• 瀏覽: 4,028
  • 回覆: 27
+2

來~咁鍾意BNO隨便攞去廁所打飛機

只可惜呢個提議並未得到採納,已經成為歷史  

早啲瞓啦!   

慳番啖氣啦!英國人當年就係驚幾百萬香港蝗蟲走晒去英國分薄佢地啲福利!邊個人都無可能動搖英國要同香港人劃清界線嘅決心。當時香港只有公務員有居英權,係因為怕公務員在英國人統治餘下嘅十幾年罷工同破壞,成國際笑話,同時因為公務員個個退休後香港政府會比長俸養佢地,唔會分薄英國人嘅福利。英國無咁多閒米養其他香港蝗。

最實際既其實係鍾士元既方案, 收返主權但留返50年管治權比英國. 點都好過宜家搞成咁. 冇眼睇. 可惜既係鄧小平冇乜遠見, 否則都唔會有64.

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-22 01:43 AM 發表 
成件事未完,怡和大班仲好有影響力
有咩影響力?97前都遷冊撒資,寧願係身價波上巿,都唔願返嚟呀,日印裔64大佐…抵你錢又無,BNO又無,女神又畀中坑大叔中出了,繼續匿埋你老母後面做鍵盤蝗子吧∼

就算幾有影響力都冇用,香港都回歸廿年,已經過晒氣,要爭取都唔係而家先去做。
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-22 01:43 AM 發表
成件事未完,怡和大班仲好有影響力

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-22 11:28 AM 發表

如果中國被裁定違反了中英聯合聲明,咁香港bno會有理由得到居英權
有病去食藥啦. 怡和大班係英國算係乜野呀. 前港督都無乜影響力啦, 何況怡和大班.

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-22 11:28 發表

如果中國被裁定違反了中英聯合聲明,咁香港bno會有理由得到居英權
戇居
英國佬第一個反對

1984剛打贏福克蘭戰爭的英國都唔敢同剛走出文革的中國say no,點解有人會認為已經變了2流的英國會為呢班人得罪中國

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-21 11:49 PM 發表
怡和主席Henry Kenswick就在1989年、六四事件前向政府提交建議,提出修改國籍法,向港人批出有條件的居英權。在中英聯合聲明生效的50年間,如英國認為中國違反了,聯合聲明的規定,而英國上下兩院都表決確認這種情況 ...
BNO原來有居英權,真係要多謝怡和呀!
英國政府如果唔畀居英權,記得要爭取人權,去聯合國投訴!

首先,由邊個去裁定呀?   

然後,脫歐某程度上係避免接收敘利亞難民,你突然話英國會收香港難民,大班會說服到國會嗎?
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-7-22 11:28 AM 發表

然後呢?然後就沒有然後了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]