• 瀏覽: 32,495
  • 回覆: 301
  • 追帖: 1
+4
這些財…其實好難追…重要你要追呀婆…情理都係算數

引用:
原帖由 Smile._. 於 2017-8-13 05:24 AM 發表
講到底錯左果個賠錢 就係甘簡單,新買部iphone花左凹左 你拎去整換個殻都唔止1K~
至於收唔收錢呢個問題 ~唔收至多可以話係人情 收係道理,我唔覺得收左就車主有錯LO~
呢句岩聽...

事實係的確HI花左....

車主GA 決定 我地干擾唔到

有無品 尊重 包容 呢D野亦唔到我地講

留番俾事主諗

乞兒車

婆婆吾啱,理應賠償,係個司機大貪,開人4K,最後1K了事。

幾錢係重點咩? 貴咪報警處理吧, 亞婆做錯當然要賠啦, 事主收唔收係另一件究, 網民弱智唔係今日事

引用:
原帖由 ordinator 於 2017-8-13 04:45 AM 發表
即係自己無端端嘔4000 出黎就無問題??

D網民/ 有錢就幫婆婆賠囉
一架十九幾年的錢7,花了小小,有思維嘅都唔會去整。ED車等湯。

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2017-8-13 08:00 AM 發表

無計.
窮撚遇著窮婆婆, 一百幾十都殺.

一架咁既「車」, 真係
N手價只係一萬樓下, 仲拎4000出黎整?
有無咁戇鳩?
對,整果個都白L痴

引用:
原帖由 annabb 於 2017-8-13 05:51 AM 發表

你都算px,你做食環署,係咪會告阿婆非法擺賣?
人有所為有所不為,唔收唔係人情,係應該。
咁係咪應該法例要括免老人家損壞他人的責任?覺得咁先合理?我覺得開車無錯,但叫唔叫阿婆賠係另一回事

兩年車,我試過兩次,一個爛鐵呀婆,個癈紙呀伯,覺得佢地無錢,只有梗食

依家哩個社會推紙皮同有沒錢係2件事。賠唔賠都好司機都係沒錯即一邊。好多時道理同人情真係好難做了斷。

你攞阿倫果單嘢同呢單嘢比,又公平咩?

網民?

口講批評別人就無敵,正義仁慈無比,隨時倒貼,再請阿婆飲茶

但只限講,實際發生係自己身上呢就.........

老唔等於有特權,道理同人情要分開,就算自己錦大方,都唔應該加落別人身上

係香港人先咁奇怪要咁惜車,不過如果驗過車就知點解,因為香港驗車荒謬到幾乎每樣野都要原裝又不可「改裝」。
相反外國驗車就只會要求安全及基本功能正常,所以幾乎只要剎車合規格,就可以合格。有D代步車係可以自己修修補補,無必要的部分如車頂、車殻、車門無左,只要有前面的擋風玻璃(其他的玻璃都無曬),有坐位有安全帶,基本機件正常就可以了,當然也可以自己砌車。但香港人的頭腦就會覺得好很不可思議囉!
「憎人富貴嫌人貧」似乎也是人的根性。連只有十幾年車齡的車都係「錢七」,如果有架咁嘅基本功能正常車在街行,一定俾人話「爛鬼殘車」。
睇番篇文,阿婆知自己有錯,已經主動賠償(但都好唔足),車主點解唔收?車主自己都要跌㗎!(車房報價4千,阿婆賠1千,問車主跌幾多?)
有人要死慳死抵才儲到錢買到架車方便自己同家人(搭公車、的士的人應該明的),當然也有富二代可以視錢財如糞土。
如果阿婆果次撞正嘅係個富二代的新車,相信富二代係唔會要阿婆賠,還可能有說話安慰番阿婆添:
「阿婆,架車撞花左少少D啫,我唔駛你賠,你賠得幾多吖,我睇你都係無錢賠㗎嘞?其實架車都用左成幾個月,而家俾你整花左,修理噴油都唔會係原裝,其實都要換過部先得,反正呢架又唔係貴,百零之嘛⋯⋯

車房聽住:下次攞部車黎整然後話係阿婆撞既請免費

引用:
原帖由 wezard20xx 於 2017-8-13 01:06 AM 發表
係阿婆唔小心,但都積點陰德啦,叫阿婆磅水,阿婆有錢就唔會推紙皮了
以前譚詠麟架車,被樓上老人家唔小心跌物品,爆咗玻璃
老人家的家人正想賠錢,但唔知架車的車主
後來知道車主係譚詠麟,阿alan知道係老 ...
膠都費事俾
你估個個好似譚詠麟咁有錢咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]