• 瀏覽: 4,558
  • 回覆: 81
+3
釋釋下就慣

立法會過到都肯定有人搞司法覆核,人大不如直接“䆁法”, 立法會都唔駛過。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 11:50 AM 發表
立法會過到都肯定有人搞司法覆核,人大不如直接“䆁法”, 立法會都唔駛過。
你不如講清楚用甚麼法理依據去搞司法覆核啦。

個方案仲要人大常委會通過,通過後,作為省級的香港法院就無權覆核甚至推翻啊

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-7-26 11:56 AM 發表
個方案仲要人大常委會通過,通過後,作為省級的香港法院就無權覆核甚至推翻啊
香港唔係省,係特區,地位比省還要高,香港可以加入世貿,同中國平等地位。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:09 發表

香港唔係省,係特區,地位比省還要高,香港可以加入世貿,同中國平等地位。
錯啦,行政單位係同省同級
只係獲得的授權比其他省多
行政長官同省長,部長一樣都係正部級
即是同張曉明,王光亞一樣咁高咁大

基本法都有寫香港特區係直屬中央政府
即是已經講明中央在上,特區在下,又點會平等地位

廣東省,北京市,上海市同樣都直屬中央政府,香港特區又點會唔係屬於省級

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:09 PM 發表

得啦!問題不是香港地位有幾高。
佢話個方案比人大常委會通過左 (approved),咁是否可以司法覆核呀?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-7-26 12:16 PM 發表

錯啦,行政單位係同省同級
只係獲得的授權比其他省多
行政長官同省長,部長一樣都係正部級
即是同張曉明,王光亞一樣咁高咁大

基本法都有寫香港特區係直屬中央政府
即是已經講明中央在上,特區在下,又點會平等地 ...
你呢個說法冇依據,唔好誤導,特區明顯地位係比省高好多,特首可以參與國際組織會議,地位等同一個國家。省長係國際黎講只係一粒鼻屎,同香港地位完全冇得比。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-7-26 12:17 PM 發表

得啦!問題不是香港地位有幾高。
佢話個方案比人大常委會通過左 (approved),咁是否可以司法覆核呀?
當然可以,立法會程序被判錯誤,就要重新提交人大。因為係要先過立法會,先到人大,司法覆核判立法會無效,咁之前提交人大審批嘅都係無效文件。所以要再走過程序。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:22 PM 發表

你呢個說法冇依據,唔好誤導,特區明顯地位係比省高好多,特首可以參與國際組織會議,地位等同一個國家。省長係國際黎講只係一粒鼻屎,同香港地位完全冇得比。
你自己開個主題,但你自己離題。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:22 發表

點解當年曾特首打電話俾亞雞諾,人地唔睬佢,就係人地都只當佢係省長

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:22 PM 發表

特區就是與省、直轄市同級
至於你說的國際會議
特首是用國家元首的身份參與嗎?
你連可以輕易查清的事實都去扭曲
你是來曲線抹黑反對派的嗎?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:26 PM 發表

當然可以,立法會程序被判錯誤,就要重新提交人大。
我還以為你敢挑戰人大。

既然係咁,何以律政司都撐唔到?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2017-7-26 12:28 PM 發表

特區就是與省、直轄市同級
至少你說的國際會議
特首是用國家元首的身份參與嗎?
你連可以輕易查清的事實都去扭曲
你是來曲線抹黑反對派的嗎?
用特區首長出席國際會議,呢個係國家容許,但省長係國家唔容許,甚至係失禮嘅行為,咁明顯嘅地位差異,竟然仲有人會話係同級,實在可笑。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-26 12:26 PM 發表

當然可以,立法會程序被判錯誤,就要重新提交人大。因為係要先過立法會,先到人大,司法覆核判立法會無效,咁之前提交人大審批嘅都係無效文件。所以要再走過程序。
有何根據?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]