• 瀏覽: 28,608
  • 回覆: 392
  • 追帖: 5
+12

社民連梁國雄、香港眾志羅冠聰、劉小麗、姚松炎4人早前被高等法院裁定喪失立法會議員資格,4人交還立法會辦公室的限期將於明日(28日)屆滿。姚松炎接受傳媒訪問時透露,若被追討薪津,將考慮以民事訴訟的方式,反向立法會索償顧問費,估計大約300萬港元。
姚松炎在訪問中表示,若立法會行政管理委員會決定向他追討薪津,他會考慮以合約法中「按勞計酬」的形式,向立法會反追討他在出任議員期間9個月中所提供的專業顧問服務。收費將根據他的市場價格計算。他指出,過去在大學的顧問服務,收費為1小時約2000港元,現時他提供9個月的專業顧問服務,他估計行管會反而需要賠償300至400萬港元。
身兼立法會行管會主席的立法會主席梁君彥,早前曾表示,4人的薪酬仍需待行管會決定處理。他又指有關的法律程序尚未完結,政府亦未刊憲,認為不需急於一時處理。若正式追薪,估計情況會如青年新政游蕙禎及梁頌恆二人案件,要交由法庭裁決。

另外,4人交還立法會辦公室的限期明日屆滿,東網記者前往視察,發現4人的辦公室仍在執拾當中,走廊則擺放了一個個的紙箱、電風扇、雜物及垃圾等,部分紙箱並未封妥,內藏大批書籍,另亦有手推車疑用作運走物品,而梁國雄的辦公室外更放了一個大型垃圾桶。現場有保安要求記者離開,不要逗留該樓層。

開會原來...係顧問費為1小時約2000港元...

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170727/bkn-20170727140049290-0727_00822_001.html

$2000/hr !佢都好意思講,社會上好多人民不聊生喎,點解收費咁離地??

搞多d訴訟啦,你咁先會仆街

政府應該收佢咁多個月o既廢嗡污染大氣電波費一千萬

姚松炎嫖妓,但指性工作者表現未如理想,故反向性工作者索取服務費

豆皮佬
發窮惡
U HAVE TODAㄚ

你真係有趣啦
3百萬咁少 你嘅資歷應該值3億
有陣時真係忍唔住笑嘅

引用:
原帖由 文敬鑾. 於 2017-7-27 03:47 PM 發表
2千蚊個鐘好貴?
Dr.姚重要預備睇文件呢
果d都未同你計
你用 Dr 一詞
真係用得好
一個唔合格醫生
幫你睇病
仲話要收你醫藥費
你都覺得合理 ?

引用:
原帖由 pugbb 於 2017-7-27 03:28 PM 發表

社民連梁國雄、香港眾志羅冠聰、劉小麗、姚松炎4人早前被高等法院裁定喪失立法會議員資格,4人交還立法會辦公室的限期將於明日(28日)屆滿。姚松炎接受傳媒訪問時透露,若被追討薪津,將考慮以民事訴訟的方式, ...
好呀!同立法會打民事,睇下你有幾多本錢打

照追,顧問費咪又打吓官司先囉!  

未公開招標就可以收雇問費,  玩法幾新吓

無履行議會議員責任
拉布費要賠番幾多?

引用:
原帖由 skyeyes 於 2017-7-27 03:48 PM 發表
你真係有趣啦
3百萬咁少 你嘅資歷應該值3億
有陣時真係忍唔住笑嘅
佢意思係比佢已收嘅錢多300萬(即x + 300萬)

不過既然佢係計時薪,咁就唔好計足9個月,應按實際出席時間計(如有被趕出立法會會議嘅,當然不計算在內),另外政府亦可以再追討佢佔用嘅地方,例如議員辦公室,或者佢坐嘅議員位置,如果之前唔係有合約簽訂,應該再另行收取立法會提供嘅一切文件費等等等等

再補充一下,可能好多人無再計清楚,300萬/9個月/8小時一日/2000一小時約等如21日

立法會每個月有21日開會,每日8小時(真係當月薪計到足)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]