• 瀏覽: 22,151
  • 回覆: 302
  • 追帖: 3
+3
20年前中國以加工一億條褲子來換一架飛機……

現今則是賣高鐵,中高科技產品……

加之幾十年的財富積累……

幾十年中國終完成,整套的工業化後,
今後中國的經濟將是可觀

仲話聯合國夾錢最多,由第三位升到第二位,真係唔公平

樓主,你講的90年代那種事,根本不會發生,當時中國,特別是南方,紙包飲品己開始普極……

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-8-7 10:39 PM 發表
樓主,你講的90年代那種事,根本不會發生,當時中國,特別是南方,紙包飲品己開始普極……
但係係真㗎,因為當時我媽同我妹都喺度,而且仲係剛睡醒一落車果下,所以印象好深刻

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-7 07:47 PM 發表

二三線城市唔係人呀?可以唔計?咁以後講親GDP就只講一線到市,ok?自創呀?叻豬
反中就咁智障?物價低gdp就唔高啦

引用:
原帖由 11p 於 2017-8-7 11:38 PM 發表

咁又點呀?
表示gdp只系參考主要睇經濟量,gdp高低同國家地區既實力同人民生活品質無直接關係,中國人均gpd低過非洲國家,不表示生活品質差過非洲,澳門人均gdp高過美國啦,咁又點?只有反中經濟白痴先用咩人圴gdp來諷刺中國

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-8-7 05:47 PM 發表
GDP 反應唔到生活品質架 ,一個國家大,各省生活成本差好遠,當然平均GDP會低
其實你知唔知GDP系點計出來?

香港人均GDP夠高過美國啦

科威特人均GDP高過香港, 又唔見有人移民去科威特:smile_ ...
澳門人最高wo,反應到佢地真係有錢過中港臺wo....

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-8-8 12:38 AM 發表

反中就咁智障?物價低gdp就唔高啦
北韓物價仲低呀,超有錢

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-8-8 01:47 AM 發表

This is not a secret at all!

全球最富有經濟體 港排第6中國排90
http://news.sina.com.hk/news/201 ... oglenews-editorpick

最富有經濟體 港全球第6
中國僅排90位
http: ...
摩洛哥呢?

摩納哥先啱

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-7 11:36 PM 發表

但係係真㗎,因為當時我媽同我妹都喺度,而且仲係剛睡醒一落車果下,所以印象好深刻
90年的中國,同92-93年的中國根本不同

90年時還沒有大量北方人南下,農民生活富足……

至92-93年後,因89事件,西方經濟封鎖,以至國家加大農業稅,使的廣大農民種田賠田,唯有南下打工……

當時可能有乞丐群,但90年根本不可能

引用:
原帖由 11p 於 2017-8-7 11:37 PM 發表

係屁
可憐……

你只認這2個字

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]