• 瀏覽: 3,387
  • 回覆: 35
仲話想高鐵走向全世界,唔通要全世界同你一地兩檢? 根本應該好似機場咁有出境關卡,否則一帶一路只係流料。從一地兩檢可知根本大陸未ready一帶一路。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-21 02:32 PM 發表
仲話想高鐵走向全世界,唔同要全世界同你一地兩檢? 根本應該好似機場咁有出境關卡,否則一帶一路只係流料。從一地兩檢可知根本大陸未ready一帶一路。
上網找「一地兩檢」,就知世界上有幾多地方做緊。

引用:
原帖由 40342 於 2017-7-21 02:51 PM 發表

上網找「一地兩檢」,就知世界上有幾多地方做緊。
當人地連免簽証待遇都唔比大陸時,好難想像有一帶一路國家肯同大陸一地兩檢。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-21 03:18 PM 發表

當人地連免簽証待遇都唔比大陸時,好難想像有一帶一路國家肯同大陸一地兩檢。
免簽証與一地兩檢係兩回事,不可混為一談。

同時,香港與大陸是一國。

引用:
原帖由 40342 於 2017-7-21 03:45 PM 發表

免簽証與一地兩檢係兩回事,不可混為一談。

同時,香港與大陸是一國。
主要係計劃問題,如果一帶一路係堅,根本唔會考慮一地兩檢,否則未來冇可能同其他國家連網。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-21 04:49 PM 發表

主要係計劃問題,如果一帶一路係堅,根本唔會考慮一地兩檢,否則未來冇可能同其他國家連網。
請你講講香港與大陸之間一地兩檢,與其他國家在任何關係。

引用:
原帖由 40342 於 2017-7-21 04:54 PM 發表

請你講講香港與大陸之間一地兩檢,與其他國家在任何關係。
好簡單,因為對於大陸,香港就係境外,係國際,所有機場都係咁分。如果大陸高鐵唔搞國際出境,即係根本冇考慮過會出國,即係一帶一路只係吹水。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-21 02:32 PM 發表
仲話想高鐵走向全世界,唔通要全世界同你一地兩檢? 根本應該好似機場咁有出境關卡,否則一帶一路只係流料。從一地兩檢可知根本大陸未ready一帶一路。
9 唔搭 8,思想錯亂之又一典型。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-21 05:04 PM 發表

好簡單,因為對於大陸,香港就係境外,係國際,所有機場都係咁分。如果大陸高鐵唔搞國際出境,即係根本冇考慮過會出國,即係一帶一路只係吹水。
咁英法隧道等一地兩檢不是做得好好嗎。
自己不去找資料,只坐井底,自以為是。

引用:
原帖由 40342 於 2017-7-21 06:55 PM 發表

你估有幾多國家肯同大陸一地兩檢? 大陸係有心搞一帶一路咁站內一定要搞國際出境,如果唔係肯定搞唔到。

洩露
~國家騙局……

引用:
原帖由 40342 於 2017-7-21 06:55 PM 發表

正想講英法.......樓主不是熟悉歐洲嗎?

鐵路國際出入境.....北京蒙古俄羅斯不是早有了嗎?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-7-21 10:11 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-7-21 10:02 PM 發表

正想講英法.......樓主不是熟悉歐洲嗎?

鐵路國際出入境.....北京蒙古俄羅斯不是早有了嗎?
一帶一路只有一個國家? 如果鐵路多於一個國家根本就唔會考慮一地兩檢,因為每國都要派駐人員到各國一地兩檢,即係4個國家的話一地就要有4個國家嘅執法人員,即係以大陸一帶一路偉大發展藍圖黎講根本唔可行,只有好似機場咁各自有自己出入境先係可行方法。

高鐵要7出國際應東南西北各選一大站作出境,大家記住香港永遠係大陸走向國際嘅試點,如果香港唔work, 唔係香港唔聽話,係代表你高鐵之後想去其他國家會遇到同樣問題。

所以真正對大陸好係香港要企硬,否則大陸仲唔開始考慮出境方式一帶一路係冇可能發生。

你對高鐵香港站個概念有啲錯

中央政府立場,香港作為中國一部份,一地兩檢係冇需要,根本就唔需要去傾

民主派/泛民立場,香港到2046都係行一國兩制,所以堅持要有海關,中央政府先陪民主派/泛民去傾

至於一帶一路,當中對途經每個國家人流、物流、石油運輸等經濟利益太大,唔會憑你覺得唔可行而停止
引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-22 12:23 AM 發表

一帶一路只有一個國家? 如果鐵路多於一個國家根本就唔會考慮一地兩檢,因為每國都要派駐人員到各國一地兩檢,即係4個國家的話一地就要有4個國家嘅執法人員,即係以大陸一帶一路偉大發展藍圖黎講根本唔可行, ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]