• 瀏覽: 22,722
  • 回覆: 354
+4
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 09:24 AM 發表

深圳灣不受基本法限制和香港不同。
香港一地兩檢受基本法限制不能實施是法制問題。
是鄧小平設下的死局,基本法不容內地人員在港執法,而基本法五十年不變。
就係防止將來有人會用各種籍口干預香港。
沒干預,敢問樓主,中國政府有無權將灣仔區同銅鑼灣區剔出香港範圍呢?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 09:24 AM 發表

是鄧小平設下的死局,基本法不容內地人員在港執法,而基本法五十年不變。
深圳灣不受基本法限制?中方人員可以到香港管轄區執法嗎?

引用:

你這種說法本質就是港獨。什麼叫深圳灣不受基本法限制?

中央批準香港租用深圳灣和批準公安部邊防管理局租用西九都是同一個性質,合符中國憲法規定。

國務院有權改變省市縣自治區行政區域劃分和改變各級行政機關職權,深港邊界的改變,誰多誰少都無人有權反對,誰反對就是違憲。

中國憲法第八十九條 國務院行使下列職權:
(四)統一領導全國地方各級國家行政機關的工作,規定中央和省、自治區、直轄市的國家行政機關的職權的具體划分;
(十五)批准省、自治區、直轄市的區域划分,批准自治州、縣、自治縣、市的建置和區域划分;

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-6 01:19 AM 發表

請你找出我不尊重鄧小平的說話。否則就係你講大話。
立法係政府做喎,你同我講無用喎。你咪咩去同特首講好啲,但佢話唔急喎。
將來會變,是否就可以唔使守現行法律呢?
如果你而家犯法,你係咪咩同法官講將 ...
並不是由政府立法
這在基本法有列明

至於守法喎,佔中時
唔係有個法律教授話法律可在某些情況下不理會
點解依家又突然之間又話要守法

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-8-8 09:33 AM 發表

沒干預,敢問樓主,中國政府有無權將灣仔區同銅鑼灣區剔出香港範圍呢?
中英聯合聲明指出:收回香港地區(包括香港島、九龍和「新界」)
請問灣仔區同銅鑼灣區是否香港地區香港島範圍。這是一個整體概念。如何將其中兩個區剔出香港範圍呢。
香港島區有兩個區不屬香港島區?
中國政府會確保其社會主義制度不會在香港特別行政區實行,香港本身的資本主義制度和生活方式維持「五十年不變」。
如果中國可以隨意將土地變動,就違反五十年不變這原則。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-8 10:15 AM 發表

你這種說法本質就是港獨。什麼叫深圳灣不受基本法限制?

中央批準香港租用深圳灣和批準公安部邊防管理局租用西九都是同一個性質,合符中國憲法規定。

國務院有權改變省市縣自治區行政區域劃分和改變各級行 ...
我唔係好明你點解會咁無知識。
首先基本法只會在香港實行。你開頭已經錯晒。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 12:30 PM 發表

中英聯合聲明指出:收回香港地區(包括香港島、九龍和「新界」)
請問灣仔區同銅鑼灣區是否香港地區香港島範圍。這是一個整體概念。如何將其中兩個區剔出香港範圍呢。
中國政府會 ...
國務院有權改變省市縣自治區行政區域劃分和改變各級行政機關職權,深港邊界的改變,誰多誰少都無人有權反對,誰反對就是違憲。

中國憲法第八十九條 國務院行使下列職權:
(四)統一領導全國地方各級國家行政機關的工作,規定中央和省、自治區、直轄市的國家行政機關的職權的具體划分;
(十五)批准省、自治區、直轄市的區域划分,批准自治州、縣、自治縣、市的建置和區域划分;

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-8-8 10:20 AM 發表

並不是由政府立法
這在基本法有列明

至於守法喎,佔中時
唔係有個法律教授話法律可在某些情況下不理會
點解依家又突然之間又話要守法
唔好搬龍門,我冇講過佔中。

你揾唔到就係講大話。

請回答。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 12:33 PM 發表

我唔係好明你點解會咁無知識。
首先基本法只會在香港實行。你開頭已經錯晒。
法盲,基本法序言講得好清楚,基本法係根據中國憲法31條設立特區而制定適用之法律,冇一條講基本法只在香港實行。

國家決定,在對香港恢復行使主權時,根據中華人民共和國憲法第三十一條的規定,設立香港特別行政區,並按照“一個國家,兩種制度”的方針,不在香港實行社會主義的制度和政策。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 12:30 PM 發表

中國政府會 ...
你都幾搞笑,我看勻基本法,都沒話香港有權吾俾中國政府重新劃定香港範圍,同我系呢道,溫馨提示一下,中英聯合聲明,對於香港有效期,系去到1997年7月1號前,之後就再沒效力,吾好再拎個咩咩聲明出來啦

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-8-6 05:46 PM 發表
鄧小平原意係點,嗎問返鄧小平囉。
再講,基本法是鄧小平一人說了就是嗎。
又無限loop,西九部份劃俾中國,嗎冇跨境囉
咁你就錯,
鄧小平是改革開放的總工程師,奠定中國走向發展之路,他主持收回香港主權的談判。而有關《基本法》和後半期出現的重大事件,都是在他直接指示下來進行的。
不是他說了就算,而是基本法必須遵守。
但你又搬龍門,我係問你曾主席係咪改咗鄧小平有關一國兩制嘅談話?

曾鈺成在報紙上撰文,認爲基本法裏面的「五十年不變」,只限於生活方式不變,不適用於基本法。
鄧小平在談到香港在一九九七年回到祖國以後五十年政策不變,包括我們寫的基本法,

有冇改?
答啦!

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-8-8 12:39 PM 發表

法盲,基本法序言講得好清楚,基本法係根據中國憲法31條設立特區而制定適用之法律,冇一條講基本法只在香港實行。

國家決定,在對香港恢復行使主權時,根據中華人民共和國憲法第三十一條的規定,設立香港特別 ...
正確黎講,基本法之法律地位,系中國憲法賦予,的人甚麼都不知道

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 12:47 PM 發表
咁你就錯,
鄧小平是改革開放的總工程師,奠定中國走向發展之路,他主持收回香港主權的談判。而有關《基本法》和後半期出現的重大事件,都是在他直接 ...
你又亂黎,當年系經過人大通過基本法實行

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-8-8 12:35 PM 發表

唔好搬龍門,我冇講過佔中。

你揾唔到就係講大話。

請回答。
好笑,佔中時班咪玩法律第二
點解依家又講法治
唔知邊個搬龍門

請你找出我幾時話你不尊重對鄧小平的説話,否則你就係講大話,呃人屈人

你根本就係講大話,係度呃人

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-8-8 12:52 PM 發表

好笑,佔中時班咪玩法律第二
點解依家又講法治
唔知邊個搬龍門

請你找出我幾時話你不尊重對鄧小平的説話,否則你就係講大話,呃人屈人

你根本就係講大話,係度呃人
請你揾出我講佔中嘅說話。
否則你又係講大話。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]