• 瀏覽: 22,152
  • 回覆: 302
  • 追帖: 3
+3
事先聲明,本人係大陸出世,亦都經常中港兩邊走,曾經長期住過喺大陸福建同深圳,所以比較了解國情同熱愛祖國。
遠嘅唔講,就講當年1990年返鄕下一落車,飲左幾啖維他奶,冇胃口所以掉地上,即刻有一班6-7歲小孩沖上前圍住搶,仲即飲,差D打㗎添。相信此情此景今天絶對唔會再發生。
近年好多人都話中國發展得快,中國好有錢,其實係錯覺。最近上網一睇,原來中國人均GDP排名70幾,算係中規中距,但金磚四國當中,係低過俄羅斯,同巴西尼D印象中嘅窮國,甚至連韓國同台灣尼D我地成日恥笑嘅地方都比唔上,更加唔洗講冰島,西班牙,葡萄牙尼D曾經瀕臨破產邊緣地帶。冰島人均GDP目前排全球第10。
或者你會話中國只係改革開放左30幾年,而且增長仲好快,好快會超越歐美國家,冇錯尼個係事實,但係運氣成份好大,而且係全靠鄧小平一個人功勞同埋好嘅制度,如果毛主席長命多十年,我敢寫包單,中國會好似宜家印度咁。印度總GDP差不多全球第三,咁你想做印度人定日本人?
其實有謀D中國人真係好自大,成日串香港冇進步。我想講一個比喻,就好似一個學生年年考第尾(40名),有一次佢突飛猛進考第20名,於是佢就笑D同學(1-19名)點解冇進步?喺咪好可笑?
中國人囗咁多,多有錢佬係好正常。
舉另一個例子,D人成日笑美國負債好高,遲早破產,中國好多存款,好似即係等於一個普通打工仔有100萬存款,冇負債,以為自己好叻,笑9呀李嘉誠負債幾千億,資不抵債遲早破產,你話係咪好搞笑尼?
至於我地印象中點解中國人好似個個咁有錢,有樓有車?冇錯尼個亦係事實,不過只限廣東,浙江,福建尼D沿海省份,淨係北,上,廣深週邊人囗都差不多2億,仲未計重慶,長沙,武漢尼D大城市,內陸其實好多人仲搵緊千幾蚊人工。
我有D朋友喺大陸打份牛工賺幾千蚊,但係有車有樓仲成日過香港買名牌,我問佢點解?佢話炒股賺嘅,其實我知道係佢屋企有錢,即使冇佢地都唔洗比家用,喺香港你試下一個月唔比家用睇下老豆老母唔屌你?
希望中國有朝一日人均GDP去到20-30,到時先有資格笑人。
身為香港人亦不應妄自菲薄,因為香港仍然係富有地方,經濟環境唔會比英國差。

中國排名在尼堆國家之後,非洲國家加蓬都有錢過佢

附件

IMG_4188.PNG(170.81 KB)

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-8-7 02:08 PM 發表

傻仔!

你見咁多人連五毛一帖都爭住賺就知la。

樓主,你是否(坐井觀天)

李生都話了,之前香港Dpt佔中國多少,現在又佔多少

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-8-7 05:08 PM 發表
樓主,你是否(坐井觀天)

李生都話了,之前香港Dpt佔中國多少,現在又佔多少
其他國家都識進步

GDP 反應唔到生活品質架 ,一個國家大,各省生活成本差好遠,當然平均GDP會低
其實你知唔知GDP系點計出來?

香港人均GDP夠高過美國啦

科威特人均GDP高過香港, 又唔見有人移民去科威特
引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-7 05:38 PM 發表

其他國家都識進步

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-8-7 05:47 PM 發表
GDP 反應唔到生活品質架 ,一個國家大,各省生活成本差好遠,當然平均GDP會低

科威特人均GDP高過香港, 又唔見有人移民去科威特:smile_ ...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
引用:
...—         Macau        67,079...
...7         United States        57,436...
...—         Hong Kong        43,528...
...34         Taiwan        22,453...
...39         Greece        17,901...
...—         World        10,038...
...70         China        8,113...

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-7 01:23 AM 發表
事先聲明,本人係大陸出世,亦都經常中港兩邊走,曾經長期住過喺大陸福建同深圳,所以比較了解國情同熱愛祖國。
遠嘅唔講,就講當年1990年返鄕下一落車,飲左幾啖維他奶,冇胃口所以掉地上,即刻有一班6-7歲小 ...
有 d 數字應該要知:
http://www.pbc.gov.cn/eportal/fileDir/defaultCurSite/resource/cms/2017/07/2017071716250337930.htm
引用:
...單位:億元...
...二、債券投資 Portfolio Investments        248546.63         248919.17         251996.05         256400.30         260591.54         265484.56...
...三、股權及其他投資 Shares and Other Investments        230254.50         231745.35         230535.74         231934.02         224318.46         222082.89...
即是合起來,現時大陸銀行界投資非銀行界達 49 萬億左右。
http://www.worldometers.info/world-population/china-population/
中國約有 14 億人。
那麼,可以粗略估計,大陸各行業合起來的人均交叉投資規模,可能達 490,000 / 14 * 10 ~= 35 萬的級數。

即是每個大陸人可能手上有數十萬元其他公司的投資(如股票),但別人又投資了數十萬元在他自己或公司上。
當中資產高估了(就像股價與賬面值不同),就以為好有錢了。

如果前面說得無錯,大陸經濟問題表面化,只是時間問題。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-8-7 05:47 PM 發表

科威特人均GDP高過香港, 又唔見有人移民去科威特:smile_ ...
美國係高過香港。科威特同香港差不多

地方大,二三線城市拉低好出奇?
亦因為仲係低,所以先有機會發圍

中國的債務絕對唔細
有d似ponzi scheme
用新資金作投資者回報

引用:
原帖由 gavintsui 於 2017-8-7 06:51 PM 發表
地方大,二三線城市拉低好出奇?
亦因為仲係低,所以先有機會發圍
二三線城市唔係人呀?可以唔計?咁以後講親GDP就只講一線到市,ok?自創呀?叻豬

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-8-7 05:38 PM 發表

其他國家都識進步
人家在進步,

你還停留20年前進步的思維中

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]