊鐵都要阿婆賠償1000
好彩唔係揸架20萬車,
否則殺人都有份?
阿婆你好彩啦,
撞到仆街都係賠1000

我叫黃毛假髮狗
我好鐘意食臭臭
最鐘意睇任展狗全家,
一隻一隻咁浸死。

回覆 引用 TOP

無論架車幾錢, 網民都唔洗阿婆賠啦.
平車都唔賠, 唔通high花法拉利會賠咩.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-8-12 11:57 PM 發表

無論架車幾錢, 網民都唔洗阿婆賠啦.
平車都唔賠, 唔通high花法拉利會賠咩.
都係位過路女士好,掉下1000帛金,跟手掉多一蚊落地。

我叫黃毛假髮狗
我好鐘意食臭臭
最鐘意睇任展狗全家,
一隻一隻咁浸死。
理得佢新車舊車值幾多錢
車房話整幾多咪幾多囉
整唔整係另一回事
拎去車房整,佢會因為你架車舊收三折?
定係原來係阿婆撞到收三折?
如果架車係你H
你會自己貼三千,甚至四千?
唔收收順係人情
收足係道理

熱門搜尋: 肝癌 濕疹 健康食品 腰背痛 運動
非建制得一招,就係年中千百議題中每次聚焦一單,傳媒寫手議員齊配合,務求小事化大,有氣候便煽亂。民生經濟建設法律絕對第七,反動成本少,妖言重覆播散做成誤導,總有些愚民的獨立思考能力受到左右,多件單件事件積聚下來,推波助瀾,堆砌民怨,金主便可伺機亂港
唔通有人肯賠唔收?
就系應唔收,呀婆有錢駛X推紙皮!
一仟蚊要推幾多車紙皮?
隄[爛車咁都個彩?收左錢你架爛車會整咩.
呢D PK唔公審佢等佢收得咁順丫那?

千7,算9數啦!

回覆 引用 TOP

你咪以為推紙皮慘啦力子!

小弟响旺角開舖,咩人都見過,有個本地乞兒〈好耐之前〉人地仔仔女女碴車接收工,人地幾疊樓呀!
引用:
原帖由 陳晴 於 2017-8-13 12:16 AM 發表

唔通有人肯賠唔收?
就系應唔收,呀婆有錢駛X推紙皮!
一仟蚊要推幾多車紙皮?
隄[爛車咁都個彩?收左錢你架爛車會整咩.
呢D PK唔公審佢等佢收得咁順丫那?

係阿婆唔小心,但都積點陰德啦,叫阿婆磅水,阿婆有錢就唔會推紙皮了
以前譚詠麟架車,被樓上老人家唔小心跌物品,爆咗玻璃
老人家的家人正想賠錢,但唔知架車的車主
後來知道車主係譚詠麟,阿alan知道係老人家唔小心,又叫唔洗賠,唔好嚇到老人家

熱門搜尋: 日語課程 升學 補習老師 室內設計課程
唔通有人肯賠唔收?

- 呢個所謂的涉事司機的“朋友”完全幫唔到手。佢咁講法,就好似嗰司機的目的,就係為咗屈錢 - 屈唔到4000,有人賠1000都算好啦。

熱門搜尋: eye 雙眼皮 雙眼皮手術 化妝掃 make up 保濕產品推介

回覆 引用 TOP

不會公審佢, 直頭想小佢

PS: 基於免責條款, 本人聲明<以上內容純屬虛構, 如有雷同實屬正路>

上梁不正下樑歪
知法犯法加人工   
奉公守法加重税

回覆 引用 TOP

全城緝兇,唔見報就奇。

單嘢重點唔係架車值幾多錢
係維修要幾錢

刮花的係位咁窮的婆婆就當自己黑仔算啦!真係收唔落囉!

道理和人情,真的那麼難分嗎?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。