• 瀏覽: 9,192
  • 回覆: 95
+2
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-22 02:59 AM 發表

落馬洲港鐵六分鍾一班,車卡又短些,客量有限,水貨客大多從新田撘的士去福田口岸,果度幾塞去過應該知。
事實係通關效率越黎越高,落馬州己經比開始時冇咁塞。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-22 10:04 AM 發表

事實係通關效率越黎越高,落馬州己經比開始時冇咁塞。
近來大陸十九大維穏加要硬推西九割地檢,所以捉水貨客多令客量大減姐。第時西九嚴打水貨客的話,搵鬼來,西九食個茶餐廳飯都50蚊,呀水來。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-22 10:10 AM 發表

近來大陸十九大維穏加要硬推西九割地檢,所以捉水貨客多令客量大減姐。第時西九嚴打水貨客的話,搵鬼來,西九食個茶餐廳飯都50蚊,呀水來。
哈哈,即係你都同意西九通關方便快捷啦,其他口岸堵塞只係水客做成?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-22 10:15 AM 發表

哈哈,即係你都同意西九通關方便快捷啦,其他口岸堵塞只係水客做成?
由頭到尾都對高鐵有保留,不但燒錢,仲會影響東鐵客量,港鐵又有借口大加本地線車費,害港。只有國內高鐵營運商同港鐵沿途樓盤受益,全港人負責埋單,在外國民主國家一定唔會通過戈口一最少研究十年有共識才推出。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-22 10:21 AM 發表

由頭到尾都對高鐵有保留,不但燒錢,仲會影響東鐵客量,港鐵又有借口大加本地線車費,害港。只有國內高鐵營運商同港鐵沿途樓盤受益,全港人負責埋單,在外國民主國家一定唔會通過戈口一最少研究十年有共識才推出。
東鐵接近飽和勒,上次有條大學雞講覺得民不聊生因為番學搭火車冇位坐。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-22 10:21 AM 發表

北上客量少左 居民上落方便左 又會坐多左啫。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-11 20:23 發表

第時西九站一定好雜。
咩道理?因為而家D口岸唔雜?

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-8-10 10:23 PM 發表
其實 長程 同 中程 先值得搭
短程 不如由 紅磡 去 廣州東、佛山

政府咁講,可能只係講通車初期吧!
東鐵已逼爆. 直通車完全無可能加班, 反而仲應該減班. 將來有機會將直通車全部拉去過西九.
因為唔係和諧號, 直通車係大陸段都行得慢. 過關有時又要停車等.
港鐵D KTT 其實已經夠鐘, 唔買新車, 估係打算要等到西九通車先, 評估下點拉過去.
係西九出發, 過左廣州南後, 宜家可以先去佛山西, 再調頭去廣州同廣州東. 就算停晒四個站, 都會快過宜家"直通"廣州東.
將來係深圳會有聯絡線, 駁通廣深港高鐵同廣深鐵路, 估計 80-100 分鐘內西九可以去到東站, 果班成鬼日話唔去東站唔方便既七頭, 到時唔知要潛水去邊度.

引用:

東鐵已經飽和. 減低東鐵客量係好事. 一條東鐵咁既重鐵估計要過千億. 減一成客量等於慳一百億.
仲有你估港鐵話加就加. 唔洗多, 出九龍位位加兩蚊, 已經送客比巴士.

樓主你既智商真係好唔掂. 明明係高鐵既好處都傻下傻下咁講出黎.

引用:
原帖由 22333000 於 2017-8-23 03:41 AM 發表

咩道理?因為而家D口岸唔雜?
好多人想知 可惜......  連 #3 #4 都......

高鐵新廣告超有誤導性

多謝師兄長盡講解
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-8-23 08:17 AM 發表

東鐵已逼爆. 直通車完全無可能加班, 反而仲應該減班. 將來有機會將直通車全部拉去過西九.
因為唔係和諧號, 直通車係大陸段都行得慢. 過關有時又要停車等.
港鐵D KTT 其實已經夠鐘, 唔買新車, 估係打算要等到西九 ...

其實以樓主既邏輯, 上車唔遲到就得. 到步時遲到就無問題.

唔係香港做一地兩檢, 上車可以唔遲到, 但去到大陸要落車再買飛. 到時就唔知點了.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-8-23 10:45 AM 發表
其實以樓主既邏輯, 上車唔遲到就得. 到步時遲到就無問題.

唔係香港做一地兩檢, 上車可以唔遲到, 但去到大陸要落車再買飛. 到時就唔知點了.
到春運先驚 深圳外來人口7百萬 真係迫死。

希望樓主答到 #3 #4問題啦~

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-8-23 08:21 AM 發表

東鐵已經飽和. 減低東鐵客量係好事. 一條東鐵咁既重鐵估計要過千億. 減一成客量等於慳一百億.
仲有你估港鐵話加就加. 唔洗多, 出九龍位位加兩蚊, 已經送客比巴士.

樓主你既智商真係好唔掂. 明明係高鐵既好處 ...
高鐵和近年地鐵只係起來方便和益港鐵沿線物業和商場,完全無重視其他非樓盤買家住客需要。點解要全港人拎800億去益港鐵賣貴些樓,但其他乘客的需要完人一土唔理? 佢地正職做公交,唔係地產喎?港鐵股東搵咁多民脂去輸送利益佢地,陰質錢小心搵到幾多第時全家睇醫生買藥嘔突。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]