註冊 登錄



打印

[本港新聞評論] 【跨境酷刑】被質疑自編自導冇即報警 林子健:我好怕死

【跨境酷刑】被質疑自編自導冇即報警 林子健:我好怕死 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]




民主黨員林子健稱日前於旺角街頭,遭疑似內地強力部門人員擄走,外界有不少聲音指控他在事件上自編自導自演。

他今日出院後接受《蘋果》專訪,再次憶述當日被擄走經過,指當日在旺角信和中心對面馬路被擄走,有兩名身形高大、黑黑實實及戴上口罩,操普通話的男子叫他:「林生、林生,大家聊一聊」,他就問:「咩事咩事」,對方就答「沒事沒事」隨即就一人捉其頸、另一人挾其手臂,就將他捉上在旁邊的客貨車,即連同司機共人3人把他擄走。

他憶述,「成個過程可能一分鐘都無,真係好快」。他又稱,在車上被「夾」在中間,曾嘗試掙脫不果及問「什麼事情」,但礙於被夾於中間動彈不得,之後被打面骨及太陽穴位置再被人迷暈後就昏迷。

直到被打醒,他已被蒙眼及綁在床上,他稱估計自己在郊外,過程中有人不停講普通話粗口,又直指他不愛國,終在他大腿上釘「十字架」。他直言,「第一下真你嘩甘大叫出來,之後被人捂住個口,唔畀我叫出聲,就再被迷暈。」最終在沙灘被雨水弄醒。

對於外界質疑他醒後未有直接去醫院及報案,林子健坦言自己好細膽,「醒左個刻周圍漆黑一片,無光,只有好多石頭,個人好唔舒服、好痛、真係好驚,又想嘔,我都唔知自已仲係香港定大陸」,他坦言那一刻只想回家,「我起返身就行,行過一條斜路就截的士,我個心好驚,本能只想到返屋企。」

外界又質疑他被釘十字架,卻忍痛開記招,「其實好坦白,係釘個吓同拔個下最痛」。他更反駁外界指他駁出位及參加補選的言論,「我絕對唔係英雄,好怕死」,又坦言一直無意開記招交代事件,「我返左屋企後六神無主,第一下當然搵何俊仁同李柱銘,我自己唔想搞大件事,老婆同阿媽都反對,但最終行出來,因為要話畀香港人知呢件事。」

他又稱,月底將去進修,「我機票都買哂,」,又指絕無意參與補選或者在政治上更上一層樓,「我可以同你講,101%唔會選,而經歷今次呢件事後,更唔想再係政壇上活躍,自己家庭更重要。」




參加補選要釘十字架

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170812/57073266



實用相關搜尋: 進修 手臂 香港 新聞
隻肥豬根本自編自導苦肉計,條友接近五十去美國又冇錢冇本事,作個被政治迫害故仔申請綠咭,所以政府一定要快手告隻肥豬浪費公帤





就算醒番嗰一刻唔識報警,返到屋企都識啦掛?結果原來 返到去先要食嘢洗衫沖涼 ,三點半仲要用手機傳相畀李柱銘都唔去報警? 係咪未得到黨嘅指示 唔可以報警?





回覆 引用 TOP

以前有人教我,深夜自己一個人上山或走入森林 練下個膽⋯我當然

嚇到走返轉X






回覆 引用 TOP

[隱藏]
怕死又開記招


佢被人擄走又被虐待,咁順灘返屋企食嘢、沖涼及睡覺,佢睡覺唔會整到傷口?但記招又咁完整





真係驚到唔想搞大件事就唔會傳相畀李柱銘啦低能, 擺到明係等緊黨嘅指示。





都唔撚知佢噏乜鳩





回覆 引用 TOP

既然話比港人聽,大家好多疑問點解又話唔講?前後矛盾,一或條傻仔驚出洋相


熱門搜尋: bb 懷孕須知 孕婦飲食 親子活動
[隱藏]
引用:
原帖由 diudeadmok 於 2017-8-12 06:14 PM 發表



民主黨員林子健稱日前於旺角街頭,遭疑似內地強力部門人員擄走,外界有不少聲音指控他在事件上自編自導自演。

他今 ...
一時又話有月光,一時又話好黑冇光?諗掂未架?仲未度好劇本呀?



熱門搜尋: 西裝訂造 情侶戒指 時裝 帆布袋 婚紗晚裝 韓國女裝 crystal






「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
唔想攪大件事唔想報警就冲凉洗衫, 但又唔拔釘, 留番d釘做紀念?


熱門搜尋: 運動 失眠 懷孕 牙醫
去叫雞唔備錢,被雞頭玩,返屋企難同老婆解釋,作個故過骨.  合理推斷!


實用相關搜尋:
咪同另外一個林生一样, 故仔总有矛盾。






林子健話比港人聽:唔洗驚,搞事都唔洗死、唔洗坐監,好安全!


實用相關搜尋: 安全
[隱藏]
他今日出院後接受《蘋果》專訪,再次憶述 .....


有兩名身形高大、黑黑實實及戴上口罩,操普通話的男子叫他.....


過程中有人不停講普通話粗口,又直指他不愛國.....


對於外界質疑他醒後未有直接去醫院及報案,林子健坦言自己好細膽...


但最終行出來,因為要話畀香港人知呢件事。」 ....


他又稱,月底將去進修,「我機票都買哂,」......



新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170812/57073266








實用相關搜尋: 進修 香港 新聞
伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 





 

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。