• 瀏覽: 23,104
  • 回覆: 165
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 飛機場7 於 2017-8-12 11:53 PM 發表
冷血政府!借法行兇!民不聊生!玉石俱焚!
冷血犯民不斷反收地反填海,只顧自己收黑金不理民生問題⋯⋯在議會乜都反 反 反

引用:
原帖由 沙字O拉莫C 於 2017-8-13 11:26 AM 發表

tony,係我我痴線,隔離啲新聞笑到我痴左線
你應該遣責自己良心!點鳩解業主完全冇責任?

引用:
原帖由 tonylam07 於 2017-8-13 11:31 AM 發表

你應該遣責自己良心!點鳩解業主完全冇責任?
責任?
okay,我認真問,玩火引起火災,將責任推俾業主?理直氣壯嗎?

引用:
原帖由 starr 於 2017-8-13 11:26 AM 發表

50人聚街頭聲援工廈劏房戶

http://www.mingpaocanada.com/VAN/ftp/News/20150502/HK/_02GG007_.jpg
又係白鳩痴,2年前舊聞宜家攞岀來托咩!

2年前居民已要求政府改善香港高租金高樓價情況,2年前好多人倡議政府空置稅和資產增值稅,從而釋放更多平租金平樓價住宅單位,但政府乜柒都唔做,所以有咁L多人岀來抗議囉。天才!

引用:
原帖由 沙字O拉莫C 於 2017-8-13 11:34 AM 發表

責任?
okay,我認真問,玩火引起火災,將責任推俾業主?理直氣壯嗎?
業主唔知租客玩魔術?咪白L痴啦!業主唔知道租客用途仲更加罪加一等,因為已經證明冇管理冇規矩用工廈!

唔係話消防搵唔到助燃劑嗎?

其實點解要走入個廁所而唔係走出屋外?想自己用廁所水滅火?

RIP

咁真系好吾抵!

玩出火
RIP

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-8-13 11:42 AM 發表
其實點解要走入個廁所而唔係走出屋外?想自己用廁所水滅火?
可能門口大火封死左!

引用:
原帖由 tonylam07 於 2017-8-13 11:41 AM 發表

業主唔知租客玩魔術?咪白L痴啦!業主唔知道租客用途仲更加罪加一等,因為已經證明冇管理冇規矩用工廈!
玩魔術一定要玩火?玩下啤牌嗰d唔得嘅。出左事唔可以乜都賴晒人

現在很多工廈業主冇申請合資格將單位劏細,只將業主心意橺房岀租,冇消防冇規管,業主完全唔需要負責任。

好多橺細工廈因遷就成本和呎吋,將橺隔牆身改用木板及石膏板,希望慳得多租金越多,所以業主不顧租客背景岀租岀去。

引用:
原帖由 tonylam07 於 2017-8-13 11:41 AM 發表

玩魔術同玩火有咩關係

引用:
原帖由 sman070707 於 2017-8-13 11:51 AM 發表

玩魔術一定要玩火?玩下啤牌嗰d唔得嘅。出左事唔可以乜都賴晒人
真係冇腦,工廈有規管㗎,有危險倉庫,也有純擺貨物倉庫,業主應該岀租前先講明工廈用途。

就算唔講明用途,都需要事先聲明有火災發生,業主需要負責什麽財物,不是只識收租㗎。

在外國租約上講明業主需要買火險㗎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]