• 瀏覽: 4,530
  • 回覆: 81
+3
引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 03:11 PM 發表
載入左基本法呀, 我唔知人大可以點“䆁法”
基本法咪又係人大所立眾多法例中的一條。
只不過基本法在香港被視為憲法。

調整省級管轄地域何須䆁法?䆁法係指法律條文不清楚、有歧義才去䆁法 (解釋)。

你 d 概念根本是唔清唔楚。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-7-26 03:23 PM 發表

調整省級管轄地域何須䆁法?䆁法係指法律條文不清楚、有歧義才去䆁法 (解釋)。

人大有權修法,夠唔夠膽又係另一回事。不過人大未出聲喎,依家律政司竟然話基本法冇講明界線。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 03:11 PM 發表

載入左基本法呀, 我唔知人大可以點“䆁法”
基本法有講載入到西九呢忽地咩,起草基本法果陣都未有呢忽地播。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-26 03:29 PM 發表

基本法有講載入到西九呢忽地咩,起草基本法果陣都未有呢忽地播。
幅圖框好晒喎,大陸人思維真特別

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 03:31 PM 發表

幅圖框好晒喎,大陸人思維真特別
有咩。咁你指出黎丫。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-26 03:32 PM 發表

有咩。咁你指出黎丫。
圖都唔識睇好難同你討論喎

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 03:37 PM 發表

圖都唔識睇好難同你討論喎
係呀。
我睇唔到幅圖有西九呢忽地呀。
你邊隻眼睇到呢。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-26 03:39 PM 發表

係呀。
我睇唔到幅圖有西九呢忽地呀。
你邊隻眼睇到呢。
如果人大同你一樣出呢招,扮睇唔到,你估會發生咩事。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 03:45 PM 發表

如果人大同你一樣出呢招,扮睇唔到,你估會發生咩事。
基本法幾時起草,幾時落實既呢。
1997年前既人,已經預知未來,劃定西九呢塊地嗎。

所以,基本法有講,完全是無稽。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-7-26 03:48 PM 發表

基本法幾時起草,幾時落實既呢。
1997年前既人,已經預知未來,劃定西九呢塊地嗎。

所以,基本法有講,完全是無稽。
咁計即係西九係英國嘅?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 04:00 PM 發表

咁計即係西九係英國嘅?
我只係答你基本法冇講。

你鐘意當英國嗎當英國囉。還掂你地都仲當全香港係英國架啦。

只見中共畜牲坑渠隊支持破壞法規。

識字既睇下中國憲法第一條……
股東老闆,有樓有田地主~
都可以為A貨工人階級!做領導。
要釋法當然呢條行先。
遣反即……其政府所制定的已經成廢品。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-7-26 15:23 發表

國務院令只係總理以自己名義出的行政命

其實,中央出過一張新的國務院令就得,無需修改基本法,亦無需釋法

而且基本法全文只有引言,中間160條條文以及三個附件

其他既,中央只要根據憲法權力,根內地程序修改就得

中央與特區關係香港法院沒權處理!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]