• 瀏覽: 12,761
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
+4
高鐵實行一地兩檢,將來港人踏入口岸區後,雖然仍身處香港,卻須全面遵守內地法律。《蘋果》發現在中港法例...

點解社會先後幾百學者,政界,商人巳經指出在西九行一地二檢對社會法治帶來的衝擊,大力反對政府都唔預定plan b 夾硬來plan a?

新聞來源連結:
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57018450&category_guid=6996647&category=instant&issue=20170730

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
幾百個學者、政商人士?講嚟聽下邊幾百個

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2017-7-30 04:54 AM 發表
幾百個學者、政商人士?講嚟聽下邊幾百個
你google 下。

毒果最叻散播呢d反中消息,大家咪跟車太貼喔

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-7-30 04:46 AM 發表
高鐵實行一地兩檢,將來港人踏入口岸區後,雖然仍身處香港,卻須全面遵守內地法律。《蘋果》發現在中港法例...

http://static.apple.appledaily.com.hk/images/e-paper/vdo/20170730/720pix/1501349982_8033.jpg
...
不信謠,不傳謠。

有某青山話事人講未來會有好多中國cia揸Ak47,把守未來西九站,可能未出境已射死先。信唔信就由你地

提出個位都幾可笑下...
一地兩檢...西九個口岸區,要人買佐高鐵飛返內地才會去個處...咁...無買高鐵車票走入去口岸區做咩呢....食魚蛋呀...

本身買佐高鐵車票返內地,明明自己要返內地,又會驚被打到斷骨會無刑責咁好笑..
如果咁驚返內地..咁就吾好買高鐵車票返內地啦...
點解自己去買完高鐵車票之話我好驚返內地....咁矛盾的事...傻佐才做啦..

各處鄉村各處例,田界各個地法律各有不同,有甚麼大不了?

老美有少年手執玩具槍上街,被警察開槍射殺,新加坡侮辱領導人要坐牢,沙特的女人不戴頭巾,亦是大罪,真係數不勝數。

引用:
原帖由 CS601P 於 2017-7-30 05:53 AM 發表
提出個位都幾可笑下...
一地兩檢...西九個口岸區,要人買佐高鐵飛返內地才會去個處...咁...無買高鐵車票走入去口岸區做咩呢....食魚蛋呀...

本身買佐高鐵車票返內地,明明自己要返內地,又會驚被打到斷骨會無刑責咁 ...
同意!

無買高鐵車票走入去口岸區(閘外)仍然是香港管轄地方...
都係一句到尾,D柒頭驚的話, 就唔好返內地...

rubbish apple news again

提出個位都好矛盾啦..
傻仔才會呼應啦..

如果有人本身沒有買高鐵車票.....他們走入去高鐵區域做咩呢,沒有車票入到口岸區咩....
又如果本身買佐高鐵車票,根本是打算返內地....咁...跟經羅湖過關返內地...有何分別呢...
他們話要返內地,經高鐵就話驚被打到斷骨無刑責,不過今時今日日日好多香港人經羅湖返內地,又有幾多人被打斷骨無刑責呢....

========
引用:
原帖由 ka626168 於 30-7-2017 05:36 AM 發表
有某青山話事人講未來會有好多中國cia揸Ak47,把守未來西九站,可能未出境已射死先。信唔信就由你地

打到斷骨無刑責?係咪真?唔知...
不過翁靜晶唔係咁講...擺明毒果和此TOPIC是誤導

兩段作文都係毒果出的, 自己打自己雞巴 打到啪啪聲...毒果不是浪得虛名的...

翁靜晶:襲擊未致骨折 內地不列刑事
P.S.
乘其他交通工具返內地唔驚打到斷骨無刑責,
突然在西九入閘驚打到斷骨無刑責, 咁撚得意嘅...

港穗直通車日日行緊
又唔見班朴街反
當人智將

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]