• 瀏覽: 106,055
  • 回覆: 710
  • 追帖: 10
+9

近日有網民在討論區發帖指,其女朋友遭便衣警員截查並索取電話號碼,事後竟收到對方私下whatsapp查問住址、職業,更詢問是否有男朋友。

事件引發網民熱論,有人認為事態嚴重,指該名警員或以權謀私,涉及濫用職權,建議事主可向警察投訴課投訴。

警方發言人今日(20日)回應本網查詢時表示,投訴警察課已接獲相關投訴,會按既定程序公平公正處理。

該名男網民在討論區上載一張whatsapp聊天截圖,稱其女朋友日前與朋友在遊戲機中心遭便衣警員截查,除了檢查身份證外,有警員更記下他們一行5人的名字及電話號碼,當時眾人不以為意。

惟其女朋友翌日收到該名警員的短訊,查詢女朋友的職業及地址,最後更表示「私心問下你有無男朋友」。

警方回應本網查詢時表示,投訴警察課已接獲相關投訴,會按既定程序公平公正處理,現階段不作評論。

執業大律師陸偉雄指出,警員在執行職務期間如果接獲上級指示,是有權向市民索取電話號碼,但就今次案件而言,涉事的警員似乎單純想結識女事主,提問亦已經超出調查範圍及警員守則。

他認為女事主應該向投訴警察課投訴,並警剔其他警員切勿濫用職權。

警察關心市民都有錯,女事主太敏感

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/959277/

如果係真
要嚴辦

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2017-7-20 10:33 PM 發表
如果係真
要嚴辦
原來警察唔可以識女仔

引用:
原帖由 後藤浩輝 於 2017-7-20 10:38 PM 發表

原來警察唔可以識女仔
利用權力去取得資料

引用:
原帖由 後藤浩輝 於 2017-7-20 10:38 PM 發表

原來警察唔可以識女仔
個位阿sir一定係睇蘋果日報太多,
因為警察與民同樂,溝下女打下關係,
係外國經常會發生,蘋果一般都會當趣聞呀,
視為文明呀咁去報,阿sir以為係香港一樣啦,
佢唔知份仆街報同睇份仆街報的豬西讀者,
當同一件事發生在香港或大陸時,
係會有完全唔同的睇法的,抵佢死啦

精蟲上腦

呢位阿DIR肯定唔靚仔,
如果靚仔佢女友都唔會爆佢出黎

而家査身份証唔會攞電話架喇
條女本身淫底四圍派無辦法啦

好彩無叫佢返去報案室老強咋

其實目的只有一個,想呃 no pay 閪屌。

正苦工你要玩佢一個投訴就一世無望紥職

引用:
原帖由 出得黎行 於 2017-7-20 11:09 PM 發表
好彩無叫佢返去報案室老強咋
唔好人傳就信

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]