註冊 登錄

[本港新聞評論] 【《壹週刊》賣盤】接受投資公司$5億收購 CEO:黎生是傷感的

【《壹週刊》賣盤】接受投資公司$5億收購 CEO:黎生是傷感的 E-mail 此主題給朋友

壹傳媒(282)上周五股價異動,全日升逾15%,壹傳媒(282)今早發出通告宣佈停牌,以待刊發主要交易及內幕消息之公告。壹傳媒停牌前報0.37元。早上約11時分,高層出席《壹週刊》員工大會。壹傳媒行政總裁張嘉聲在員工大會正式公佈,接受W brothers investment公司收購,包括香港及台灣壹週刊、face、忽然一周。作價5億,9月完成交易。張嘉聲引述創辦人黎智英指「黎生是傷感,但要發生始終發生,所以他say yes」。
《壹週刊》與壹傳媒多名高層,今早10時半舉行內部會議。出席會議前,壹傳媒行政總裁張嘉聲被問到是否公佈《壹週刊》賣盤消息,以及將有多少員工會受影響等問題,均未有回應,只稱稍後會講。同場開會的《壹週刊》總編輯黃麗裳難掩難過心情,走入會議室時,更邊走邊飲泣。
壹傳媒出版媒體行政總裁張劍虹今早大約10時,返回《蘋果日報》大樓辦公室。他承認稍後將會與《壹週刊》管理層及員工開會,交待涉及交易事宜,詳情會在正式公告發出後再交代。張劍虹被問到有多少員工受影響,是否需要裁員時指,「冇聽到有件咁嘅事,等CEO傾完先,我哋唔知個DEAL係點」,但承認今次交易應是「香港同台灣都被收購」。
對於有傳《壹週刊》將會賣盤,曾任《壹週刊》總編輯的張劍虹坦言「梗係唔開心,好難過,咁多年來,一直都參與香港及台灣壹週刊的工作」。

正式染紅嗎? 作價5億..黎生有幾傷感...

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170717/56965339

五毛就真係傷感啦~
成日老屈一仔老作呀唔掂呀就執笠呀
點知仲值5億喎

「熟」不可忍, 哈哈哈∼讀多D書啦
$5億收購?

個價咪得0.2左右....好狠四喎

地球...... 麻 麻 地 !!
引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2017-7-17 12:03 PM 發表

$5億收購?

個價咪得0.2左右....好狠四喎
係壹周, 唔係282

「熟」不可忍, 哈哈哈∼讀多D書啦
引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-7-17 12:01 PM 發表

五毛就真係傷感啦~
點知仲值5億喎
五億直頭笑到喊啦!
送錢畀肥佬就最戇尻,嗰哚又爛又臭,仲買。

都冇人買H雜誌, 點值5億?

W brothers investment 乜料,未聽過

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-7-17 12:01 PM 發表

五毛就真係傷感啦~
點知仲值5億喎
即係話件事點都係黎生贏了??
引用:

五毛就真係傷感啦~
點知仲值5億喎
唔包某d債(e.g. bank loan) 就好笑了 hehe

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2017-7-17 12:06 PM 發表

五億直頭笑到喊啦!
这就是 传说中的黑金。

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-7-17 12:04 PM 發表

係壹周, 唔係282
282只係上市牌...........

可能d壹周hold唔少物業呢 hehe

ps : 大把list co 用子公司hold property lor..........d人成日吹炒股, 唔係唔9知ar hehe

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 willy222 於 2017-7-17 12:09 PM 發表

W brothers investment 乜料,未聽過
WHITEHOUSE BROTHERS

重有...蘋果日報未賣...

熱門搜尋: 旅遊保險 財務 按揭
上集完

下集是毒果 D 作者走出泥話唔接受染紅咗、冇咗作文自由

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。