• 瀏覽: 9,189
  • 回覆: 95
+2
如所有過關旅客塞哂在一個站出入境,要預早多一個小時出門口。
如果將來在西九出發,便要預早個幾鍾起身過二個關和檢二次行李(應該話三個) ,大陸仲要過多一個海關閘。

如在大陸一地二檢,在西九站撘早上9點車,8時50分到車站都不怕遲到。但如在香港一地二檢,撘9點車,8點就要到車站排隊行上行落檢二次辛苦好多。

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
所以香港高鐵段最好安排一係在深圳北和廣洲南一地二檢,或者在西九檢一次,直去在深圳北和廣洲南由大陸檢一次,最能做到分流作用。

還掂香港高鐵總站預了九成客到深圳北和廣洲南為目的地或中轉站,根本在香港設一地二檢是方便到少量長途客,但連累九成其他客要早成個鍾做準備,不太公道。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-10 07:00 PM 發表
如所有過關旅客塞哂在一個站出入境,要預早多一個小時出門口。
如果將來在西九出發,便要預早個幾鍾起身過二個關和檢二次行李(應該話三個) ,大陸仲要過多一個海關閘。

如在大陸一地二檢,在西九站撘早上9點車, ...
1. 有無一地兩檢都要檢查三次行李。

2. 現在直通車都開車前10分鐘已停止入閘,高鐵會特別啲? 唔駛10分鐘?

3. 深圳灣都係15-20搞掂,重可以去個厠所,西九要早個幾鐘去過關??

等待樓主回應

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-10 07:07 PM 發表
所以香港高鐵段最好安排一係在深圳北和廣洲南一地二檢,或者在西九檢一次,直去在深圳北和廣洲南由大陸檢一次,最能做到分流作用。

還掂香港高鐵總站預了九成客到深圳北和廣洲南為目的地或中轉站,根本在香港設一 ...
廣州至深圳中途站乘客又要深圳落車,過關再上車,點解有簡易方便嘅一地兩檢唔用?? 唔啲唔係長途客,又要被忽略??

等待樓主回應

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-8-10 07:07 PM 發表

還掂香港高鐵總站預了九成客到深圳北和廣洲南為目的地或中轉站,根本在香港設一 ...
我也是覺得一去到有得上車,好過晨早起身花個幾鍾排三個關,唔知有冇咩阻塞,起碼時間到上左車先講,有咩行程改變在深圳大把線轉,旅客可訓多過鍾先到車站無咁擔心。

引用:
原帖由 鮮入為煮 於 2017-8-10 08:49 PM 發表

我也是覺得一去到有得上車,好過晨早起身花個幾鍾排三個關,唔知有冇咩阻塞,起碼時間到上左車先講,有咩行程改變在深圳大把線轉,旅客可訓多過鍾先到車站無咁擔心。
只係過多一關就要由樓主講嘅10分鐘,變個幾鐘?  會唔會神奇左啲呢?

期待你地回應

點解香港高鐵預了九成客只去到 深圳北 同 廣洲南 為目的地咁短?咁近就唔需要坐高鐵啦!
引用:

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-8-10 09:46 PM 發表
點解香港高鐵預了九成客只去到 深圳北 同 廣洲南 為目的地咁短?咁近就唔需要坐高鐵啦!

九成係佢專登吹大,政府預算係七成,長途路線班次唔會咁密,所以政府預算多開短途車上深圳同廣州,班次可以密到一去到西九過關上車就開車,作為分流東鐵效果。

短途客的確兩地兩檢都冇所謂,問題冇一地兩檢,兩地兩檢起碼要有三個口岸,福田深圳北同廣州南,費用係一地兩檢三倍,車飛都會貴啲,長途客要落車檢查再上番車,幸苦好多。

其實 長程 同 中程 先值得搭
短程 不如由 紅磡 去 廣州東、佛山

政府咁講,可能只係講通車初期吧!
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-10 10:13 PM 發表

九成係佢專登吹大,政府預算係七成,長途路線班次唔會咁密,所以政府預算多開短途車上深圳同廣州,班次可以密到一去到西九過關上車就開車,作為分流東鐵效果。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-8-10 10:23 PM 發表
其實 長程 同 中程 先值得搭
短程 不如由 紅磡 去 廣州東、佛山

政府咁講,可能只係講通車初期吧!

西九去福田車飛同東鐵頭等飛差唔多價錢會有吸引力。

看看羅湖就知道一地兩檢的好處。羅湖每10分鐘一班車。就是說,正常每10分鐘就要完成所有旅客嘅通關手續。西九高鐵,每15分鐘一班車,就是說15分鐘內就要完成所有旅客的通關手續。按這樣推算,旅客提早30分鐘到達西九就已經足足有餘了。

I see
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-10 10:26 PM 發表

西九去福田車飛同東鐵頭等飛差唔多價錢會有吸引力。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-8-10 10:32 PM 發表
I see

分分鐘平過東鐵頭等。

好吖!可以快d回本
引用:
原帖由 版務 於 2017-8-10 11:57 PM 發表

分分鐘平過東鐵頭等。

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]