• 瀏覽: 2,270
  • 回覆: 15
律政司終極放生「長毛」梁國雄,一句「疑點利益歸於被告」,就對長毛收取黎智英二十五萬元黑金不作追究,看到律政司如此寬宏大量,不知被律政司咬實唔放,纏訟達七年之久的無綫前高層陳志雲,可會生出同人唔同命、同遮唔同柄之嘆?

論涉及的金額,陳志雲不及長毛的一半;論控罪的嚴重性,陳比長毛輕微得多,後者是公職人員行為失當,收錢後替金主在立法會出頭;陳只涉公司內部問題,跟公眾利益毫無關係,然而兩者待遇不可同日而語,律政司彷彿失常似的,非要釘死陳志雲不可,先後兩次提出上訴,就連終審法官都揚言「非常非常奇怪」。厚此而薄彼,可見反對派被指有司法保護傘和免死金牌,並非公眾想得太多,而是律政司做得太露骨、太明顯。

林鄭月娥打着修補撕裂、重建和諧的旗號上台,民主黨的胡志偉隨即提出「和解論」,而佔中發起人戴耀廷更要求港府不再DQ議員、不再追討訟費等,顯見反對派覷準新政府重視民望這一點不斷叫價,當局今次公然放生長毛,而且放生理由極之牽強,當中有甚麼蹺蹊,令人浮想聯翩。林鄭月娥口口聲聲法治不能妥協,但如今人們看見的卻是另一回事,到底今日之香港,竟是誰家之天下?香港引以為傲的廉政和法治,又因誰而蒙污?
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comme ... 0810_00832_001.html

希望有狗仔隊跟到呢個慄症屍違法犯法

香港有三個部門可以名正言順貪污,一個係廉政公署,一個係律政司,令一個就法院

廉政公署貪,無人有權拉佢
律政司貪,唔起訴就得
法官貪,判無罪就得

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-10 10:36 PM 發表
香港有三個部門可以名正言順貪污,一個係廉政公署,一個係律政司,令一個就法院

律政司貪,唔起訴就得
法官貪,判無罪就得
名正言順貪污?
你講大陸呀?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-11 21:38 發表

名正言順貪污?
你講大陸呀?
咁依家廉政公署貪污邊個捉到呀?
點解廉署唔肯放權俾人查先?
唔係身有屎怕乜?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-11 10:19 PM 發表

咁依家廉政公署貪污邊個捉到呀?
點解廉署唔肯放權俾人查先?
唔係身有屎怕乜?
咁廉署有邊個貪污呀?
放權比人?比邊個人呀?
身有乜屎呀?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-12 11:17 發表

咁廉署有邊個貪污呀?
放權比人?比邊個人呀?
身有乜屎呀?
老湯買魚旦茅台算唔算?

警察自己人查自己人就話有問題
老廉自己人查自己人就得?

唔係身有屎,點解咁耐一啲投訴數字都無?
真係無,定唔敢公開?

公平啲,凡係涉及老廉既貪污案,老廉自己唔查得,交俾警察查

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-12 11:25 AM 發表

老湯買魚旦茅台算唔算?

警察自己人查自己人就話有問題
老廉自己人查自己人就得?

唔係身有屎,點解咁耐一啲投訴數字都無?
真係無,定唔敢公開?

公平啲,凡係涉及老廉既貪污案,老廉自己唔查得,交俾 ...
貪污同貪小便宜唔同,要睇佢有冇利益衝突。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-12 13:39 發表

貪污同貪小便宜唔同,要睇佢有冇利益衝突。
同樣都係拆單claim數
香港電台個拿拿淋就要上庭
老湯就唔使

大家做同一樣野
係咪廉署自己人就唔使拉?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-12 02:06 PM 發表

同樣都係拆單claim數
香港電台個拿拿淋就要上庭
老湯就唔使

大家做同一樣野
係咪廉署自己人就唔使拉?
他在宴請中國大陸官員時開支超標。好難講有冇利益衝突。
我諗唔係因為佢係廉署職員,而係因為涉及大陸官員。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-12 17:28 發表

他在宴請中國大陸官員時開支超標。好難講有冇利益衝突。
我諗唔係因為佢係廉署職員,而係因為涉及大陸官員。
乜大陸官員要求廉署買酒招待咩?
唔關同宴請邊個事,係買野有冇跟足規例事

買野要跟採購規例,超過數目要最少兩到三個報價報價
好明顯明知過唔到,就出術拆單
而且批酒係被審計署發現後先至死死地氣入返部門inventory

而且去到首長級,有酬酢津貼,根本唔使咁玩

之前未入inventroy既,天曉得去邊

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-12 05:35 PM 發表

乜大陸官員要求廉署買酒招待咩?
唔關同宴請邊個事,係買野有冇跟足規例事

買野要跟採購規例,超過數目要最少兩到三個報價報價
好明顯明知過唔到,就出術拆單
而且批酒係被審計署發現後先至死死地氣入返部門inve ...
咁呢樣野真係唔知喎。
大陸官場嘅作風和香港不同。
酒池肉林,在所難免。
要令客人賓至如歸嘛。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-15 11:32 發表

咁呢樣野真係唔知喎。
大陸官場嘅作風和香港不同。
酒池肉林,在所難免。
要令客人賓至如歸嘛。
大陸依家都限制三公
反而香港無?

咪撐咁遠
你認唔認同依家廉署係咪無王管
應唔應該由交其他部門處理有關廉署既貪污投訴?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-15 11:50 AM 發表

大陸依家都限制三公
反而香港無?

咪撐咁遠
你認唔認同依家廉署係咪無王管
應唔應該由交其他部門處理有關廉署既貪污投訴?
香港有,費用上限寫都明。
以前係直屬港督。
以家係特首。
回歸後。。你明的。。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-15 22:51 發表

香港有,費用上限寫都明。
以前係直屬港督。
以家係特首。
回歸後。。你明的。。
直屬港督唔等如唔會貪喎
廉署又敢查港督咩?

點解泛民咁心急想將特首納入規管?
點解老湯單野之後泛民唔敢提削廉署權力?
點解白鴿公文李呃人同樣有袋錢就無事,連咖啡都無飲過杯,只有長毛拉上庭?
點解李大姐冇得坐正成到飯民出來嘈?

好明顯廉署已經係收左泛民黑金其中一個部門

冇的話,點解乜野資料都唔敢公開?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-8-10 10:36 PM 發表

律政司貪,唔起訴就得
法官貪,判無罪就得
系wo....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]