• 瀏覽: 5,144
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
樓主,你未讀過經濟學,就唔好出來獻醜。
仲話要用會計角度真係笑死人,你連經濟學的最基本原理都唔識。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-7-18 12:08 PM 發表
係啦系啦,咩都係假啦, 今年中國GDP 增長6.9%,唔駛講都係假啦!
只有反中能打飛機最真,最爽!
我只係見到五毛嘅生產總值大量提升,對GDP貢獻不少

引用:
原帖由 tcell 於 2017-7-18 12:09 PM 發表
樓主,你未讀過經濟學,就唔好出來獻醜。
仲話要用會計角度真係笑死人,你連經濟學的最基本原理都唔識。
唔緊要呀,說對了就是事實,講錯左未當高級笑話 law 。
最緊要係看的人看得明。

所以點解你地班反中垃圾估計既野都係錯囉!

中國又增長GDP 6.9%啦, 比心機搵下邊到做假啦, 唔係無狗糧出呀! 死垃圾
引用:
原帖由 Classico 於 2017-7-18 12:11 PM 發表

我只係見到五毛嘅生產總值大量提升,對GDP貢獻不少

引用:
原帖由 xianrenb 於 2017-7-18 12:02 PM 發表

都無計過 GDP 。

事實上中國 d 富翁,按推算,有不少十年升 100 倍以上身家。
你咪話為 GDP 貢獻既. 唔係計GDP 係乜.

真係計GDP, 係要靠公司上報利潤去計. 但係, 上報左就要交稅.
真金白銀既利潤都要千方百計諗計隱藏啦. 何況係D 假既利潤, 邊個咁蠢為左型而白白去交多 D 稅?

只有上市公司先有一定誘因虛增利潤, 但係, 都唔係全部都有. 而大陸非上市公司貢獻既產值遠比上市公司多.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-18 12:34 PM 發表

你咪話為 GDP 貢獻既. 唔係計GDP 係乜.

真係計GDP, 係要靠公司上報利潤去計. 但係, 上報左就要交稅.
真金白銀既利潤都要千方百計諗計隱藏啦. 何況係D 假既利潤, 邊個咁蠢為左型而白白去交多 D 稅?

只有上市 ...
可能你地看不明,以為真係講緊 3 間公司。
我只是舉個例,實際數目可以是上千間公司互相投資,可以透過基金買賣等等。
就如你們認知一樣,普通人根本不認為有問題。
但只要分析一下上面的簡單例子,就不難發現問題。
可能個個老闆唔知,還以為自己賺好多,為國家貢獻好多,實際上已經整左個大問題出來。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2017-7-18 12:41 PM 發表

可能你地看不明,以為真係講緊 3 間公司。
我只是舉個例,實際數目可以是上千間公司互相投資,可以透過基金買賣等等。
就如你們認知一樣,普通人根本不認為有問題。
但只要分析一下上面的簡單例子,就不難發現 ...
但係同GDP 無關. 另外公司運作係要睇現金流, 而唔係資產淨值, 你當係買股票呀. 係大陸做得老板無某D 人咁死蠢.

你如果無真正去了解過大陸既企業係點運作, 閉門造車, 就唔好懶醒了.
唔好自己想象一個情況出黎就當真.

其實樓主唔該你真係學多D 野先好去思考啦.

garbage in garbage out 你識唔識呀.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-18 12:44 PM 發表
你如果無真正去了解過大陸既企業係點運作, 閉門造車, 就唔好懶醒了.
唔好自己想象一個情況出黎就當真.
我是看整盤數的。

d 數據全部可以上網 check 。
例子數字只用作思考之用。

如果要反駁我,請指出例子中有問題的地方。
如不能,例子或已反影出現實中的問題。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2017-7-18 12:52 PM 發表

我是看整盤數的。

d 數據全部可以上網 check 。
例子數字只用作思考之用。

如果要反駁我,請指出例子中有問題的地方。
如不能,例子或已反影出現實中的問題。
你不如先指出你既例子中有問題既地方先啦.
700 投資乜野, 有無交叉投資, 你年報都廢事睇, 查唔到就當有呀? 佢前幾年唔投資, 點可以係手遊度掠水?
939 更加係笑話. 頂. 人地投資金融產品, 一般係債券同票據, 其實只係變相既貸款.

所以話你唔該學多D 野先去思考. 井底之蛙係井底點思考都唔會知外面世界係點。

哇,樓主真系聰明啦,全世界經濟人都吾發覺的事實,俾你發覺左

三間銀行
0939 資產中投資佔四分一. 2888 資產中投資佔三分一.  0005 資產中投資佔超過四成.

ok 你只係睇summary 就話 0939 係靠交叉投資吹大條數. 咁其他兩間銀行呢?
如果有投資真係咁大鑊, 香港認真危險, 果兩間都係發鈔銀行, p左k大半港紙變廢紙.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-18 12:58 PM 發表

700 投資乜野, 有無交叉投資, 你年報都廢事睇, 查唔到就當有呀? 佢前幾年唔投資, 點可以係手遊度掠水?
939 更加係笑話. 頂. 人地投資金融產品, 一般係債券同票據, 其實 ...
唔駛咁認真嘅,樓主都沒計錯數架,正如一個小學生學識1+1=2,然後推敲出2+2=4咁。完全冇錯架喎。
笑下笑下就一日啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-7-18 12:58 PM 發表

939 更加係笑話. 頂. 人地投資金融產品, 一般係債券同票據, 其實 ...
或者你唔明我講乜。
只要有投資,就是投資在社會中的企業啦!
當然,我無 check 到是否投資番國內公司,但正常估都係啦。
重點是,舉例子是說明投資佔比非常大在中國公司的普遍性。

計社會的賬時怎樣?
debit side 是投資的股票,credit side 又是被投資的股本,個數就對消了。
真實總資本會小些。
如果是債券,對消後的賬,真實總資產會小些。
唔明的話,再看看前面的 A+B 公司,負債都可以變“正資產”。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]