• 瀏覽: 3,042
  • 回覆: 26
1. 可否瀏覽FB?
如果有人係中港邊界內地一方鐵絲網旁,收到香港網絡信號,又可入到FB, 佢梗係可以入去,大陸又無法律規定不可瀏覽,只不過係封鎖信號,收到你好嘢,又唔係犯大陸法。
2. 行車途中離開車輛,例如火警,壞車,撞車,會否變成非法入境?
情況同搭郵輪一樣,係郵輪碼頭辦完出境手續上船,但係船仲係碼頭,跟着有火警,全部人緊急落船。或者係紅磡搭直通車,辦完出境手續上車,然後車到旺角要逃生到地面,是否非法入境,其實香港已經做緊,已有法律。
3. 擔心大陸法律係香港施行?
香港同大陸只係一條分界線,港人唔踩入條線,就唔使受大陸法律約束,情況同係海上坐船一樣,係大陸界內,公安可以干預,游兩嘢過佐香港界,香港法律處理。
4. 是否割走香港土地?
大陸已經送佐河套過百公傾土地俾香港,其實應該係香港割走佐大陸土地。何況高鐵俾大陸處理出入境的地方係無中生有,掘地而來的。
5. 擔心越境執法?
大陸同香港邊界線咁長,海上,陸上,只要唔踏入條界,大陸都無權執法。無理由只擔心係高鐵會越境執法。

雖然破解所有難題,但都唔想有一地兩檢。

第4應該是這樣理解吧
香港是中國既一部份,並非獨立國家,香港既土地,屬於國家,中央只是授權香港管轄,因此完全不能以割讓去形容

而香港既區界(特區管轄範圍),國務院有權改變,改變可以是擴大,例如把河套劃給香港,亦可以縮小,把西九部分範圍劃給國內管轄,租,只是以合約形式設定時限

再引申,基本法規定不能在香港執行國內法律,但基本法沒有規定香港管轄範圍不能改變,先把香港部分地區劃入國內管轄範圍,先變成國內地方,再實施國內法律,不能說成違反基本法

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-27 12:08 AM 發表
第4應該是這樣理解吧
香港是中國既一部份,並非獨立國家,香港既土地,屬於國家,中央只是授權香港管轄,因此完全不能以割讓去形容
而香港既區界(特區管轄範圍),國務院有權改變,改變可以是擴大,例如把河套劃給香港 ...
按這等邏輯香港島九龍新界都得
最後特區只管蒲台島

d人爲反而反,根本無所謂破5破解困境

香港網路自由,都5代表香港人願意去發現所有真相。
就好似64坦克人張相至今都有人用黎呃籌款

講真坐得高鐵都係為左返大陸架啦,唔同你返左大陸唔驚比人捉但係高鐵香港內地管理區又驚比人捉咁搞笑

咁講係唔係要等到2047年才可以有一地兩檢呢?估計一定可以啦!應該沒有人反對吧!今天一地兩檢或者拖到2047才一地兩檢有什麼分別?一點分別都沒有,只差兩個字,“效率”。那為什麼今天不做呢?因為不符合基本法?那太簡單了,人大解釋基本法。這樣做不是大家都好嗎?沒有人受傷害或者權益受損,而且增加了30年的效率。包括泛民都應該非常歡迎人大解釋基本法。

咁講係唔係要等到2047年才可以有一地兩檢呢?估計一定可以啦!應該沒有人反對吧!今天一地兩檢或者拖到2047才一地兩檢有什麼分別?一點分別都沒有,只差兩個字,“效率”。那為什麼今天不做呢?因為不符合基本法?那太簡單了,人大解釋基本法。這樣做不是大家都好嗎?沒有人受傷害或者權益受損,而且增加了30年的效率。包括泛民都應該非常歡迎人大解釋基本法。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-7-27 12:59 AM 發表

最後特區只管蒲台島
當然,甚至連蒲台島都收回
這就是香港回歸一國一制
法理上絕對有可能,只是有冇需要,及時間問題

引用:
原帖由 smart889 於 2017-7-26 10:12 PM 發表
雖然破解所有難題,但都唔想有一地兩檢。
想唔想共軍駐港 ?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-7-26 08:24 PM 發表
1. 可否瀏覽FB?
如果有人係中港邊界內地一方鐵絲網旁,收到香港網絡信號,又可入到FB, 佢梗係可以入去,大陸又無法律規定不可瀏覽,只不過係封鎖信號,收到你好嘢,又唔係犯大陸法。
2. 行車途中離開車 ...
很有建設性的帖
但犯民和智障學者雖然知道, 但佢地總要說相反的

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-7-27 12:59 AM 發表

最後特區只管蒲台島
中共已廢中英聯合聲明,所以特區政府係非法組織。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-7-27 11:42 AM 發表

中共已廢中英聯合聲明,所以特區政府係非法組織。
不如話埋共產黨都係黑社會添。

不過黑社會又可以同正義警察同枱食飯播。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-27 11:53 AM 發表

不如話埋共產黨都係黑社會添。

不過黑社會又可以同正義警察同枱食飯播。
中國最大貪污集團。

後生仔吾知,海隧地鐵地底段可以用手電吾係有左好耐,初期仲要俾附加費

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]