• 瀏覽: 3,388
  • 回覆: 35
而家真係咩人都尼開POST

個問題好簡單,一帶一路由中國去到歐州,沿途十幾個城市,咁我地係新彊邊境做一次總出/入境,之後D人係咩國家落車就做一次出/入境係唔係好正常呀

但係去到香港,特登係深圳河落車做一次出入境,之後再上車坐三十分鐘到左西九再落車,係唔係好ON9呀

根本班犯民就係想拖慢高鐵既效率搞成廢鐵佢地就最開心

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-22 12:23 AM 發表

一帶一路只有一個國家? 如果鐵路多於一個國家根本就唔會考慮一地兩檢,因為每國都要派駐人員到各國一地兩檢,即係4個國家的話一地就要有4個國家嘅執法人員,即係以大陸一帶一路偉大發展藍圖黎講根本唔可行, ...
點解一帶一路一就一定要一地兩檢?  可吾可以解釋下.  

吾明白樓主對內地時政有何感冒, 令人感到"諗埋一邊"

智障樓主,到現在都唔知一帶一路系咩

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2017-7-22 03:33 AM 發表

個問題好簡單,一帶一路由中國去到歐州,沿途十幾個城市,咁我地係新彊邊境做一次總出/入境,之後D人係咩國家落車就做一次出/入境係唔係好正常呀

但係去到香港,特登係深圳河落車做一次 ...
Ching咪陪樓主柒,多地一檢中港直通車已實施多年,行之有效,用於國際跨境線只係每國設一個出入境關卡,上車出境一次,落車入境一次。

問題係直通車上落客站有限制數量,西九一地兩檢之後可通全國任何站。

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2017-7-22 03:33 AM 發表

但係去到香港,特登係深圳河落車做一次 ...
到每國邊境都要落車冇可能快過飛機,咁樣你起左都唔會有人搭。所以只可以上車前已辦好出境,落車先做入境。而且高鐵要分國內國外線。香港不用同全大陸連網,針對幾個大站做直通便可,反正有大部分地方香港人唔去,大陸人黎香港又唔係話黎就黎。

香港只係試點,長遠為連網世界舖路。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-22 11:21 AM 發表

到每國邊境都要落車冇可能快過飛機,咁樣你起左都唔會有人搭。所以只可以上車前已辦好出境,落車先做入境。而且高鐵要分國內國外線。香港不用同全大陸連網,針對幾個大站做直通便可,反正有大部分地方香港人唔去, ...
點解每個國境都要落車入境, 長途飛機中途停站e.g. 美加停東京, 歐洲停杜拜 etc 要落地簽證咩?

郵輪去吾同國家(e.g. 北歐<>俄羅斯 吾落地做local tour吾落船吾使簽証喎.  

樓主的博學常識那裡去了

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-7-22 01:29 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

樓主,一帶一路主要係貨運,關人流咩事呀?而且一帶一路主要是比較海運,關空運咩事呀?on9無極限…

原來一地兩檢同一帶一路有咁大關係,今次真係長知識

引用:
原帖由 howevera 於 2017-7-22 05:05 PM 發表
原來一地兩檢同一帶一路有咁大關係,今次真係長知識
從小事睇到大陸嘅計劃,高鐵根本冇打算走出國際

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-7-22 02:24 PM 發表
樓主,一帶一路主要係貨運,關人流咩事呀?而且一帶一路主要是比較海運,關空運咩事呀?on9無極限…
高鐵用黎運貨?

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-7-22 01:18 PM 發表

點解每個國境都要落車入境, 長途飛機中途停站e.g. 美加停東京, 歐洲停杜拜 etc 要落地簽證咩?

郵輪去吾同國家(e.g. 北歐俄羅斯 吾落地做local tour吾落船吾使簽証喎.

樓主的博學常識那裡去了
長途機形式並非一地兩檢,一地兩檢型式不適合多國停站,你唸下就知。如果大陸要香港一地兩檢,其實係因為根本冇唸過高鐵將來會走出去

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-22 06:42 PM 發表

高鐵用黎運貨?
高鐵就等於一帶一路?你去查清楚先啦…用維基唔係好難姐,咪出醜啦…

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-7-22 06:54 PM 發表

高鐵就等於一帶一路?你去查清楚先啦…用維基唔係好難姐,咪出醜啦…
咁你又有冇查? 估唔到五毛夠膽講一帶一路冇高鐵

其實樓主知唔知而家義烏至倫敦列車過關點操作架?義烏出發的班次在義烏關場會辦好哂出境手續,然後到別國國境時,當地海關上車檢查或免檢,然後再出發,而家每月已經有上百班從大陸到歐亞的列車在服務,未ready?至於一地兩檢,基本上就係另一個課題,咪on9啦…

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-22 07:00 PM 發表

咁你又有冇查? 估唔到五毛夠膽講一帶一路冇高鐵
高鐵就等於一帶一路全部?你真係越講越出醜…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]