• 瀏覽: 22,648
  • 回覆: 354
+4
引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-8-8 12:50 PM 發表

你又亂黎,當年系經過人大通過基本法實行
咪搬龍門,
我係講鄧小平講有關一國兩制嘅談話。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-8-8 12:47 PM 發表

你都幾搞笑,我看勻基本法,都沒話香港有權吾俾中國政府重新劃定香港範圍,同我系呢道,溫馨提示一下,中英聯合聲明,對於香港有效期,系去到1997年7月1號前,之後就再沒效力,吾好再拎個咩咩聲明出來啦
你啱咗一樣野,中英聯合聲明係中國從英國手中收回嘅法理根據。當中註明要落實基本法,而家廢咗。
和而家情況係吻合。
但中英聯合聲明係無時限的,其有效性是一直延長下去的。
但中共一向視法理為工具,既然香港係我手,我使銀理你乜野聲明。由我話事。
但失去法理根據,特區政府亦失去合法性。這個當然又係理銀得你。
但留下一個尾巴,日後如果英國咸魚翻生,佢係有理據重新取回香港。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 06:24 PM 發表

咪搬龍門,
我係講鄧小平講有關一國兩制嘅談話。
香港係中華人民共和國不可分割的一部份
除了外交同軍事外,香港在不違基本法下
可以舞照跳,馬照跑五十年不變
主要目的示範給台灣睇
事實上對台開出條件比香港更寬
這是鄧小平對港實行一國二制目的

我只係講過佔中時法律第二
幾時變成話你講過佔中
你的理解力真係....
怪不得....

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 06:37 PM 發表

你啱咗一樣野,中英聯合聲明係中國從英國手中收回嘅法理根據。當中註明要落實基本法,而家廢咗。
和而家情況係吻合。
但中共一向 ...
你倒不如講中共係在國民黨中偷取政權
有朝一日台灣會打贏共產黨取回中國

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 06:37 PM 發表

和而家情況係吻合。
但中共一向 ...
一國兩制,而家香港行緊啊,可惜,香港大小,系基本法講明,中國政府有權修訂

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-8-8 06:48 PM 發表

你倒不如講中共係在國民黨中偷取政權
有朝一日台灣會打贏共產黨取回中國
你的見識和內地一樣。
拿了就拿了還談甚麼條約和聲明。
在戰爭時期是對的,但和平時期應遵重國與國之間的條約。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-8-8 06:50 PM 發表

一國兩制,而家香港行緊啊,可惜,香港大小,系基本法講明,中國政府有權修訂
現在有沒有修定。
就算有修定,在修定前發生的事也不會變為合法。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-9 12:02 PM 發表

你的見識和內地一樣。
拿了就拿了還談甚麼條約和聲明。
在戰爭時期是對的,但和平時期應遵重國與國之間的條約。
on9 國與國之間從來邊個實力大就邊個話事
美國本身從來都唔遵守國際條約,無論任何時候都係
國與國,黨與黨之間從來只有利益

唔好比我睇死,到時班泛民會比一地二檢通過

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-9 12:05 PM 發表

現在有沒有修定。
就算有修定,在修定前發生的事也不會變為合法。
需要修訂甚麼,你有無看過基本法??

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-8 12:39 PM 發表

法盲,基本法序言講得好清楚,基本法係根據中國憲法31條設立特區而制定適用之法律,冇一條講基本法只在香港實行。

國家決定,在對香港恢復行使主權時,根據中華人民共和國憲法第三十一條的規定,設立香港特別 ...
基本法只會在香港行使,好心你咪亂嗡啦。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-9 12:16 PM 發表

基本法只在港行使然則你認為基本法管唔到大陸各級政府?

基本法第二十二條
中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。
中央各部門、各省、自治區、直轄市如需在香港特別行政區設立機構,須徵得香港特別行政區政府同意並經中央人民政府批准。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-9 12:22 PM 發表

基本法只在港行使然則你認為基本法管唔到大陸各級政府?

基本法第二十二條
中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。
中央各部門、各省、自治區、直 ...
基本法只授權特區政府執法。
不是管理內地。
是內地沒有授權。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-9 12:48 PM 發表

基本法只授權特區政府執法。
不是管理內地。
是內地沒有授權。
你真係法盲。基本法又唔睇又要 9 up。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-9 12:16 PM 發表

基本法是全國性法律
是在全國實施
你連基本認知都錯就別死撐了

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-8-9 12:16 PM 發表

需要修訂甚麼,你有無看過基本法??
我幾時有講過修訂甚麼?
我係問現在有沒有?
你語文能力有問題?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]