• 瀏覽: 83,997
  • 回覆: 1,069
  • 追帖: 7
+49
全長26公里的高鐵香港段,由西九龍向北伸延至深圳/香港分界,不設中途站,市民日後乘坐高鐵列車往來廣州至香港,行車時間將可

多舊魚,搭飛機唔好

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170725/bkn-20170725084740050-0725_00822_001.html

引用:
原帖由 我愛大隻仔 於 2017-7-25 10:15 AM 發表
全長26公里的高鐵香港段,由西九龍向北伸延至深圳/香港分界,不設中途站,市民日後乘坐高鐵列車往來廣州至香港,行車時間將可

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170725/photo/bkn-20170725084740050-0725_00822 ...
🈚️空管
不用呆坐

D 人沒有真正坐過高鐵係唔會明白的.

高鐵只係貪污工具, 經濟價值極低.
港鐵而家都未肯承包膠鐵營運, 因為得2個站, 預計日日燒銀紙, 年年蝕錢,

如果有夜班車就好了, 訓一教就到.

引用:
原帖由 musicjunkie 於 2017-7-25 10:29 AM 發表
D 人沒有真正坐過高鐵係唔會明白的.
拿, 你就講得岩. 高鐵真係無乜人座
早幾年, 春運遇上大雪. 結果有人無火車座, 有高鐵無人座.

日日搭東鐵識條能什麼是高鐵咩 搭過未先 搭飛機係快又要去機場只有一個地方,高鐵可以去不同站,到站後可以立刻轉和諧號去另一個點 未搭過不敢返大陸的人是唔明白
都識話早幾年的高鐵什麼什麼你返去搭個未先我就搭過幾次次次滿人唔信呀即係我講你唔信但係你真正返大陸搭過高鐵未

咁多嘢起西鐵時唔係都一樣批評講過 ... 大白象,養烏蠅,利益輸送 ...
而家嘅批評只係得番點解當時低估需求,點解唔加班
諗起原來同東亞張有異曲同工之妙 ...
初時冷嘲熱諷話唔制,而家兇狠問點解

樓上高鐵不是只有運人,其實最主要是用來運貨,如果一帶一路全都接通了,貸是可以在國際上大量大量地快速運行,這樣大部份貨物都再不需要靠飛機運了。

高鐵是戰略經濟的主要棋子,根本不是用來賺錢。

如果能夠接通了,而費用較飛機低的話,人都可以不需要坐飛機,可以直接上高鐵在國際旅行了。

而且還可以沿著條線高鐵線慢慢到不同國家玩都得。

引用:
原帖由 熱鬥老馬 於 2017-7-25 10:51 AM 發表

拿, 你就講得岩. 高鐵真係無乜人座
早幾年, 春運遇上大雪. 結果有人無火車座, 有高鐵無人座.
早幾年 早多幾年無高鐵添

我坐過由北京去深圳的夜班高鐵,  爽.

4 個人包一個軟臥室  ,  很好的旅遊體驗.

喪權賣港的鳩鐵,係賣港賊先會搭

我坐過由北京去上海的高鐵...好方便totally no delay, 好過去機場走來走去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]