• 瀏覽: 4,725
  • 回覆: 50
+4
政府一直宣傳,兩地兩檢,乘客須在邊境下車過關,費時失事,抵消高鐵速度效益。事實上,兩地兩檢,可採用航空模式,在內地各站設出入境設施,乘客不必於邊境下車。乘客同樣過兩關,不會比一地兩檢花更多時間。現時香港與內地之間的航空交通過境安排都是採取這機制,行之有效。事實上,本來香港高鐵內地沿綫各站已建好通關閘口設施,後來才拆掉,報紙也曾經報導過。

愛國是愛國民,當中包含維護中國人民的人權。
政權一旦剝奪中國人民的人權,便不是愛國的政權。
泛民為香港及中國人民爭取人權,便是真愛國民,便是真愛國了。
算吧啦,內地上千個高鐵站,每個站都設出入境關口 ? 香港政府出錢啊 ?

引用:
原帖由 liberale 於 2017-7-26 11:31 AM 發表
政府一直宣傳,兩地兩檢,乘客須在邊境下車過關,費時失事,抵消高鐵速度效益。事實上,兩地兩檢,可採用航空模式,在內地各站設出入境設施,乘客不必於邊境下車。乘客同樣過兩關,不會比一地兩檢花更多時間。現時香 ...
條橋有無計算成本效益?

引用:
原帖由 liberale 於 2017-7-26 11:31 AM 發表
政府一直宣傳,兩地兩檢,乘客須在邊境下車過關,費時失事,抵消高鐵速度效益。事實上,兩地兩檢,可採用航空模式,在內地各站設出入境設施,乘客不必於邊境下車。乘客同樣過兩關,不會比一地兩檢花更多時間。現時香 ...
樓主, 唔好下下都以香港為中心去睇事情

香港只係整個中國高鐵網絡南端既一條小支線, 要全國為左香港在各地設出境檢查站? 未免太自視過高

引用:
原帖由 robin09 於 2017-7-26 12:01 PM 發表
算吧啦,內地上千個高鐵站,每個站都設出入境關口 ? 香港政府出錢啊 ?
只是十六個站需要設關卡。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170725/mobile/bkn-20170725084740050-0725_00822_001.html

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-26 12:07 PM 發表

香港只係整個中國高鐵網絡南端既一條小支線, 要全國為左香港在各地設出境檢查站? 未免太自視過高
現時的航空交通過境安排就是這樣。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-26 12:07 PM 發表

大香港主義

引用:
原帖由 liberale 於 2017-7-26 12:12 PM 發表

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170725/mobile/bkn-20170725084740050-0725_00822_001.html
十六個站都已經唔係野少,將來再擴張點算?正一屎橋。

引用:
原帖由 liberale 於 2017-7-26 12:12 PM 發表

咁少?我返虎門同佛山點算?

引用:
原帖由 liberale 於 2017-7-26 12:15 PM 發表

現時的航空交通過境安排就是這樣。
中國機場有分國內線及國際線
高鐵既建國目的是針對國內, 並非國際, 等同國內線機場,

香港只係搭單黏埋去...

引用:

又大香港主義

點解唔係1個香港站一地兩檢去遷就16個國內高鐵站, 而係16個高鐵站起出境關卡去遷就香港?
我身為香港人, 我都唔好意思咁樣對大陸人講

引用:

傻既...果十六個只係總站...高鐵最大效益係可以響中途站上落...依樣係飛機做唔倒...
例如...我想去桂林...我可以坐貴陽線響桂林/陽朔站落車...唔需要坐到去貴州...
想去韶關丹霞山、南嶽衡山...可以響京廣線既韶關同衡陽落車...唔需要坐到長沙...
若果全部只係點對點...唔停中途站的話...好大可能上唔夠客...達唔到高鐵既成本效益...

況且國內亦唔會特登為左香港人...響每一個城市高鐵站架設一個出入境關口專for港人過關...
依樣根本無可能發生...假設真係無一地兩檢...估計到時得深圳福田站有預留位置比香港人做通關...
連深圳北、廣州南都不會架設通關口岸...因為果兩個站現時使用率都接近飽和...到時高鐵真係變廢鐵。

搞笑了。
你這說的是16個主要城市,
但是香港人只到這16個城市嗎 ? 其他高鐵線路上的地方不會去?不能去? 中途不可以下車?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-26 12:37 PM 發表

又大香港主義

點解唔係1個香港站一地兩檢去遷就16個國內高鐵站, 而係16個高鐵站起出境關卡去遷就香港?
我身為香港人, 我都唔好意思咁樣對大陸人講
樓主唔明香港高鐵線得 約26公里,
國內高鐵有 2 萬幾公里, 再過多幾年國內發展會有 3 - 4 萬公里,
要國內遷就香港, 全部幾百個高鐵車站起埋出入境關卡, 由香港負責比錢.

引用:
你大鑊了 , 竟然夠膽講美國在加拿大機場設關口管制的 "航空模式"是不必要工程

附件

dddss.jpg(59.86 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]