• 瀏覽: 6,711
  • 回覆: 84
+2
引用:
原帖由 pakinHK 於 2017-8-10 03:29 PM 發表

梁振英咪就係囉。。。
仲有董伯伯~~~
仲有個李永健,佢想入局好耐....

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-8-10 04:16 PM 發表

仲有個李永健,佢想入局好耐....

可惜,佢點睇都只係一件溶材

而民主派就當佢係旺財

[ 伍皓昌 :】

你一味宣傳親政府的東西,所以你不需要談話的藝術。
2.富豪= 捐款背後是有目的的。香港的從政者呢?
3. 李連杰, 雷鋒, = 如果北京挑選此類 真正為民的人才 來管理香港》》
4.明君= 希望 本帖子的訊息 可以上達到他耳中。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-10 04:49 PM 發表

3. 李連杰, 雷鋒, = 如果北京挑選此類 真正為民的人才 來管理香港》》
4.明君 ...
1)我宣傳了什麼"親政府的東西"? 第幾版, 第幾帖?
2)富豪= 捐款背後是有目的的。香港的從政者呢?
你想講乜野?講到一舊舊,
3) 這是你的睇法(合適的人選), 不是我的睇法(我選劉德華), 更不是北京既睇法
4) 你有權向任何你認為是"明君"的人表達你的意見.....我不評論

對一國兩制, 雙嬴...你要講的, 似乎都講完了? 是否可以刪貼?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-10 04:49 PM 發表

4.明君 ...
真係好好笑,你真正為民嘅條件令人大開眼界

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-8-10 05:06 PM 發表

真係好好笑,你真正為民嘅條件令人大開眼界
佢既見識如何 , 佢既答案必將如何 .

引用:
原帖由 伍皓昌 。。。2)富豪= 捐款背後是有目的的。香港的從政者呢?
你想講乜野?講到一舊舊, ...

這句話你也需要導讀
"富豪= 捐款背後是有目的的。香港的從政者呢?"

就是說:一樓提到的X先生,Y先生,他們從政的目的,就像大陸的富豪捐款的目的。。。
----
你還是 狗口長不出象牙。【之前你常常用“扑街”,今天 “講到一舊舊”】

而且,你需要長期由其他網友在旁邊傍著扶持才可以“跟良心之光論戰”,表現比懦夫更差。

你的頭腦 已經是藍絲之中最好的了。但是,儘管如此,你仍然想錯了很多東西。

所以,邀請 孺子牛 回巢!

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-10 11:53 AM 發表
伍皓昌
.
重點: 北京 最擔心的是,香港變成反共基地,顛覆基地。
香港人最擔心的是:甚麼愛字頭組織,甚麼愛國人士。還有某些人的作風。

-- 所以,北京要 設法吸納 能令香港人放心,而又令北京放心的人才, ...
首先係中央用咩人,香港毫無影響力,唔單衹係香港,廣州,上海,北京都無,原因在於中央對全國負責,唔係某個城市嘅傀儡。
其次係香港用咩人,中央交由特區政府選擇,衹係需要單一聲就得。
講到尾,又係班盲反人士唔放心就強行代表全港人都唔放心。香港人最擔心係乜我唔敢講,但一定唔係你講嘅愛字頭組織,我敢人頭擔保,香港人你話擔心無工開仲反而貼切D!
開個post就話理想討論,就扮中立,幾句之後就暴露自己立場。
最後,中央(你講嘅北京)最擔心唔係香港變反共基地,而係變成分裂國家基地!

kolicson

謝謝你的參與。
你--盲反人士
我 :你被洗腦了。人家說 盲反,你就跟。

你--香港人最擔心一定唔係你講嘅愛字頭組織
我:證據呢?你很喜歡 周融先生?

你--我敢人頭擔保,香港人你話擔心無工開仲反而貼切D!
我: 你讀過 馬斯洛理論沒有?

你--開個post就話理想討論,就扮中立,幾句之後就暴露自己立場。
我:如果用英文,那是“thread”, 不是“post”. 一樓哪句話 說我是中立?如果有那樣說,你怎知道是“扮”?

你--,中央最擔心唔係香港變反共基地,而係變成分裂國家基地

我:“變成分裂國家基地”? 哪裡有這個說法?有沒有鏈接?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-8-10 02:48 PM 發表

我就是不明白, 說他冇知識, 又不是, 什麼法, 什麼名人偉人古人隨時可抬出來
就是為什麼正正常常去討論卻做不到? 各種低級謬誤,層出不窮

就以此帖為例, 討論一國兩制, 卻扯入什麼富豪, 李連杰, 雷鋒, 明君身上. ...
其實我也不太明白所謂「一國兩制雙贏方案」同富豪捐錢有乜直接嘅邏輯關係?

[quote]原帖由 百厭超人:其實我也不太明白所謂「一國兩制雙贏方案」】
。答案:
雙贏方案 = 北京 和 香港人互相信任。

大陸富豪捐錢,是為了私利。

要雙贏,就不可以任用 只求私立 的人物 擔當香港政治架構的一員。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-11 03:27 PM 發表
[quote]原帖由 百厭超人:其實我也不太明白所謂「一國兩制雙贏方案」】
。答案:
雙贏方案 = 北京 和 香港人互相信任。

大陸富豪捐錢,是為了私利。

要雙贏,就不可以任用 只求私立 的人物 擔當香港政治架構 ...
哦.....咁閣下對香港富豪地主捐錢俾香港議員以謀求達到私人或其下集團利益又有乜睇法?

引用:
原帖由 百厭超人 。。。又有乜睇法?

你離題了。請點擊:
無論左中右**做一個 有建設性的 論政者

【轉載】
以一敵十:終於明白湯家驊點解咁值錢! - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=teQT1jJBhRA&t=597s

我的評論:是否用人唯才?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]